ΚΟΣΜΟΣ

Θρίλερ ανοιχτά της Λιβύης: Ελληνική φρεγάτα παρακολουθεί πλοίο ύποπτο για μεταφορά όπλων

Θρίλερ ανοιχτά της Λιβύης: Ελληνική φρεγάτα παρακολουθεί πλοίο ύποπτο για μεταφορά όπλων
https://www.hellenicnavy.gr/

Ένα ακόμη θρίλερ εκτυλίσσεται ανοιχτά της Λιβύης, με την ελληνική φρεγάτα «Σπέτσαι» να κάνει στενό… μαρκάρισμα σε πλοίο που θεωρείται ύποπτο για τη μεταφορά όπλων και το οποίο συνοδεύεται από τρεις τουρκικές φρεγάτες.

Το Cirkin, σημαίας Τανζανίας, εισήλθε νωρίς το πρωί στην περιοχή που ελέγχουν τα πλοία της ευρωπαϊκής επιχείρησης IRINI και κατευθύνεται νοτιοδυτικά της Κρήτης, με κατεύθυνση λιμάνι της Λιβύης.

Ο Ιταλός διοικητής της ευρωπαϊκής δύναμης έδωσε εντολή στον κυβερνήτη της ελληνικής φρεγάτας να απογειώσει ελικόπτερο και να ελέγξει το πλοίο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μόλις το ελληνικό ελικόπτερο προσέγγισε το Cirkin, δέχτηκε κλήση από μια τουρκική φρεγάτα που έστειλε το μήνυμα ότι «το τουρκικό πλοίο βρίσκεται υπό την προστασία της τουρκικής δημοκρατίας».

Ο Ιταλός διοικητής διέταξε το ελληνικό ελικόπτερο να επιστρέψει στη φρεγάτα «Σπέτσαι» και η παρακολούθηση συνεχίζεται.

Δεν αποκλείεται, μάλιστα, ευρωπαϊκή απάντηση στο περιστατικό.

Το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό τέθηκε σε επιφυλακή την Κυριακή, όταν ξεκίνησε ο πλους του σκάφους από την Κωνσταντινούπολη.

Μετά την έξοδό του από τα Δαρδανέλλια, το πλοίο κινήθηκε σε διεθνή ύδατα, ωστόσο παρακολουθείτο στενά από ελληνικής πλευράς.

Πληροφορίες αναφέρουν, ωστόσο, πως τα σκάφη της ευρωπαϊκής δύναμης δεν μπορούν να παρέμβουν επί πλοίων τα οποία συνοδεύονται από πολεμικά σκάφη τρίτων χωρών -κάτι που κάνει ακόμη πιο δύσκολη την ευρωπαϊκή επιχείρηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ