ΚΟΣΜΟΣ

Κόρμπιν: Η Βουλή παραπλανήθηκε, φταίει ο Τόνι Μπλερ

Κόρμπιν: Η Βουλή παραπλανήθηκε, φταίει ο Τόνι Μπλερ
REUTERS/ POOL

Στο κοινοβούλιο συζητήθηκαν τα συμπεράσματα της έκθεσης του λόρδου Τζον Τσίλκοτ για τον πόλεμο στο Ιράκ, τα οποία, μεταξύ άλλων, “καίνε” την τότε κυβέρνηση Μπλερ, αφού όπως προκύπτει δεν υπήρχε νομική βάση για την επίθεση.

Όπως μεταδίδει ο δημοσιογράφος Μιχάλης Κοσμίδης από το Λονδίνο για το CNN Greece, στην τοποθέτησή του ο Ντέiβιντ Κάμερον είπε ότι θα πρέπει να πάρουμε μαθήματα για το μέλλον.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όμως, είχε η παρέμβαση του Τζέρεμι Κόρμπιν, αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης των Εργατικών. Όπως σημείωσε ο Κόρμπιν, η τότε κυβέρνηση Μπλερ δεν είχε δει αυτό που είχαν δει εκατομμύρια άνθρωποι οι οποίοι διαδήλωναν κατά του πολέμου στις 15 Φεβρουαρίου 2002.

Κατά την άποψή του, με βάση αυτά τα οποία έχει βγάλει η έκθεση, η Βουλή φέρεται να έχει παραπλανηθεί και άφησε να εννοηθεί σαφώς ότι θα πρέπει το κοινοβούλιο να κινηθεί εναντίον του Τόνι Μπλερ.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το πόρισμα δεν υπήρχε νομική βάση για την επίθεση στο Ιράκ καθώς οι επιθεωρητές του ΟΗΕ δεν βρήκαν ποτέ εγκαταστάσεις με όπλα μαζικής καταστροφής και η απόφαση του βρετανικού κοινοβουλίου για την επέμβαση βασίστηκε σε πλαστά στοιχεία.

Ο τότε πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ παρουσίασε τα στοιχεία των υπηρεσιών Πληροφοριών για την κατοχή Όπλων Μαζικής Καταστροφής από το Ιράκ με "αδικαιολόγητη βεβαιότητα", δήλωσε ο σερ Τζον Σίλκοτ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ