ΚΟΣΜΟΣ

Καλοκαίρι 2020: Η Google καλωσορίζει τη νέα εποχή με το Doodle της

Καλοκαίρι 2020: Η Google καλωσορίζει τη νέα εποχή με το Doodle της

Αύριο, 21 Ιουνίου, το βόρειο ημισφαίριο υποδέχεται και επισήμως το καλοκαίρι, καθώς θα εορταστεί το θερινό ηλιοστάσιο και η Google καλωσορίζει από σήμερα τη νέα εποχή με το Doodle της.

 

Το καλοκαίρι στη μετεωρολογία καθορίζεται συμβατικά ως η χρονική περίοδος που περιλαμβάνει για το Βόρειο ημισφαίριο τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο.

Αστρονομικά, διαρκεί από το θερινό ηλιοστάσιο στις 21 Ιουνίου έως τη φθινοπωρινή ισημερία. Στο νότιο ημισφαίριο, το καλοκαίρι ξεκινά στις 21 Δεκεμβρίου και περιλαμβάνει συμβατικά τους μήνες Δεκέμβριο, Ιανουάριο και Φεβρουάριο.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού (Ιουνίου, Ιουλίου και Αυγούστου ή Δεκεμβρίου, Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου, ανάλογα με το ημισφαίριο) η αξονική κλίση της Γης στρέφει το ημισφαίριο προς τον ήλιο και η διάρκεια της ημέρας είναι η μέγιστη. Κατά συνέπεια οι θερμοκρασίες φτάνουν στα υψηλότερα επίπεδα του έτους.

Επίσης το καλοκαίρι ονομάζεται έτσι, διότι είναι καλός ο καιρός (καλό+καιρός=καλοκαίρι)!

Το θερινό ηλιοστάσιο

Η αυριανή ημέρα θα είναι η μεγαλύτερη σε διάρκεια για το 2020 καθώς εορτάζεται το θερινό ηλιοστάσιο.

Από σήμερα, οι μέρες θα αρχίσουν σιγά-σιγά να μικραίνουν, ώσπου σχεδόν να εξισωθούν με τις νύχτες κατά την φθινοπωρινή ισημερία, ενώ στο χειμερινό ηλιοστάσιο του Δεκεμβρίου υπάρχει πια η μικρότερη μέρα.

Στο βόρειο ημισφαίριο, ο Ήλιος βρίσκεται στο βορειότερο σημείο του στον ουρανό και η μέρα έχει την μεγαλύτερη διάρκεια του έτους, καθώς ο βόρειος πόλος της Γης είναι στραμμένος προς τον Ήλιο. Αντίθετα, στο χειμερινό ηλιοστάσιο, ο Βόρειος Πόλος βρίσκεται στο πιο απομακρυσμένο σημείο από τον Ήλιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ