ΚΟΣΜΟΣ

Αργία από εδώ και στο εξής η 19η Ιουνίου για το Twitter - Τι συνέβη τότε

Αργία από εδώ και στο εξής η 19η Ιουνίου για το Twitter - Τι συνέβη τότε
AP Photo

O επικεφαλής του Twitter και του Square Τζακ Ντόρσι ανακοίνωσε σήμερα ότι η 19η Ιουνίου, η Ημέρα της Ελευθερίας στις ΗΠΑ, όταν τιμάται η απελευθέρωση και των τελευταίων σκλάβων στο Τέξας το 1865, θα είναι από εδώ και στο εξής αργία για την εταιρεία.

Η απόφαση του 43χρονου Ντόρσι ανακοινώνεται την ώρα που συνεχίζονται στις ΗΠΑ οι διαδηλώσεις μετά τον φόνο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ κατά τη βίαιη προσαγωγή του από λευκούς αστυνομικούς στις 25 Μαΐου.

Ο Ντόρσι εξήγησε σε tweets του χθες Τρίτη το απόγευμα ότι η ημέρα αυτή θα αποτελεί μια ευκαιρία «για γιορτή, εκπαίδευση και σύνδεση» για τους υπαλλήλους των δύο εταιρειών.

«Τόσο το Twitter όσο και η Square κάνουν την #Juneteenth (19η Ιουνίου) αργία για την εταιρεία στις ΗΠΑ, για πάντα», επεσήμανε.

«Οι χώρες και οι περιοχές σε όλο τον κόσμο έχουν τις δικές τους ημέρες για να γιορτάζουν την απελευθέρωση και θα εργαστούμε ώστε αυτές οι ημερομηνίες να οριστούν αργίες για την εταιρεία όπου αυτή είναι παρούσα», εξήγησε ο Ντόρσι.

Η τελευταία πολιτεία

Στις 19 Ιουνίου 1865 ο στρατηγός Γκόρντον Γκρέιντζερ έφτασε με τον στρατό του στο Γκάλβεστον του Τέξας και ανακοίνωσε στους σκλάβους ότι είναι πλέον ελεύθεροι. Το Τέξας ήταν η τελευταία πολιτεία των ΗΠΑ που απελευθέρωσε τους σκλάβους μετά τον αμερικανικό εμφύλιο πόλεμο (1861-65).

Η 19η Ιουνίου ήδη γιορτάζεται στο Τέξας και τιμάται σχεδόν παντού στις ΗΠΑ.

Πολλές εταιρείες έχουν ανακοινώσει ότι στηρίζουν τους διαδηλωτές κατά της αστυνομικής βίας και του ρατσισμού, με κάποιες να κάνουν δωρεές σε οργανώσεις ή να ακυρώνουν εκδηλώσεις προώθησης προϊόντων σε ένδειξη αλληλεγγύης.

dorsey


O επικεφαλής του Twitter και του Square Τζακ Ντόρσι (Πηγή: AP Photo)


Η Beauty Bakery, μια εταιρεία καλλυντικών την οποία ίδρυσε η Αφροαμερικανίδα Κασμίρ Νικόλ, ανακοίνωσε στο Instagram ότι «δεν αναγνωρίζει πλέον» την 4η Ιουλίου ως αμερικανική εθνική γιορτή, επέτειο της υπογραφής της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ από τη Μεγάλη Βρετανία.

Αντ’ αυτής θα γιορτάζει την 19η Ιουνίου.

«Είναι σημαντικό να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να καταστρέψουμε τα συστήματα που έχουν δημιουργηθεί και αγνοούν την αξία της ζωής», εξήγησε η εταιρεία.

«Αναγνωρίζουμε την ημέρα που γίναμε ΟΛΟΙ ελεύθεροι».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ