ΚΟΣΜΟΣ

Ασαφές τι έχει γίνει με το ρωσικό αερολάνο - όλα τα σενάρια ανοιχτά - διαλύθηκε στον αέρα;

Ασαφές τι έχει γίνει με το ρωσικό αερολάνο - όλα τα σενάρια ανοιχτά - διαλύθηκε στον αέρα;
Alaa El Kassas Anadolu Agency/Getty Images

Όλα τα μέχρι τώρα στοιχεία για τις τελευταίες στιγμές της πτήσης της Μετροτζέτ 9268 δεν δίνουν σαφή και ξεκάθαρη εικόνα για το τι συνέβη και πως τελικά έχασαν τη ζωή τους οι επιβάτες και το πλήρωμα.

Όλα τα σενάρια παραμένουν ανοιχτά.

Για παράδειγμα, υπάρχει περίπτωση ένα ρεύμα θερμότητας το οποίο ανίχνευσε αμερικανικός δορυφόρος πάνω από την χερσόνησο του Σινά να είναι σημάδι έκρηξης στο σκάφος; Εάν αυτό ισχύει, γιατί τότε οι ειδικοί ερευνητές δεν βρήκαν αντίστοιχο στοιχείο που να αποδεικνύει ή έστω να δείχνει προς αυτή την κατεύθυνση; Γιατί τα πτώματα δεν έφεραν σημάδια από μία τέτοια έκρηξη;

Συγχρόνως, γιατί δεν υπήρξε εκπομπή σήματος κινδύνου, δεν ενημερώθηκε κάποιος με οποιονδήποτε τρόπο ότι το αεροπλάνο αντιμετωπίζει έκτακτη κατάσταση;

Τα ερωτήματα είναι αρκετά και έτσι υπάρχει πλήθος θεωριών για το τι συνέβη και έπεσε το τζετ, παρασέρνοντας στο θάνατο 224 ανθρώπους.

Οι Ρώσοι αξιωματούχοι πάντως σημειώνουν πως είναι πολύ νωρίς για να ξεκινήσουν εικασίες για τo τι έχει τελικά συμβεί. Πάντως, οι ειδικοί στις πτήσεις και στην αεροπλοία, οι οποίοι και "κατέβασαν" το μήνυμα του ISIS που αναλαμβάνουν την ευθύνη για την πτώση του τζετ, λένε πως η τεχνική βλάβη είναι η πιο πιθανή αιτία.

Οι ειδικοί κοιτάνε τα εξής στοιχεία:

Ραντάρ

Η πτήση 9628 πήγαινε από το αιγυπτιακό θέρετρο του Sharm el-Sheikh στο St. Petersburg, νωρίς το Σάββατο, όταν ξαφνικά χάθηκε από τα ραντάρ, περίπου 23 λεπτά μετά την απογείωση. Δεν υπήρξε κάποιο σήμα κινδύνου, επιβεβαιώνουν οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας.

Η ιστοσελίδα Flightradar24, η οποία "παρακολουθεί" τα αεροπλάνα στις πτήσεις τους παντού, είπε πως έλαβε στοιχεία από το ρωσικό αεροσκάφος, τα οποία έδειχναν απότομη αλλαγή στο ύψος και δραματική μετάβαση σε ταχύτητα εδάφους πριν αυτό (το σήμα) εξαφανιστεί.

Στοιχεία από δορυφόρο

Αμερικανικός στρατιωτικός δορυφόρος ανίχνευσε κύμα θερμότητας από το αεροπλάνο πριν αυτό συντριβεί στο έδαφος, είπε Αμερικανός αξιωματούχος στο CNN. Η ανάλυση πληροφοριών αρχικά απέρριψε την πιθανότητα να χτυπήθηκε το πολιτικό αεροσκάφος από πύραυλο. Όμως, τα τελευταία στοιχεία δείχνουν πως υπήρξε κάποιο γεγονός μέσα στην πτήση και που οδήγησε τελικά στην πτώση και τη συντριβή. Σε αυτά συγκαταλέγεται και η πιθανότητα να υπήρχε βόμβα, αν και οι ειδικοί επικεντρώνονται σε άλλες εξηγήσεις.

Οι αναλυτές εξηγούν πως τα κύματα θερμότητας μπορεί να συνδέοονται με πολλές άλλες πιθανότητες, ακόμα και με μηχανικό πρόβλημα και δημιουργία πυρκαγιάς από αυτό.

Τα μαύρα κουτιά

Αιγύπτιοι αξιωματούχοι έχουν πει πως θα ολοκληρώσουν πρώτα τη δουλειά τους στο σημείο που βρίσκονται τα συντρίμμια του αεροσκάφους και μετά θα ερευνήσουν τα μαύρα κουτιά. Τη Δευτέρα άρχισε η συλλογή στοιχείων από αυτά.

Το ρωσικό πρακτορείο Interfax επικαλείται ανώνυμη πηγή στο Κάιρο σύμφωνα με την οποία έχουν καταγραφεί "περίεργοι" και "μη χαρακτηριστικοί ήχοι" από το κόκπιτ στιγμές πριν η πτήση εξαφανιστεί. Η ίδια πηγή υποστηρίζει ότι είναι σαν ένα "μη αναμενόμενο" περιστατικό να συνέβη αμέσως, σε χρόνο 0. Αυτό έκανε τους πιλότους να μην εκπέμψουν σήμα κινδύνου.

Από την άλλη, υψηλόβαθμος Ρώσος αξιωματικός της αεροπορίας έχει υποστηρίξει πως το τζετ διαλύθηκε στον αέρα. Όποιους ήχους κατορθώσουν οι ερευνητές και "σώσουν", από τα μαύρα κουτιά, θα τους βοηθήσουν να αναγνωρίσουν τι έγινε τελικά, είπε στο CNN ο Peter Goelz, ειδικός αναλυτής στα θέματα αεροπορίας και πρώην διευθυντής του Αμερικανικού Κέντρου για την Ασφάλεια των μεταφορών.

"Μπορεί να πεις κανείς εάν υπήρξε κάποια δυνατή έκρη ή κάποιο άλλο γεγονός, όπως αποσυμπίεση στην καμπίνα και διάλυση του αεροσκάφους", εξήγησε.


Egyptian Ministry of Civil Aviation

Τα συντρίμια

Η αιγυπτιακή επιτροπή για τα ατυχήματα που ερευνά και αυτό της πτήσης της Μετροτζέτ, αναμένεται να αολοκληρώσει την έρευνά της στην περιοχή της συντριβής την Τρίτη το βράδυ, σύμφωνα με τον Χοσάμ Καμέλ, υπουργό πολιτικής αεροπορίας. Αυτό θα μπορούσε να εκληφθεί και ως ένα "μήνυμα" πως οι ερευνητές βρίσκονται σε "καλό δρόμο" και σιγά σιγά καταλήγουν για το τι έχει συμβεί, είπε ο Alan Diehl, πρώην επιθεωρητής ατυχημάτων για το Αμερικανικό Κέντρο για την Ασφάλεια των Μεταφορών, την Ομοσπονδιακή Διοίκηση Πτήσεων και την πολεμική αεροπορία.

"Το συγκεκριμένο αεροπλάνο συνετρίβη στην έρημο...αυτό το κάνει πολύ ευκολότερο για να εντοπιστούν όλα τα σημαντικά για την έρευνα κομμάτια. Εάν μπορέσουν (οι ομάδες έρευνας) και φέρουν τα συντρίμια στα εργαστήρια τόσο γρήγορα (όσο φαίνεται), αυτά θα είναι καλά νέα".

Πηγή CNN Russian plane crash: Was there an explosion?

Jethro Mullen, Catherine E. Shoichet and Holly Yan, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ