ΚΟΣΜΟΣ

«Κλείνει το μάτι» στο Ισραήλ ο Ερντογάν ανοίγοντας το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης

«Κλείνει το μάτι» στο Ισραήλ ο Ερντογάν ανοίγοντας το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης
Twitter/ @IsraelinTurkey

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καταδίκασε τα σχέδια του Ισραήλ για προσάρτηση παλαιστινιακών εδαφών, την ίδια ώρα που πτήση cargo προσγειώθηκε την Κυριακή από το Ισραήλ στην Κωνσταντινούπολη για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια.

Η αεροπορική εταιρεία του Ισραήλ El Al, ο αερομεταφορέας της χώρας, προσγειώθηκε στην Κωνσταντινούπολη το πρωί της Κυριακής, σύμφωνα με ανάρτηση στο Twitter της ισραηλινής πρεσβείας στην Τουρκία.

Σύμφωνα με την ισραηλινή πρεσβεία, πρόκειται για κίνηση που θα βοηθήσει την αποκατάσταση των εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών.

Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος κατήγγειλε τις ενέργειες του Ισραήλ και εξέφρασε την υποστήριξή του προς την Παλαιστίνη πριν από το Eid al-Fitr, μια γιορτή που σηματοδοτεί το τέλος του ιερού μήνα του Ραμαζανιού.

«Δεν θα επιτρέψουμε να προσφερθούν τα παλαιστινιακά εδάφη σε κανέναν άλλο… Την περασμένη εβδομάδα είδαμε ότι ένα νέο σχέδιο κατοχής και προσάρτησης από το Ισραήλ, το οποίο παραβιάζει την κυριαρχία της Παλαιστίνης και το διεθνές δίκαιο», δήλωσε ο Ερντογάν σε ένα τηλεοπτικό μήνυμα την Κυριακή, σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Τον Απρίλιο, η Τουρκία άρχισε να προμηθεύει ιατρικό εξοπλισμό στο Ισραήλ για να βοηθήσει τη χώρα να καταπολεμήσει την πανδημία του κορωνοϊού, ανέφερε νωρίτερα δημοσίευμα του Bloomberg.

Η νέα ισραηλινή κυβέρνηση ορκίστηκε την Κυριακή 17 Μαΐου, με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να δηλώνει πως «έχει έρθει η ώρα να προσαρτηθούν οι εβραϊκοί οικισμοί στη Δυτική Όχθη», κάτι που εκτίμησε πως εγκρίνουν οι ΗΠΑ και θα το επισημοποιήσουν σύντομα.

Διαβάστε επίσης:
Βελτίωση των σχέσεων με το Ισραήλ «βλέπει» η κρατική τηλεόραση της Τουρκίας

Ο Νετανιάχου ηγείται μιας κυβέρνησης «ενότητας» με τον πρώην αντίπαλό του Μπένι Γκαντς, κατόπιν της συμφωνίας τους που τερμάτισε το αδιέξοδο και την πολιτική κρίση που διήρκεσε σχεδόν 18 μήνες. Το αμερικανικό σχέδιο για την επίλυση του Μεσανατολικού που παρουσιάστηκε από τον Τζάρεντ Κούσνερ, τον γαμπρό και σύμβουλο του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, προβλέπει ότι το 30% των κατεχόμενων εδαφών της Δυτικής Όχθης θα προσαρτηθεί στο Ισραήλ.

Σημειώνεται πως ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, Μοχάμεντ Σάγιεχ, προειδοποίησε την Τρίτη για «θερμό καλοκαίρι» εάν το εβραϊκό κράτος προχωρήσει στην προτεινόμενη προσάρτηση.

Σε σχετική ανακοίνωση, προειδοποίησε για «επικίνδυνες συνέπειες» σε περίπτωση «παράνομης» προσάρτησης εδαφών και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να λάβει «γρήγορα» μέτρα για την αντιμετώπιση του αμερικανικού σχεδίου που επίσης καθιστά την Ιερουσαλήμ «αδιαίρετη» πρωτεύουσα του «εβραϊκού κράτους».

Μεταξύ αυτών των μέτρων, κάλεσε για την αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του Ιουνίου του 1967 με την «Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα».

Υπενθυμίζεται ότι από τον Μάιο του 2018, μετά την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ από τις ΗΠΑ, ο Ερντογάν κατήγγειλε το Ισραήλ ως «χώρα τρομοκράτη» και απέλασε τον Ισραηλινό πρέσβη από την Άγκυρα. Από τότε η ισραηλινή πρεσβεία στην Άγκυρα εκπροσωπείται από διπλωματικό επιτετραμένο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ