ΚΟΣΜΟΣ

Καναδάς: Ο Τριντό γονατίζει κατά της αστυνομικής βίας, οι αστυνομικοί πετούν δακρυγόνα

Καναδάς: Ο Τριντό γονατίζει κατά της αστυνομικής βίας, οι αστυνομικοί πετούν δακρυγόνα
Screen Grab/YouTube

Μαζικές διαδηλώσεις διοργανώνονται στον Καναδά σε ένδειξη συμπαράστασης προς το κίνημα «Black Lives Matter».

Την Παρασκευή ο Τζάστιν Τριντό έγινε ο πρώτος ηγέτης των G7 που γονάτισε σε ένδειξη συμπαράστασης προς του διαδηλωτές που διαμαρτύρονται για την αστυνομική και ρατσιστική βία.

Κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στην Οτάβα, ο Καναδός πρωθυπουργός φορώντας μάσκα και περικυκλωμένος από δυνάμεις ασφαλείας.

Αν και πολλές διασημότητες έχουν πρωτοστατήσει στις διαδηλώσεις με αφορμή τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ ανά τον κόσμο, η παρουσία των ηγετών και των πολιτικών πρώτης γραμμής είναι μάλλον ισχνή.

Ο πρωθυπουργός του Καναδά στο παρελθόν έχει επικριθεί για ρατσιστική συμπεριφορά, όταν κατά τη προεκλογική περίοδο κυκλοφόρησε φωτογραφία του από ένα σχολικό πάρτι το 2001, όπου είχε παρευρεθεί μεταμφιεσμένος με κοστούμι του Αλαντίν και το πρόσωπό του βαμμένο με μαύρο μέικαπ.

Μετά την αποκάλυψη της φωτογραφίας, που δημοσίευσε το περιοδικό Time, με αυτή την αμφιλεγόμενη πρακτική του «blackface» ή «brownface», ο Τριντό ζήτησε συγγνώμη.

Το μαζικό αίτημα για εξάλειψη της αχρείαστης αστυνομικής βίας ωστόσο, δεν φαίνεται να εισακούεται.

Δύο ημέρες αργότερα η αστυνομία του Μόντρεαλ, της μεγαλύτερης πόλης στην καναδική επαρχία του Κεμπέκ έκανε χρήση δακρυγόνων προκειμένου να διαλύσει το συγκεντρωμένο πλήθος που διαδήλωσε κατά της αστυνομικής βίας και του ρατσισμού, στον απόηχο της δολοφονίας του Τζορτζ Φλόιντ, του 46χρονου Αμερικανού που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό αστυνομική κράτηση.

Σύμφωνα με την Montreal Gazette, το πλήθος διαδήλωνε ειρηνικά, ωστόσο οι αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων προκειμένου να το διαλύσουν, όταν, όπως υποστηρίζουν, άρχισαν να πετούν αντικείμενα κατά των αστυνομικών. Ένα άτομο συνελήφθη καθώς φαίνεται να εξαπέλυσε απειλές κατά των αστυνομικών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ