ΚΟΣΜΟΣ

Έκθεση με τους αρχαιότερους παπύρους της Αιγύπτου

Έκθεση με τους αρχαιότερους παπύρους της Αιγύπτου
REUTERS/ MOHAMED ABD EL GHANY

Τα επίσημα εγκαίνια έκανε σήμερα η έκθεση “Πάπυροι του Χέοπα”, οι αρχαιότεροι πάπυροι στην Αίγυπτο, στο μουσείο της Αιγύπτου στο Κάιρο.

Οι εν λόγω πάπυροι χρονολογούνται πριν από 4.500 χρόνια και σε αυτούς δίνονται λεπτομέρειες από την καθημερινή ζωή των κατασκευαστών των πυραμίδων.

Τα αντικείμενα της έκθεσης προέρχονται από την τέταρτη δυναστεία του Βασιλιά Khufu, ή Χέοπα όπως ήταν ευρύτερα γνωστός, για τον οποίο κτίστηκε η Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας.

Ο Αιγύπτιος υπουργός Αρχαιοτήτων Khaled el-Anany στα αποκαλυπτήρια της έκθεσης ανέφερε στους δημοσιογράφους ότι οι πάπυροι ανακαλύφθηκαν το 2013 στο λιμάνι του Wadi el-Jarf, το οποίο βρίσκεται 119 χιλιόμετρα από την πόλη Σουέζ.

“Πρόκειται για τους παλιότερους παπύρους στην Αίγυπτο”, τόνισε ο υπουργός. Ο διευθυντής του μουσείου Tarek Tawfiq από την πλευρά του σημείωσε πως στους παπύρους απεικονίζεται η καθημερινή ζωή των εργατών οι οποίοι μετέφεραν το οικοδομικό υλικό των πυραμίδων από το λιμάνι της Κόκκινης Θάλασσας στην Γκίζα.

Στα επίσημα εγκαίνια παραβρέθηκαν και τουρίστες, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν και να δουν από κοντά τα αριστουργήματα της έκθεσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ