ΚΟΣΜΟΣ

H θεία του Κιμ Γιονγκ Ουν ζει με άλλο όνομα στην Ν. Υόρκη

H θεία του Κιμ Γιονγκ Ουν ζει με άλλο όνομα στην Ν. Υόρκη

Η θεία του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν ζει με άλλο στη Νέα Υόρκη από το 1998, όταν κατάφερε να εγκαταλείψει την χώρα αυτομολώντας στις ΗΠΑ και βγάζει τα προς το ζην διευθύνοντας ένα στεγνοκαθαριστήριο.

Την ιστορία της φέρνει στο φως η αμερικανική εφημερίδα Ουάσιγκτον Ποστ.

Η Κο Γιονγκ Σουκ, που πλέον ζει στην αμερικανική μητρόπολη με τον σύζυγό της Ρι Γκανγκ και τα τρία τους παιδιά υπό νέο όνομα, είναι η αδελφή της Κο Γιονγκ Χούι, μίας εκ των συζύγων του εκλιπόντος ηγέτη της Βορείου Κορέας Κιμ Γιονγκ Ιλ και μητέρας του Κιμ Γιονγκ Ουν.

Το ζεύγος, που βρισκόταν κοντά στους κύκλους εξουσίας στη Βόρειο Κορέα, είχε πάει σε αποστολή στην Ελβετία ώστε να προσέχει τα μέλη της οικογένειας των ηγετών της χώρας, μεταξύ τους και του Κιν Γιονγκ Ουν, κατά τη διάρκεια των εκεί σπουδών τους.

Ο νυν ηγέτης της Βορείου Κορέας, «δε δημιουργούσε προβλήματα, όμως εκνευριζόταν εύκολα και δεν είχε υπομονή», δήλωσε στην εφημερίδα η Κο.

«Όταν η μητέρα του τον επέπληττε διότι έπαιζε πολύ και δεν διάβαζε, εκείνος δεν αντιδρούσε, αλλά εξέφραζε τη διαμαρτυρία του με άλλους τρόπους, όπως για παράδειγμα κάνοντας απεργία πείνας», προσθέτει.

Σύμφωνα με την Κο, ο Κιμ Γιονγκ Ουν γεννήθηκε το 1987, δηλαδή ήταν 27 ετών όταν διαδέχθηκε το 2011 τον πατέρα του ως επικεφαλής της Βόρειας Κορέας κι όχι 33, ή 34 ετών όπως πίστευαν οι περισσότεροι.

Ο γιός της Κο είναι συνομήλικός του και τα δύο παιδιά έπαιζαν μαζί, σύμφωνα με τα λεγόμενά της.

«Εκείνος κι ο γιός μου ήσαν σύντροφοι στα παιχνίδια από τη γέννησή τους. Άλλαζα τις πάνες και στους δυό τους», προσθέτει.

Το πάθος του Κιν Γιονγκ Ουν ήταν το μπάσκετ, θυμάται η Κο.

«Όταν άρχισε να παίζει μπάσκετ, το άθλημα αυτό έγινε αμέσως το πάθος του», κοιμόταν ακόμη έχοντας τη μπάλα αγκαλιά.

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν είναι γνωστό πως έχει ως ίνδαλμά του τον θρύλο του αμερικανικού μπάσκετ Μάικλ Τζορνταν κι έχει προσκαλέσει αρκετές φορές στην Πιονγκγιάνγκ τον Ντένις Ρόντμαν πρώην παίκτη στους Σικάγο Μπουλς.

Σύμφωνα πάντα με την Κο, ο Κιμ γνώριζε ήδη από το 1992 ότι επρόκειτο να διαδεχθεί τον πατέρα του στην εξουσία της Βορείου Κορέας. Το μήνυμα του ήλθε στα όγδοα γενέθλιά του, όταν έλαβε ως δώρο μία στολή στρατηγού κι η ανώτατη στρατιωτική ιεραρχία της χώρας υποκλίθηκε μπροστά του στη σχετική τελετή.

Δεν είναι γνωστοί ακόμη οι λόγοι που ώθησαν την Κο να αυτομολήσει στις ΗΠΑ, όπου έφθασαν μαζί με τον σύζυγό της έπειτα από το άσυλο που ζήτησαν στην αμερικανική πρεσβεία στη Βέρνη.

Μετά την εξαντλητική ανάκρισή τους επί πολλούς μήνες, έλαβαν επιτέλους την άδεια παραμονής στις ΗΠΑ, σε μία τοποθεσία «σε απόσταση λίγων ωρών από τη Νέα Υόρκη», όπου ξανάφτιαξαν τη ζωή τους με διαφορετικά ονόματα—που η εφημερίδα φροντίζει να μην αποκαλύψει—κι έστησαν μία επιχείρηση με την οικονομική βοήθεια της CIA.
Τα τρία παιδιά της Κο φοίτησαν σε αμερικανικά πανεπιστήμια και βρήκαν δουλειά στις ΗΠΑ.

Μολονότι το ζεύγος συνεχίζει να συνεργάζεται με τη CIA, ο σύζυγός της Ρι Γκανγκ υποστηρίζει πως ουδέποτε απεκάλυψαν κάποιο κρατικό μυστικό στις ΗΠΑ.

Η CIA «πίστευε πως εμείς γνωρίζαμε μυστικά του κράτους, όμως εμείς δεν ξέραμε τίποτα. Εμείς άλλο δεν κάναμε παρά να φροντίζουμε τα παιδιά και να τα βοηθούμε στα μαθήματά τους».

Το ζευγάρι φροντίζει επιμελώς να διατηρήσει αναλλοίωτη την ιδιωτική του ζωή, αλλά προσέχει πολύ στο πως απευθύνεται στον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, «τον οποίο αναφέρουν ως ‘στρατάρχη Κιν Γιονγκ Ουν’», σύμφωνα με την εφημερίδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ