ΚΟΣΜΟΣ

Απαγορεύθηκε η κυκλοφορία περιοδικού στην Τουρκία

Απαγορεύθηκε η κυκλοφορία περιοδικού στην Τουρκία
REUTERS/Osman Orsal

Νέες καταγγελίες εναντίον του Τούρκου πρόεδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για απόπειρα φίμωσης του Τύπου, είδαν το φως της δημοσιότητας, μία μέρα μετά τη νίκη του κόμματός του, στις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου.

Ενημερωτικό περιοδικό που πρόσκειται στην Αριστερά, κατήγγειλε ότι η αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο στα γραφεία του και προσήγαγε δύο συντάκτες του λόγω του εξώφυλλου του στο οποίο υποστηριζόταν ότι η έκβαση των βουλευτικών εκλογών της 1ης Νοεμβρίου θα βαθύνει τη διχόνοια και θα πυροδοτήσει εντάσεις σε ολόκληρη την χώρα.

Το τελευταίο τεύχος του περιοδικού Nokta, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, κυκλοφόρησε με τον τίτλο "η έναρξη του εμφυλίου πολέμου", μία ημέρα μετά τις βουλευτικές. Η διεύθυνση του περιοδικού επισήμανε ότι το γραφείο ενός εισαγγελέα στην Κωνσταντινούπολη απαγόρευσε τη διανομή του τελευταίου τεύχους και διέταξε την έφοδο αφού το εξώφυλλο δημοσιεύτηκε στο Διαδίκτυο.

Οι αρχές είχαν επίσης πραγματοποιήσει μια έφοδο στα γραφεία του συγκεκριμένου περιοδικού πριν από δύο μήνες καθώς είχε κυκλοφορήσει με εξώφυλλο τον πρόεδρο Ερντογάν να τραβάει χαμογελαστός μια «σέλφι» μπροστά από το φέρετρο ενός στρατιώτη.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, σύμφωνα με το Reuters, εξέφρασε την ανησυχία του για τις καταγγελίες δημοσιογράφων ότι δέχθηκαν πιέσεις προεκλογικά προκειμένου να αποδυναμώσουν την αντιπολίτευση και κάλεσε την Τουρκία να εφαρμόζει τις συνταγματικές αρχές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ