ΚΟΣΜΟΣ

Η Αλ Κάιντα ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στην Ακτή Ελεφαντοστού- 16 νεκροί ο απολογισμός

Η Αλ Κάιντα ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στην Ακτή Ελεφαντοστού- 16 νεκροί ο απολογισμός
REUTERS

Το τμήμα της Αλ Κάιντα στο  Μαγκρέμπ  ανέλαβε την ευθύνη για την πολύνεκρη επίθεση ενόπλων που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα σε τουριστικό θέρετρο στην Ακτή Ελεφαντοστού. O έως τώρα απολογισμός της επίθεσης είναι  14 νεκροί πολίτες και δύο στρατιώτες, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της χώρας. 

Η εισαγγελία του Παρισιού ανακοίνωσε τη διενέργεια έρευνας για τρομοκρατική δολοφονία.

Η οργάνωση χαιρέτισε τους «τρεις ήρωες» που πραγματοποίησαν την επίθεση. Ο πρόεδρος της Ακτής του Ελεφαντοστού Αλασάν Ουατάρα έκανε λόγο για έξι δράστες, οι οποίοι σκοτώθηκαν.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, τουλάχιστον ένας από τους ενόπλους φώναξε «Αλλάχ Ακμπάρ» (Ο θεός είναι μεγάλος).

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ καταδίκασε την επίθεση κατά την οποία «σκοτώθηκε τουλάχιστον ένας Γάλλος πολίτης», πρόσθεσε ότι η Γαλλία προσφέρει τη βοήθειά της στην Ακτή του Ελεφαντοστού «στον τομέα της επιμελητείας και των πληροφοριών» για την ανακάλυψη των δραστών και δεσμεύθηκε ότι η Γαλλία θα ενισχύσει τη συνεργασία της με τους εταίρους της στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

Η επίθεση έγινε από ομάδα ενόπλων που εισέβαλε σε τρία ξενοδοχεία και άρχισε να πυροβολεί προς κάθε κατεύθυνση.

Νωρίτερα, η κυβέρνηση δήλωσε πως στους νεκρούς περιλαμβάνονται πέντε άντρες, πέντε γυναίκες και ένα παιδί. To τουριστικό θέρετρο Grand Bassam, όπου έγινε η επίθεση, βρίσκεται 40 χιλιόμετρα μακριά από την πρωτεύουσα Αμπιτζάν και είναι μια περιοχή με πολλές παραλίες, καφετέριες και εστιατόρια στα οποία συχνάζουν δυτικοί πολίτες.

Η επίθεση πραγματοποιείται περίπου δύο μήνες μετά από εκείνη που είχαν κάνει ισλαμιστές σε ξενοδοχείο στη γειτονική Μπουρκίνα Φάσο. Το συγκεκριμένο γεγονός δείχνει πως η ισλαμική τρομοκρατία βρίσκεται σε άνοδο στη Δυτική Αφρική.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ