ΚΟΣΜΟΣ

«Βράζουν» οι ΗΠΑ: Δύο νεκροί τις τελευταίες ώρες

«Βράζουν» οι ΗΠΑ: Δύο νεκροί τις τελευταίες ώρες
«Προφητικό» γκράφιτι στο Όκλαντ ζητά τη δολοφονία ενός αστυνομικού ως «απάντηση» στη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ (AP Photo/Noah Berger)

Συνεχίζονται οι αναταραχές με φόντο τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικό στις ΗΠΑ, με δύο ανθρώπους να έχουν χάσει τη ζωή τους τις τελευταίες ώρες στο περιθώριο διαδηλώσεων για τη βία κατά των μαύρων πολιτών. 

Μετά το θάνατο ενός 19χρονου στο Ντιτρόιτ, η αστυνομία του Όκλαντ στην Καλιφόρνια ανακοίνωσε πως νεκρός είναι ένας ομοσπονδιακός αστυνομικός, μέλος υπηρεσίας που υπάγεται Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας (Homeland Security) των ΗΠΑ.

Όπως έγινε γνωστό, δύο άνδρες της εν λόγω υπηρεσίας δέχτηκαν πυρά αργά το βράδυ της Παρασκευής κατά τη διάρκεια βίαιων διαδηλώσεων για τον Τζόρτζ Φλόιντ στην Καλιφόρνια και ένας εξ αυτών κατέληξε λίγη ώρα αργότερα.

Τουλάχιστον 7.500 άνθρωποι ξεχύθηκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για τον θάνατο του Φλόιντ στη Μινεάπολη, όπως είπε στο CNNi το αστυνομικό τμήμα του Όκλαντ.

Ορισμένοι εκ των διαδηλωτών προκάλεσαν ζημιές ενώ υπήρξαν και καταγγελίες για βανδαλισμούς, κλοπές και επιθέσεις κατά αστυνομικών.

Νεκρός ένας 19χρονος στο Ντιτρόιτ

Νεκρός από πυρά έπεσε και ένας 19χρονος άνδρας στο Ντιτρόιτ της πολιτείας του Μίσιγκαν στις ΗΠΑ αργά το βράδυ της Παρασκευής, όπως είχε ανακοινώσει νωρίτερα η αστυνομία της πόλης.

Πληροφορίες αναφέρουν πως τα πυρά ήρθαν από ύποπτο που οδηγούσε ένα γκρι Dodge Durango, με το θύμα να αφήνει την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο λίγη ώρα αργότερα.

Σύμφωνα με το CNNi, οι αστυνομικοί δεν μπορούν σε αυτή τη φάση να επιβεβαιώσουν πως ο 19χρονος συμμετείχε στις διαδηλώσεις για τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ –ενός μαύρου πολίτη που δολοφονήθηκε στη Μινεάπολη από αστυνομικό.

Το περιστατικό, ωστόσο, σημειώθηκε στο κέντρο του Ντιτρόιτ, στην περιοχή όπου βρίσκονται σε εξέλιξη διαδηλώσεις.

Νωρίτερα, ο αρχηγός της αστυνομίας του Ντιτρόιτ Τζέιμς Κρεγκ δήλωσε πως ένα άτομο συνελήφθη επειδή προσπάθησε να πατήσει με έναν αστυνομικό με το αυτοκίνητό του.

«Δεν θα επιτρέψουμε σε μια μικρή μειοψηφία, σε εγκληματίες, να έρθουν εδώ, να επιτεθούν στους αστυνομικούς μας και να απειλήσουν την ασφάλεια της κοινωνίας μας. Να ξέρετε: δεν θα το ανεχτούμε» τόνισε χαρακτηριστικά ο Κρεγκ.

Χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν σε διάφορες πόλεις των ΗΠΑ την Παρασκευή, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση για τη βία κατά των μαύρων πολιτών.

Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις οι διαμαρτυρίες πήραν βίαιη τροπή, με τους αστυνομικούς να συγκρούονται με τους διαδηλωτές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ