ΚΟΣΜΟΣ

Ένταση με ακροδεξιούς σε εκδήλωση μνήμης για τα θύματα των επιθέσεων στο Βέλγιο

Ένταση με ακροδεξιούς σε εκδήλωση μνήμης για τα θύματα των επιθέσεων στο Βέλγιο
REUTERS/YVES HERMAN

Ακροδεξιά ομάδα διαδηλωτών αμαύρωσε εκδήλωση μνήμης για τα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων στις Βρυξέλλες το μεσημέρι της Κυριακής.

Η ομάδα αυτή, που φώναζε συνθήματα ναζιστικά, σύμφωνα με το CNN, αποκλείστηκε και τελικά απομακρύνθηκε από δυνάμεις της αστυνομίας καθώς προηγουμένως είχε επικρατήσει ένταση με πολίτες που προέρχοντο για να τιμήσουν τους νεκρούς των τρομοκρατικών επιθέσεων.

Οι βελγικές αρχές είχαν αναβάλλει για λόγους ασφαλείας στην "πορεία ενάντια στο φόβο" η οποία οργανώθηκε μετά τις επίθεσης της Τρίτης.

ακροδεξιοί1

Άνοδος της ακροδεξιάς μετά τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες

Οι ακροδεξιές οργανώσεις και κόμματα σημείωσαν μεγάλη άνοδο
στο Βέλγιο μετά από τις δύο αιματηρές επιθέσεις στις Βρυξέλλες.

Ειδικότερα το ακροδεξιό φλαμανδικό κόμμα Vlaams Belang καταγράφει σημαντική άνοδο στον απόηχο του μακελειού της περασμένης Τρίτης στις Βρυξέλλες.

Η ομάδα Voorpost, βελγική οργάνωση «Λευκής Δύναμης», η οποία παρακολουθείται στενά από τις δυνάμεις ασφαλείας, ισχυρίζεται ότι έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι αιτήσεις εγγραφής.

«Ένας τεράστιος αριθμός ανθρώπων έχουν ξεκινήσει να μας υποστηρίζουν στο διαδίκτυο. Τα νούμερα έχουν υπερδιπλασιαστεί τις τελευταίες τρεις ημέρες», λέει ο Bart Vanpachtenbeke, ο «ηγέτης» της οργάνωσης.

Παρόμοια στροφή είχε καταγραφεί και στην Γαλλία μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι, τον Νοέμβριο του 2015, με το Εθνικό Μέτωπο να εξασφαλίζει σχεδόν επτά εκατομμύρια ψήφους στις περιφερειακές εκλογές της Γαλλίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ