ΚΟΣΜΟΣ

Πιθανή συνάντηση του Μαδούρο με τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών στο Καράκας

Πιθανή συνάντηση του Μαδούρο με τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών στο Καράκας
Ο Αμερικανός διπλωμάτης Τόμας Σάνον (Thomas Shannon) μιλά με τον Λι Μακλένι (Lee McClenny), νούμερο δύο (Charge d'Affaires) της αμερικανικής πρεσβείας στο Καράκας την Βενεζουέλας, λίγο μετά από την άφιξή του στο αεροδρόμιο Simon Bolivar, την Τρίτη 21 Ιουνίου 2016 REUTERS/Marco Bello

Το State Department εξέφρασε την ελπίδα ότι ο πρέσβης Τομ Σάνον (Tom Shannon), υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για πολιτικά ζητήματα, θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο (Nicolás Maduro) κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψής του στο Καράκας (Caracas)· όμως δεν έχει επιβεβαιωθεί ότι η συνάντηση αυτή θα πραγματοποιηθεί.

Ο Σάνον αναμενόταν να συζητήσει για τις κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Βενεζουέλα και να προσπαθήσει να διευκολύνει τον διάλογο ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, ανέφερε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Τζον Κίρμπι (John Kirby).

Η επίσκεψη του Σάνον καταγράφεται μία εβδομάδα αφότου ο Τζον Κέρι (John Kerry) ανακοίνωσε ότι θα επιδιώξει την αποκλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ Ουάσινγκτον και Καράκας. Η αλλαγή αυτή στάσης ήλθε μετά από τη συνάντησή του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας με την ομόλογό του της Βενεζουέλας Ντέλσι Ροντρίγκες (Delcy Rodríguez), στο περιθώριο της συνόδου του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (OAS) στη Δομινικανή Δημοκρατία.

Αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης είπε νωρίτερα ότι ο βασικός σκοπός του Σάνον είναι να προωθήσει τον «διάλογο εντός της Βενεζουέλας».

Εκκινώντας συνομιλίες με την κυβέρνηση Μαδούρο, ο Κέρι ελπίζει ότι θα προκύψει διεθνής διαμεσολάβηση ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Η τελευταία αξιώνει να διεξαχθεί δημοψήφισμα εντός του έτους για την απομάκρυνση του σοσιαλιστή προέδρου από το ύπατο αξίωμα της χώρας.

Συνεργάτης του Χένρι Ραμός Αλούπ (Henry Ramos Allup) –του προέδρου του κοινοβουλίου της Βενεζουέλας, ο οποίος ανήκει στην αντιπολίτευση– είπε νωρίτερα ότι θα υπάρξει συνάντηση με τον Σάνον, ο οποίος θα βρίσκεται σήμερα και αύριο στο Καράκας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ