Δολοφονία Φλόιντ: Χιλιάδες διαδηλωτές ανά τον κόσμο στέλνουν μήνυμα κατά του ρατσισμού
Πηγή: AP Photo/Andrew Harnik

Αθήνα, Άμστερνταμ, Βερολίνο και Ρίο ντε Τζανέιρο: χιλιάδες άνθρωποι ανά τον κόσμο ενώνουν τις φωνές τους με τους διαδηλωτές στις ΗΠΑ, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας τόσο στην αμερικανική πολιτική ηγεσία όσο και στις κυβερνήσεις του κόσμου.

Στο Άμστερνταμ, περίπου 3.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Νταμ για να αναδείξουν και να διαμαρτυρηθούν για τις ανισότητες μεταξύ λευκών και μαύρων πολιτών του κόσμο.

«Η ρατσιστική βία κατά των μαύρων ανθρώπων είναι ένα πρόβλημα που υπάρχει και στην Ολλανδία και στην υπόλοιπη Ευρώπη» είπαν οι διαδηλωτές της διαμαρτυρίας, σύμφωνα με το συνεργαζόμενο με το CNNi εθνικό δίκτυο NOS.

Στο Ρίο ντε Τζανέιρο, διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά από την οικεία του γερουσιαστή για να φωνάξουν «Vidas Negras Importam», δηλαδή «οι ζωές των μαύρων έχουν αξία».

Οι παρευρισκόμενοι κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν «Εάν ο ρατσισμός είναι παγκόσμιο πρόβλημα, τότε το ίδιο ισχύει και για τον αντιρατσισμό», «Σταματήστε να μας σκοτώνετε» και «Η Δικαιοσύνη δεν είναι τυφλή. Πληρώνεται για να μη βλέπει».

Αντίστοιχο ήταν το σκηνικό και στο Παρίσι, όπου μια μικρή ομάδα πολιτών διαδήλωσε ειρηνικά κοντά στην αμερικανική πρεσβεία.

Οι διαδηλωτές, μέλη αρκετών αντιρατσιστικών οργανώσεων, φορούσαν μαύρα ρούχα και μάσκες και γονάτισαν, κρατώντας πλακάτ που έγραφαν: «Δεν μπορώ να ανασάνω», «Είμαστε όλοι Τζορτζ Φλόιντ» και «Ο ρατσιμός μάς πνίγει».

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, διαδηλωτές στο Λονδίνο συνελήφθησαν επειδή έσπασαν την καραντίνα για να σταθούν στο πλευρό των Αμερικανών και να στείλουν το δικό τους μήνυμα κατά της αστυνομικής βίας.

«Συμβαίνει παντού στον κόσμο… Οι άνθρωποι επιλέγουν να πιστεύουν ότι τέτοια φαινόμενα δεν υπάρχουν σήμερα. Αυτό είναι το μεγαλύτερο δείγμα ρατσισμού αυτή τη στιγμή – το γεγονός ότι κάθονται εκεί νομίζουν ότι το φαινόμενο αυτό δεν υπάρχει» δήλωσε χαρακτηριστικά ένας διαδηλωτής, όπως μεταδίδει το CNNi

Αντίστοιχη διαμαρτυρία έχει ήδη πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, έξω από την Αμερικανική πρεσβεία, αλλά και άλλες χώρες όπως την Αυστραλία και την Ιρλανδία.

Η έκρηξη οργής στις ΗΠΑ, η οποία έγινε μάλιστα ακόμη μεγαλύτερη όταν ανακοινώθηκαν οι κατηγορίες εναντίον του πρώην -πλέον- αστυνομικού Ντέρεκ Σόβιν, δεν έχει περάσει απαρατήρητη από τους ηγέτες του κόσμου. Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, Τζασίντα Άρντερν δήλωσε πως αισθάνεται αποτροπιασμό για τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ και καλωσόρισε τις ειρηνικές διαδηλώσεις στη χώρα της.

Στη δολοφονία αναφέρθηκε και ο Καναδός πρωθυπουργός, Τζάστιν Τριντό, που τόνισε πως ο ρατσισμός κατά των μαύρων είναι μια πραγματικότητα τόσο στις ΗΠΑ όσο και στον Καναδά.

Διαβάστε επίσης