ΚΟΣΜΟΣ

Πολιτικά «παιχνίδια»...με τα σύνορα

Πολιτικά «παιχνίδια»...με τα σύνορα
Pacific Images/Getty Images/Ideal Images

Παιχνίδια τακτικής ενόψει της Συνόδου Κορυφής στις 17-18 Μαρτίου, μονομερής απόφαση ή απλά εφαρμογή όσων συμφωνήθηκαν στις Βρυξέλλες την προηγούμενη Δευτέρα;

Ό,τι κι αν συμβαίνει το αποτέλεσμα είναι ότι πλέον ο περίφημος Βαλκανικός Διάδρομος έχει κλείσει οριστικά με αποτέλεσμα περισσότεροι από 14.000 πρόσφυγες να έχουν εγκλωβιστεί στην Ειδομένη.

Η Βαλκανική Οδός της νοτιοανατολικής Ευρώπης, θα παραμείνει κλειστή για πάντα, είπε η υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ στην γερμανική εφημερίδα Die Welt σήμερα.

Χθες Σλοβενία, Κροατία, Σερβία και ΠΓΔΜ σφράγισαν τα σύνορά τους με αποτέλεσμα για όλους τους πρόσφυγες και μετανάστες.

"Η θέση μου είναι ξεκάθαρη: η Βαλκανική οδός παραμένει κλειστή, και αυτό για πάντα", είπε η Μικλ-Λάιτνερ στην εφημερίδα.

Η αυστριακή υπουργός είπε ότι μόνο ένα τέτοιο "συνεκτικό μήνυμα" θα αποτρέψει τους μετανάστες, πολλοί από τους οποίους αφήνουν πίσω τους πολέμους και κρίσεις στη Μέση Ανατολή από το να διασχίσουν τη Μεσόγειο από την Τουρκία για να φτάσουν στις ακτές της Ευρώπης.

"Αυτή η συμμαχία λογικής έχει μέχρι τώρα αναπτύξει μια αποφασιστική προσφορά στην διατήρηση της σταθερότητας και τάξης στους ανθρώπους στην Ευρώπη", είπε η Μικλ-Λάιτνερ, αναφερόμενη στις βαλκανικές χώρες που βρίσκονται καθ' οδόν προς τη βόρεια Ευρώπη.

Σύγκρουση Τσίπρα - Τουσκ για το κλείσιμο των συνόρων

«Κοινή απόφαση των 28» αποτελεί το κλείσιμο των συνόρων στην Ειδομένη, παραδέχθηκε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ. Την ίδια ώρα, οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων σφραγίζουν τα σύνορα τους σε πρόσφυγες και μετανάστες κάτι που καθιστά ουσιαστικά ανενεργό τον «Βαλκανικό Διάδρομο». O κ. Τουσκ ευχαρίστησε τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων «για την εφαρμογή μέρους της συνολικής στρατηγικής της ΕΕ για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης», την ώρα που πρόσφυγες και μετανάστες στην Ειδομένη πλήττονται από τις άσχημες καιρικές συνθήκες.

Άμεση ήταν η αντίδραση του έλληνα πρωθυπουργού που με ανάρτηση στο twitter υποστήριξε ότι το κλείσμο των συνόρων αποτελεί μονομερή ενέργεια.

Στη συνέχεια τόνισε ότι η ΕΕ δεν έχει μέλλον, αν προχωρά με μονομερείς ενέργειες που δημιουργούν τετελεσμένα.

Και, τέλος, κάλεσε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου «να επικεντρώνει τις προσπάθειες στην εφαρμογή κοινών αποφάσεων ως πρόεδρος της Ευρώπης των 28 και να μην ενθαρρύνει όσους τις αγνοούν».

Προεκλογική απάντηση από Μέρκελ

Λίγες ώρες μετά τα παραπάνω, η Άνγκελα Μέρκελ μπήκε στο κάδρο θα επέκρινε το κλείσιμο των συνόρων κατά μήκος του βαλκανικού διαδρόμου, παίρνοντας σαφείς αποστάσεις από τις τοποθετήσεις Τουσκ και τον ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας ανάμεσα στις Βρυξέλλες και τις βαλκανικές πρωτεύουσες, στον οποίο πολλοί αντιτείνουν ότι συμμετέχει και η ίδια από το παρασκήνιο, κατά το διαχρονικό «cui bono».

«Ο βαλκανικός διάδρομος έχει λίγο πολύ κλείσει. Όπως πάντα λέω αυτή δεν αποτελεί λύση στο συνολικό πρόβλημα», είπε η Γερμανίδα καγκελάριος, μιλώντας σε προεκλογική εκτρατεία του CDU στην πόλη Μπαντ Νόιεναρ Αρβάιλερ (Bad Neuenahr-Ahrweiler), στo δυτικό κρατίδιο της Ρηνανίας-Παλατινάτου (Rhineland-Palatinate) όπου την Κυριακή θα διεξαχθούν εκλογές για την ανάδειξη του τοπικού κοινοβουλίου, μαζί με τα κρατίδια Βάδης-Βυρτμβέρης (Baden-Württemberg) και Σαξονίας-Άνχαλτ (Saxony-Anhalt).

Η Μέρκελ προειδοποίησε τα μέτρα των βαλκανικών χωρών δεν θα είναι βιώσιμα χωρίς μια ευρύτερη απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην προσφυγική κρίση.

«Βεβαίως έρχονται τώρα λιγότεροι άνθρωποι που ζητούν άσυλο στην Γερμανία, αλλά για αυτό όμως βλέπουμε κάθε βράδυ τις τηλεοπτικές εικόνες αποκλεισμένων προσφύγων στην Ελλάδα. Αυτό δεν μπορεί να οδηγήσει μακροπρόθεσμα σε καλό αποτέλεσμα», είπε, σύμφωνα με το σχετικό τηλεγράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, τονίζοντας χαρακτηριστικά:

Δεν μπορούμε οι 27 χώρες να επαναπαυόμαστε και να αφήνουμε μια χώρα μόνη με το πρόβλημα, χρειάζεται ευρωπαϊκή εξισορρόπηση.

Βοήθεια από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Χθές, πάντως, δόθηκε και η έγκριση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του μηχανισμού παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας για την Ελλάδα που επιδιώκει να αντιμετωπίσει τις ανθρωπιστικές ανάγκες του μεγάλου αριθμού των αφίξεων ανδρών, γυναικών και παιδιών. Στόχος την ανθρωπιστικής βοήθειας της ΕΕ είναι η κάλυψη των βασικών αναγκών των προσφύγων, δηλαδή η παροχή τροφής, στέγης, νερού, φαρμάκων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης.

«Αυτή είναι μια πολύ γρήγορη και πρακτική έκφραση αλληλεγγύης της ΕΕ με την Ελλάδα, υλοποιώντας τη δέσμευση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η ολλανδική Προεδρία θα συνεχίσει να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να διασφαλίσει ότι το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της 15ης Μαρτίου θα υιοθετήσει τον κανονισμό», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας και προεδρεύων του Συμβουλίου, Μπερτ Κέντερς, όπως μεταδίδει το AΠΕ.

«Δεν βλέπει» άλλο διάδρομο ο Αβραμόπουλος

Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή. Κρατάμε ανοιχτό τον διάλογο», ανέφερε σήμερα ο Ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να ανοίξουν άλλοι μεταναστευτικοί διάδρομοι, μέσω Αλβανίας ή Ιταλίας λόγω των περαιτέρω περιορισμών που επέβαλαν χώρες βόρεια της Ελλάδας, σημείωσε ότι προς το παρόν δε συμβαίνει κάτι τέτοιο, ωστόσο υπάρχει προετοιμασία ακόμα και για αυτό το ενδεχόμενο.

«Το προσφυγικό πρόβλημα έχει φτάσει στο αποκορύφωμά του. Το θέμα τέθηκε στην προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής και προσβλέπουμε σε ένα θετικό αποτέλεσμα στην επόμενη», κατέληξε ο Έλληνας επίτροπος.Ο Βα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ