ΚΟΣΜΟΣ

Τζορτζ Φλόιντ: Επιμνημόσυνη τελετή στην γενέτειρά του στη Βόρεια Καρολίνα

Τζορτζ Φλόιντ: Επιμνημόσυνη τελετή στην γενέτειρά του στη Βόρεια Καρολίνα
AP PHOTO

Εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στη Βόρεια Καρολίνα των Ηνωμένων Πολιτειών το Σάββατο, στην επιμνημόσυνη τελετή για τον Τζορτζ Φλόιντ, ο οποίος βρήκε φρικτό θάνατο, αφού ένας λευκός αστυνομικός γονάτισε στον λαιμό του για σχεδόν 9 λεπτά.

Συγγενείς και φίλοι έδωσαν επίσης το παρόν στην τελετή, στην γενέτειρα του Φλόιντ. Είναι η δεύτερη τελετή στη μνήμη του Φλόιντ, από τις συνολικά τρεις που θα πραγματοποιηθούν, μέχρι την κηδεία του, η οποία θα γίνει την Τρίτη, 9 Ιουνίου.

Η πρώτη επιμνημόσυνη τελετή έγινε την περασμένη Πέμπτη στη Μινεάπολη, την πόλη όπου έχασε τη ζωή του ο Φλόνιτ στις 25 Μαϊου.

Τη Δευτέρα, 8 Ιουνίου, θα γίνει η τρίτη επιμνημόσυνη τελετή στο Χιούστον του Τέξας, όπου έζησε για κάποια περίοδο ο Φλόιντ, και μία μέρα αργότερα θα πραγματοποιηθεί η κηδεία, στην οποία αναμένεται να παραστεί και ο πρώην αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Σημειώνεται ότι το δικαστήριο όρισε την Πέμπτη εγγύηση ύψους ενός εκατομμυρίου δολαρίων για τους τρεις -πρώην πλέον- αστυνομικούς της Μινεάπολης οι οποίοι κατηγορούνται για συναυτουργία και συνέργεια στη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, η οποία πυροδότησε κοινωνική οργή στις ΗΠΑ.

Η εγγύησή τους θα μπορούσε να μειωθεί στις 750.000 δολάρια εάν συμφωνούσαν σε συγκεκριμένους όρους, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας προσωπικών πυροβόλων όπλων.

Oι Του Θάο, Τζ. Αλεξάντερ Κουένγκ και Τόμας Λέιν βρίσκονται αντιμέτωποι με τη μέγιστη ποινή κάθειρξης 40 ετών. Ο Γενικός Εισαγγελέας, Κιθ Έλισον, απέγγειλε κατά των τριών αστυνομικών κατηγορίες και συναυτουρία, συνέργεια και υποκίνηση σε ανθρωποκτονία δευτέρου βαθμού.

Ο 44χρονος Ντέρεκ Σόβιν, κατηγορείται πλέον για ανθρωποκτονία δευτέρου βαθμού, δηλαδή για έγκλημα που δεν είναι προμελετημένο αλλά οφείλεται στην αδιαφορία του δράστη για την ανθρώπινη ζωή. Αρχικά κατηγορήθηκε για ανθρωποκτονία εξ αμελείας.

Χιλιάδες διαδηλωτές στην Ουάσινγκτον

Την ίδια ώρα, χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σήμερα στην Ουάσινγκτον, με τις αρχές να λαμβάνουν μέτρα για να χαλιναγωγήσουν τις πρακτικές που ακολουθούν οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου.

Ακτιβιστές προέτρεπαν μέσω των ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης να συγκεντρωθούν τουλάχιστον 1 εκατομμύριο άνθρωποι στην ομοσπονδιακή πρωτεύουσα. Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης προβλέπουν ότι η συμμετοχή θα φτάσει στις δεκάδες χιλιάδες.

Νωρίς το πρωί έξι λεωφορεία αποβίβασαν αρκετές εκατοντάδες ένστολους στρατιωτικούς, που κρατούσαν ασπίδες, στο χώρο του Λευκού Οίκου, σύμφωνα με έναν φωτορεπόρτερ του πρακτορείου Reuters. Στρατιωτικά Χάμβι ήταν παρκαρισμένα στους δεντροφυτεμένους δρόμους της πόλης.

Η αστυνομία ήταν επίσης παρούσα στην Ουάσινγκτον, όμως σε μικρότερους αριθμούς σε σύγκριση με τις προηγούμενες ημέρες. Οι αστυνομικοί τηρούσαν πιο χαλαρή στάση και φορούσαν τις στολές περιπολίας τους αντί για αλεξίσφαιρα γιλέκα και κράνη.

Μέχρι το μεσημέρι, είχαν συγκεντρωθεί περίπου 3.000 άνθρωποι στο Μνημείο του Λίνκολν και άλλοι τόσοι κοντά στον Λευκό Οίκο, σύμφωνα με την τοπική αστυνομία. Μια άλλη ομάδα διαδηλωτών βρισκόταν έξω από το Καπιτώλιο.

Οδηγοί που περνούσαν με τα οχήματά τους κόρναραν σε ένδειξη συμπαράστασης ενώ ορισμένοι κάτοικοι βγήκαν στον δρόμο για να προσφέρουν σνακ και νερό στους συγκεντρωμένους, για να τους δροσίσουν εν μέσω της αποπνικτικής ζέστης.

Οι εκατοντάδες διαδηλωτές που έκαναν πορεία περνώντας έξω από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Τζορτζ Ουάσινγκτον φώναζαν: «Χέρια ψηλά, μην πυροβολείτε», «Πορευόμαστε για την ειρήνη, όχι για το μίσος» και «Δεν μπορώ να αναπνεύσω», τη φράση που επαναλάμβανε ο Φλόιντ λίγο πριν αφήσει την τελευταία του πνοή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ