ΚΟΣΜΟΣ

To FBI συνέλαβε τη «μυστηριώδη» σύντροφο του Τζέφρι Επστάιν

To FBI συνέλαβε τη «μυστηριώδη» σύντροφο του Τζέφρι Επστάιν
Screen grab

Συνελήφθη από το FBI η Γκισλέιν Μάξγουελ, σύντροφος του Τζέφρι Επστάινη οποία κατηγορείται από τα φερόμενα θύματα του επιχειρηματία πως εμπλεκόταν στις σκοτεινές του πράξεις.

Σύμφωνα με αμερικανικά μέσα, συνελήφθη στο Νιού Χάμσαϊρ με κατηγορίες που σχετίζονται με την υπόθεση Έπσταϊν και αναμένεται να παρουσιαστεί στο δικαστήριο.

Η Μάξγουελ, που χαρακτηρίζεται ως μια μυστηριώδης γυναίκα, έχει κατηγορηθεί πως βοηθούσε τον Επστάιν να βρίσκει ανήλικες κοπέλες και να τις εκδίδει για σεξ και πλούσιους και ισχυρούς άνδρες.

Ο Εισαγγελέας της Νότιας Περιφέρειας της Νέας Υόρκης ανέφερε σε μια ανακοίνωση ότι θα γνωστοποιήσει αργότερα, τις κατηγορίες που βαρύνουν τη Μάξγουελ, «για τον ρόλο της στη σεξουαλική εκμετάλλευση και κακοποίηση πολλών ανηλίκων κοριτσιών από τον Τζέφρι Επστάιν.

Σε δικαστικά έγγραφα, τα οποία επικαλείται το πρακτορείο Reuters, οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς αναφέρουν ότι η Μάγξουελ «δελέασε» τις ανήλικες για να μεταβούν στα σπίτια του χρηματιστή σε διάφορες Πολιτείες. Γνώριζε καλά ότι εκείνος προτιμούσε ανήλικα κορίτσια και ότι σκόπευε να τα εκμεταλλευτεί σεξουαλικά.

Σύμφωνα πάντα με το πρακτορείο Reuters, η Μάξγουελ κατηγορείται για έξι αξιόποινες πράξεις, μεταξύ των οποίων συνωμοσία για να δελεάσει ανήλικες να ταξιδέψουν (σε άλλες Πολιτείες) για να συμμετάσχουν σε παράνομες σεξουαλικές πράξεις και συνωμοσία για τη μεταφορά ανηλίκων με σκοπό τη συμμετοχή τους σε εγκληματική σεξουαλική δραστηριότητα, καθώς και για δύο κατηγορίες ψευδορκίας.

Η Μάξγουελ κράτησε χαμηλό προφίλ μετά τον θάνατο του πρώην συνεργάτη της. Ορισμένα από τα θύματα του χρηματιστή υποστηρίζουν ότι εκείνη ήταν που τα προσέγγισε και τα έβαλε στον κύκλο του, όπου τα κακοποιούσαν σεξουαλικά ο ίδιος και οι ισχυροί φίλοι του.

Το 2003, σε ένα άρθρο στο περιοδικό Vanity Fair, ο Επστάιν φέρεται να είχε δηλώσει ότι η Γκισλέιν Μάξγουελ, η πρώην σύντροφός του, ήταν «η καλύτερη φίλη του».

Σημειώνεται πως ο εκατομμυριούχος βρέθηκε νεκρός στο κελί του πριν από περίπου ένα χρόνο, με τις Αρχές να κάνουν λόγο για αυτοκτονία.

Το κέντρο στο οποίο κρατούνταν, το Metropolitan Correctional Center, θεωρείται ένα από τα ασφαλέστερα σωφρονιστικά ιδρύματα των ΗΠΑ.

O Αμερικανός χρηματιστής είχε εντοπιστεί τραυματισμένος στο κελί του και τον Ιούλιο του 2019, χωρίς ωστόσο να έχει εξακριβωθεί εάν είχε αποπειραθεί να αυτοκτονήσει ή εάν δέχτηκε επίθεση από κάποιον συγκρατούμενό του.

Στις 8 Ιουλίου του ίδιου έτους, απαγγέλθηκαν εναντίον του κατηγορίες για σεξουαλική εκμετάλλευση ανηλίκων και σύσταση και συμμορία για την σεξουαλική εκμετάλλευση ανηλίκων, δύο κατηγορίες που επισύρουν ποινές 45 ετών κάθειρξης συνολικά.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, o χρηματιστής έφερνε ανήλικα κορίτσια -ορισμένα 14 ετών- στις κατοικίες του στο Μανχάταν και το Παλμ Μπιτς, τουλάχιστον ανάμεσα στο 2002 και το 2005, «για να επιδοθεί σε σεξουαλικές πράξεις μαζί τους, έπειτα από τις οποίες τους έδινε εκατοντάδες δολάρια μετρητά».

Η περιουσία του χρηματιστή υπολογίζεται σε περισσότερα από 500 εκατομμύρια δολάρια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ