ΚΟΣΜΟΣ

O Τραμπ αποσύρει επίσημα τις ΗΠΑ από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

O Τραμπ αποσύρει επίσημα τις ΗΠΑ από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας
AP Photo/Alex Brandon

Η κυβέρνηση Τραμπ ενημέρωσε το αμερικανικό Κογκρέσο και τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ότι οι ΗΠΑ επίσημα αποσύρονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, εν μέσω σημαντικής αύξησης των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού σε ολόκληρη τη χώρα, την τελευταία εβδομάδα.

«Το Κογκρέσο έλαβε ειδοποίηση ότι ο πρόεδρος απέσυρε επίσημα τις Ηνωμένες Πολιτείες από τον ΠΟΥ εν μέσω πανδημίας», ανέφερε ο Δημοκρατικός γερουσιαστής και μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενεντέζ, μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter.

«Το να αποκαλέσεις την αντίδραση του Τραμπ προς την COVID-19 χαοτική και ασυνάρτητη δεν αρκεί. Αυτό δεν θα προστατεύσει ούτε αμερικανικές ζωές ούτε τα συμφέροντα - αφήνει τους Αμερικανούς άρρωστους και την Αμερική μόνη», ανέφερε ο γερουσιαστής.

Όπως μεταδίδει το CNNi, αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιβεβαίωσε επίσης ότι «η ανακοίνωση απόσυρσης των Ηνωμένων Πολιτειών από τις 6 Ιουλίου 2021, έχει υποβληθεί στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, ο οποίος είναι ο θεματοφύλακας του ΠΟΥ».

Η επιστολή που απευθύνεται στον ΟΗΕ είναι πολύ σύντομη, περίπου τριών προτάσεων, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το CNNi, ωστόσο δεν επιβεβαιώνεται ότι πρόκειται για την τελική έκδοση της επιστολής.

Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα ξεπεράστηκε το όριο των 130.000 θανάτων εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού στις ΗΠΑ, ενώ η χώρα κατέγραψε νέο εξαιρετικά ανησυχητικό ημερήσιο απολογισμό νέων κρουσμάτων μόλυνσης, που ανήλθαν σε σχεδόν 55.000, σύμφωνα με το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.

Το 24ωρο ως τις 20:30 χθες Δευτέρα (τοπική ώρα· 03:30 σήμερα Τρίτη ώρα Ελλάδας), καταγράφηκαν 54.999 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, σύμφωνα με την καταμέτρηση της ιατρικής αυτής σχολής στη Βαλτιμόρη.

Συνολικά, έχουν καταγραφεί 2,93 εκατομμύρια κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 αφότου η πανδημία άρχισε να εξαπλώνεται στη χώρα. Παράλληλα, με 357 επιπλέον θανάτους σε 24 ώρες, οι ΗΠΑ θρηνούν πλέον 130.248 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19.

Υπενθυμίζεται ότι στα μέσα Απριλίου, ο Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε την αναστολή μέχρι νεοτέρας της αμερικανικής συμβολής στη χρηματοδότηση του ΠΟΥ, εξαιτίας της «κακής» διαχείρισης της πανδημίας του κορωνοϊού που του προσάπτει.

Με πληροφορίες από Trump administration begins formal withdrawal from World Health Organization, by Zachary Cohen, Sara Murray, Kylie Atwood and Vivian Salama, CNNi

ΔΗΜΟΦΙΛΗ