ΚΟΣΜΟΣ

Μικρή Μαντλίν: Οι κάτοικοι της Πράια ντα Λουζ θυμούνται και ελπίζουν να δοθεί ένα τέλος

Μικρή Μαντλίν: Οι κάτοικοι της Πράια ντα Λουζ θυμούνται και ελπίζουν να δοθεί ένα τέλος
AP Photo/Paulo Duarte

Η εξαφάνιση της μικρής Μάντλιν ΜακΚάν βαραίνει σαν μαύρο σύννεφο το ήσυχο θέρετρο Πράια ντα Λουζ της Πορτογαλίας, στο Αλγκάρβε, εδώ και 13 χρόνια.

Τώρα, ίσως να δοθεί επιτέλους ένα τέλος, όχι μόνο για την οικογένεια του παιδιού αλλά και για την ίδια την πόλη.

Η Μάντλιν, ηλικίας μόλις 3 ετών, εξαφανίστηκε από το δωμάτιο του ξενοδοχείου όπου περνούσε τις διακοπές με τους γονείς και τα αδέλφια της το 2007. Οι γερμανικές αρχές εκτιμούν ότι το κοριτσάκι είναι νεκρό και ότι ο βασικός ύποπτος για τον φόνο είναι ένας Γερμανός, γνωστός παιδεραστής, που βρίσκεται ήδη στη φυλακή, για μια άλλη υπόθεση.

Μετά από πολλά χρόνια αδιεξόδων και απογοητεύσεων, η εξέλιξη αυτή είναι ίσως η πιο σημαντική προκειμένου να φωτιστεί το μυστήριο της εξαφάνισης του παιδιού. Οι έρευνες, που επεκτάθηκαν σε πολλές χώρες, έκαναν πολλούς κατοίκους της Πράια ντα Λουζ να αισθάνονται σαν παρίες.

«Εκείνη την εποχή ήταν δύσκολα τα πράγματα για όσους ενεπλάκησαν. Όλοι μιλούσαν άσχημα για την Πράια ντα Λουζ, ιδίως οι γονείς με παιδιά», είπε η 40χρονη Ιρίνα Ιτράμπαρ, η ιδιοκτήτρια ενός μικρού παραλιακού καταστήματος στην πόλη των 3.500 κατοίκων. «Ήταν μια τραγωδία για όλους μας. Αλλά κάποιοι ήδη ξέχασαν τι είχε συμβεί», πρόσθεσε.

Τις ημέρες και τις εβδομάδες μετά την εξαφάνιση της Μάντλιν, η μικρή κοινότητα ενώθηκε περισσότερο. Πολλοί βοηθούσαν την αστυνομία στις έρευνές της στη γύρω περιοχή. Εκατοντάδες άνθρωποι προσεύχονταν στις εκκλησίες ή συγκεντρώνονταν και άφηναν στον ουρανό μπαλόνια, σε ένδειξη υποστήριξης προς την οικογένεια του παιδιού.

Αλλά το στίγμα για την πόλη ήταν βαρύ. Οι καταστηματάρχες λένε ότι κάποιοι ξένοι τουρίστες φοβόντουσαν πολύ να κάνουν τις διακοπές τους στην Πράια ντα Λουζ μετά το συμβάν αυτό.

Ατενίζοντας τον ωκεανό κοντά στο σημείο όπου, όπως είπε, οι φίλοι των ΜακΚάν αναζητούσαν την Μάντλιν το βράδυ που εξαφανίστηκε, ο 68χρονος Λούις Μάρκες εξέφρασε την ελπίδα να κλείσει επιτέλους η υπόθεση.

«Ήμουν εδώ όταν χάθηκε το κορίτσι. Ήταν πολύ παράξενη η κατάσταση τότε. Άλλαξαν τα πάντα. Όλα τα κανάλια ήταν εδώ», εξήγησε.

Ορισμένοι φοβούνται ότι, 13 χρόνια μετά, οι νέες εξελίξεις μπορεί και πάλι να αμαυρώσουν το όνομα της πόλης. «Εκείνη την εποχή, αυτό σκότωσε όλες τις δουλειές, όπως ακριβώς ο κορωνοϊός. Και ο κόσμος προσπαθεί να σταθεί και πάλι στα πόδια του και όλο αυτό το πράγμα ξαναρχίζει», σχολίασε η 62χρονη Γερμανίδα τουρίστρια Πέτρα Μισέλ.

Όπως αποκάλυψε νωρίτερα η Daily Mail, ο 43χρονος Γερμανός, Christian Brueckner, παιδόφιλος και έμπορος ναρκωτικών, ο οποίος φυλακίστηκε το περασμένο έτος για τον βιασμό 72χρονης Αμερικανίδας τουρίστριας, είχε ομολογήσει σε έναν φίλο του ότι «ξέρει τα πάντα» για την απαγωγή του παιδιού, ενώ βρίσκονταν σε ένα μπαρ το 2017, στην 10η επέτειο από την απαγωγή της, όταν είδε την εικόνα της στην τηλεόραση.

Στη συνέχεια, έδειξε στο φίλο του ένα βίντεο με τον ίδιο να βιάζει μία γυναίκα. Σημειώνεται μάλιστα, ότι ο βιασμός σημειώθηκε 18 μήνες πριν την εξαφάνιση της -τότε- τρίχρονης Μαντλίν.

Ο άνδρας ειδοποίησε αμέσως την αστυνομία, η οποία και συνέλαβε τον δράστη.

BeFunky collage

Ο ύποπτος ζούσε επί 12 χρόνια στο Αλγκάρβε όπου έκανε διακίνηση ναρκωτικών, διαρρήξεις και κλοπές εις βάρος τουριστών. Μάλιστα, εβδομάδες πριν την εξαφάνιση της μικρής Μαντλίν είχε εγκαταλείψει ένα μικρό αγροτόσπιτο και έμενε σε ένα τροχόσπιτο, σύμφωνα πάντα με το ίδιο μέσο.

Ο Brueckner στη συνέχεια επέστρεψε στη Γερμανία, όπου και φυλακίστηκε για διακίνηση ναρκωτικών και για ασέλγεια σε ανήλικους.

Όταν βγήκε από τη φυλακή έφυγε από τη Γερμανία και πήγε στην Ιταλία, όπου και συνελήφθη εκεί πέρυσι καθώς είχε εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα για τη σύλληψή του για τον βιασμό της 72χρονης τουρίστριας.

Οι γονείς της Μαντλίν για τις εξελίξεις

Οι γονείς της αναζητούν ίχνη της Μάντλιν, τα ίχνη της οποίας χάθηκαν στις 3 Μαΐου του 2007 από θέρετρο στην Πράια ντα Λουζ του Αλγκάρβε της Πορτογαλίας, σε ολόκληρο τον κόσμο.

«Η Κέιτ και ο Γκέρι αισθάνονται ότι πιθανόν να είναι πολύ σημαντικό», είπε στο BBC radio ο Κλάρενς Μίτσελ, ένας εκπρόσωπος της οικογένειας.

«Δεν έχουν εγκαταλείψει ποτέ την ελπίδα ότι μπορεί να βρίσκεται ακόμη στη ζωή, αλλά είναι ρεαλιστές», πρόσθεσε.

«Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα αυτής της έρευνας, θέλουν να γνωρίζουν τι συνέβη στην κόρη τους για να έχουν ειρήνη και να παραπεμφθεί όποιος είναι υπεύθυνος (για την εξαφάνιση) στη δικαιοσύνη», είπε ο Μίτσελ.

Η αστυνομία θέλει να μιλήσει με όποιον έχει πληροφορίες για έναν 43χρονο, τον οποίο δεν κατονομάζουν, ή για τις κινήσεις δύοοχημάτων που συνδέονται με αυτό το πρόσωπο την ίδια περίπου περίοδο με την εξαφάνιση του κοριτσιού.

Και τα δύο οχήματα, ένα τροχόσπιτο μάρκας Volkswagen και μία Jaguar, βρίσκονται σήμερα στην κατοχή της γερμανικής αστυνομίας.

Ο ύποπτος, λέει η γερμανική αστυνομία, διέμενε στο Αλγκάρβε το διάστημα 1995-2007 και επί σειρά ετών σε ένα σπίτι κοντά στην Πράια ντα Λουζ.

Έκανε διαρρήξεις σε ξενοδοχεία και σε εξοχικές κατοικίες καθώς και διακίνηση ναρκωτικών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ