ΚΟΣΜΟΣ

Πώς μυρίζει το διάστημα; Ιδού η απάντηση

Πώς μυρίζει το διάστημα; Ιδού η απάντηση
CNNi

Αν αναρωτηθήκατε ποτέ πώς μυρίζει το διάστημα, ένα νέο άρωμα έρχεται να σας δώσει την απάντηση

Με τη βοήθεια της πλατφόρμας Kickstarter, η οποία βοηθάει στην υλοποίηση ευφάνταστων ιδεών μέσω του crowdfunding, μια διαστημική εσάνς έρχεται στη... Γη και μάλιστα φέρει την επωνυμία Eau de Space.

Σύμφωνα με τον product manager του Eau de Space, Ματ Ρίτσμοντ, το άρωμα ανέπτυξε o Στιβ Πιρς, χημικός και ιδρυτής της Omega Ingredients, μία εταιρεία που, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της, εξειδικεύεται στην «δημιουργία υψηλής ποιότητας, φυσικών γεύσεων και συστατικών για τη βιομηχανία του φαγητού και του ποτού».

Προκειμένου να δημιουργήσει το άρωμα, ο Πιρς συνεργάστηκε με τη NASA το 2008, και η ανάπτυξή του διήρκησε περίπου τέσσερα χρόνια.

Αρχικά δημιουργήθηκε για να βοηθήσει τους αστροναύτες στην εκπαίδευσή τους πριν τεθούν σε τροχιά και ήταν μέρος του γενικότερου στόχου της NASA να εξαλείψει κάθε πιθανή έκπληξη που μπορούσαν να συναντήσουν ή να βιώσουν οι αστροναύτες στο διάστημα.

«Μοιάζει με τη μυρωδιά ενός όπλου, αμέσως μόλις έχεις πυροβολήσει», έλεγε το 2002 στο CNNi η Πέγκι Γουίτσον, αστροναύτης και πρώην ένοικος του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, σε ερώτηση αναφορικά με τη μυρωδιά του διαστήματος. «Νομίζω ότι έχει μια πικρή μυρωδιά σε συνδυασμό με κάτι καπνιστό και καμένο».

Ο Ρίτσμοντ λέει ότι έχει δυσκολευτεί πολύ να περιγράψει το πώς μυρίζει το άρωμα προσθέτοντας ότι «οι αστροναύτες περιγράφουν τη μυρωδιά ως ένα μείγμα από πυρίτιδα, μπριζόλα, σμέουρα και ρούμι».

Στόχος της εταιρείας είναι μέσω του αρώματος να αυξήσει το ενδιαφέρον των μαθητών στην εκπαίδευση STEM μέσω αυτού που ο Ρίτσμοντ ονομάζει «βιωματική εκπαίδευση»: το Eau de Space θα ξεκινήσει τη συζήτηση, με τους γονείς, τους δασκάλους και τους επιστήμονες να την πάνε ένα βήμα παρακάτω.

Η εταιρεία μάλιστα προτίθεται να κυκλοφορήσει ακόμη ένα άρωμα, το Smell of the Moon.

This is what space smells like, by Allen Kim, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ