ΚΟΣΜΟΣ

Αστροναύτες της NASA κάνουν περίπατο στο Διάστημα έξω από το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Αστροναύτες της NASA κάνουν περίπατο στο Διάστημα έξω από το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό
AP Photo / NASA

Διαστημικό περίπατο διάρκειας περίπου επτά ωρών ξεκίνησαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής δύο αστροναύτες έξω από το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), με σκοπό να αντικαταστήσουν 48 πεπαλαιωμένες μπαταρίες στο σύστημα μετατροπής ηλιακής ενέργειας σε ηλεκτρική, το οποίο τροφοδοτεί το εργαστήριο, με 24 πιο ισχυρές μπαταρίες λιθίου.

Οι σχετικές εργασίες είχαν ξεκινήσει τον Ιανουάριο το 2017 και όταν ολοκληρωθούν τον Ιούλιο του 2020, το σύστημα παροχής ενέργειας θα μπορεί να τροφοδοτεί με απόλυτη επάρκεια το εργαστήριο του ISS για τουλάχιστον μία δεκαετία, ενδεχομένως και παραπάνω.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τη NASA, για την 1η Ιουλίου έχουν προγραμματιστεί και άλλοι διαστημικοί περίπατοι.

Οι αστροναύτες - μέλη της Επιχείρησης 63, Κρις Κάσιντι και Μπομπ Μπένκεν, είναι εκείνοι που έχουν αναλάβει τις εργασίες συντήρησης των μπαταριών και πραγματοποιούν τον περίπατο στο Διάστημα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα παραμείνουν εκτός ISS για τουλάχιστον επτά ώρες, μέχρις ότου ολοκληρώσουν την αντικατάσταση των μπαταριών.

Ο υποδιευθυντής του Διαστημικού Προγράμματος στο Διαστημικό Κέντρο Τζόνσον του Χιούστον, Κένι Τοντ, δήλωσε στο αμερικανικό δίκτυο CBS: «Νομίζω ότι μπορούμε να πούμε με ασφάλεια, αποκλείοντας οποιοδήποτε απρόβλεπτο ενδεχόμενο αποτυχιών, ότι θα είμαστε εντάξει με τις νέες μπαταρίες για τα επόμενα χρόνια. Η διάρκεια ζωής των μπαταριών νέας τεχνολογίας ενδεχομένως να μας φτάσει μέχρι και το τέλος του συγκεκριμένου διαστημικού προγράμματος».

Επιπλέοντας για αρκετές ώρες μέσα στο θάλαμο αποσυμπίεσης Quest, ο διοικητής του ISS Κρις Κάσιντι και ο αστροναύτης Ρόμπερτ Μπένκεν ξεκίνησαν νωρίς το πρωί τις διαδικασίες συντήρησης του σταθμού, μια επιχείρηση διάρκειας 6 ωρών και 40 λεπτών.

Οι δύο αστροναύτες θα έχουν βοήθεια και από τον ρομποτικό βραχίονα του εργαστηρίου, με χειριστή τον αστροναύτη Ντάγκλας Χέρλι, ο οποίος είχε φτάσει μαζί με τον Μπένκεν στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό στις 30 Μαΐου, αλλά και από τον κοσμοναύτη Ιβάν Βάγκνερ, ο οποίος είχε έρθει στον ISS μαζί με τον Κάσιντι και τον κοσμοναύτη Ανατόλι Ιβανίσιν στις 9 Απριλίου, με το διαστημικό σκάφος Σογιούζ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ