ΚΟΣΜΟΣ

Έκθεση Τσίλκοτ: Συγγενείς στρατιωτών ζητούν άσκηση δίωξης στους υπευθύνους

Έκθεση Τσίλκοτ: Συγγενείς στρατιωτών ζητούν άσκηση δίωξης στους υπευθύνους
REUTERS/Paul Hackett

Συγγενείς Βρετανών στρατιωτών που έχασαν τη ζωή τους στον πόλεμο του Ιράκ, θέλουν να μελετήσουν όλη την έκθεση Τσίλκοτ για να εξετάσουν το ενδεχόμενο άσκησης δίωξης σε βάρος των υπευθύνων.

Ο γιος ενός από τους στρατιώτες αναφέρει σε συνέντευξη του μετά τη δημοσιοποίηση της λίστας:

Διατηρούμε το δικαίωμα να ζητήσουμε από συγκεκριμένα μέρη να λογοδοτήσουν στα δικαστήρια για τις πράξεις τους, αν μια τέτοια διαδικασία διαπιστωθεί ότι μπορεί να πραγματοποιηθεί.

Κάποιοι από τους συγγενείς των στρατιωτών που σκοτώθηκαν στο Ιράκ είχαν αποφασίσει εκ των προτέρων να μποϊκοτάρουν την παρουσίαση της έκθεσης, κάποιοι, άλλοι, όμως, πήγαν και αντέδρασαν με οργή δίνοντας συνέντευξη Τύπου. Ο πατέρας ενός από τους βετεράνους αναφέρει πως ο γιος του σκοτώθηκε άδικα. Μια άλλη γυναίκα που θρηνεί τον αδελφό της ρίχνει τα πυρά της κατά του Τόνι Μπλερ, αποκαλώντας τον «τρομοκράτη».

Μπροστά από το συνεδριακό κέντρο του Λονδίνου, όπου ο Τζον Τσίλκοτ παρουσίασε την έκθεση, διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί φωνάζοντας "ο Μπλερ είπε ψέματα, χιλιάδες άνθρωποι είναι νεκροί".

640x640 2

Πηγή: REUTERS/Peter Nicholls

Ορισμένοι φορούσαν μάσκες με το πρόσωπο του πρώην πρωθυπουργού και είχαν βάψει κόκκινα τα χέρια τους, ενώ έγινε προσκλητήριο όλων των Βρετανών στρατιωτών που έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια της επέμβασης στο Ιράκ.

"Ο Τόνι Μπλερ είναι εγκληματίας πολέμου", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μάικλ Κάλβερ, ένας 78χρονος συνταξιούχος.

Πριν από τη δημοσιοποίηση της έκθεσης Σίλκοτ, πολλοί βουλευτές είχαν ανακοινώσει την πρόθεσή τους να ξεκινήσει εκ των υστέρων συμβολική διαδικασία "παραπομπής".

Αξίζει να σημειωθεί ότι την περίοδο 2003-2009, η Βρετανία θρήνησε στο Ιράκ εκατοντάδες στρατιώτες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ