ΚΟΣΜΟΣ

Σαν σήμερα, το 2011, ο Άντερς Μπρέιβικ αιματοκύλισε τη Νορβηγία (video)

Σαν σήμερα, το 2011, ο Άντερς Μπρέιβικ αιματοκύλισε τη Νορβηγία (video)
Jeff J Mitchell/Getty Images/Ideal Images

Η 22 Ιουλίου αποτελεί ημερομηνία ορόσημο για τη Νορβηγία και ημέρα μνήμης για 77 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους, εξαιτίας ενός ακραίου εθνικιστή, ονόματι Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ.

Πέντε χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τις 22 Ιουλίου του 2011, όταν ο τρομοκράτης Άντερς Μπρέιβικ πραγματοποίησε τη διπλή επίθεση αφαιρώντας συνολικά 77 ζωές. Σην πρωτεύουσα της Νορβηγίας, Όσλο καθώς και σε κάθε γωνιά της χώρας τελούνται ειδικές τελετές στη μνήμη των θυμάτων, ενώ έχει προγραμματιστεί ειδικό, ξεχωριστό τελετουργικό στο οποίο θα δώσουν το «παρών» επιζώντες από την επίθεση στο νησί της Ουτόγια.

breivik1

Το χρονικό

Μια φυσιολογική ημέρα για την πρωτεύουσα της χώρας το Όσλο, κυλούσε όπως οι υπόλοιπες, μέχρι που στις 15.26, τοπική ώρα, το κέντρο της πόλης συγκλονίστηκε από μια ισχυρότατη έκρηξη που σημειώθηκε σε περιοχή όπου βρίσκονταν κυβερνητικά κτίρια και το γραφείο του Νορβηγού πρωθυπουργού.

Οι γύρω δρόμοι γεμίζουν σπασμένα τζάμια και συντρίμμια και οι Αρχές εκπλήσσονται καθώς πρόκειται για κάτι ασυνήθιστο για τα δεδομένα της Νορβηγίας. Πριν καλά καλά προλάβουν να ανακοινώσουν ότι ξεκινούν έρευνα για τον εντοπισμο και τη σύλληψη του δράστη, αυτός προχωρά στην εκτέλεση του δεύτερου μέρους του σχεδίου του. Κι αυτό είναι σαφώς πιο αιματηρό, τραγικό και φρικτό σε αποτέλεσμα εν συγκρίσει με το πρώτο. Παρότι, στη συγκεκριμένη επίθεση έχασαν τη ζωή τους οκτώ άτομα και τραυματίστηκαν περισσότερα από 200.

breivik3

Το μακελειό της Ουτόγια

Ακριβώς δύο ώρες μετά τις εκρήξεις, στις 17.26, ένας άνδρας, ντυμένος αστυνομικός, εμφανίζεται στο νησί Ουτόγια, εκεί που βρίσκεται η κατασκήνωση της νεολαίας του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος. Μέχρι εκείνη την ώρα, το νησί έβριθε από ζωή. Μέσα σε δευτερόλεπτα, μετατρέπεται σε σκηνικό τρόμου και θανάτου. Ο υποτιθέμενος αστυνομικός δεν είναι άλλος από τον Μπρέιβικ που αρχίζει να πυροβολεί αδιακρίτως. Δύο ημέρες μετά, πεθαίνει στο νοσοκομείο το τελευταίο θύμα της επίθεσης, ανεβάζοντας τον απολογισμό στους 69 νεκρούς.

Αξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι την ημέρα της διπλής επίθεσης, ο Μπρέιβικ δημοσιοποίησε μέσω διαδικτύου το ακροδεξιό του μανιφέστο, στο οποίο γίνεται μεταξύ άλλων λόγος για ανάγκη να εκδιωχθούν οι μουσουλμάνοι από την Ευρώπη.

Οι Αρχές συνέδεσαν σχετικά γρήγορα τις δύο επιθέσεις, αδυνατούσαν όμως να πιστέψουν ότι είχαν να κάνουν με μόλις έναν εκτελεστή. Δεδομένου ότι η χώρα είχε εμπλακεί στον πόλεμο του Αφγανιστάν, θεωρήθηκε πιθανή η εκδίκηση από φανατικούς ισλαμιστές.

Λίγη ώρα αργότερα, ωστόσο, ο Μπρέιβικ εντοπίζεται και συλλαμβάνεται στην Ουτόγια, στα 32 του μόλις χρόνια.

breivik4

Η δίκη

Η δίκη του Μπρέβικ ξεκίνησε στα μέσα Απριλίου του 2012 (16/04) και ολοκληρώθηκε στις 22 Ιουνίου του ίδιου έτους. Το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο για τη δολοφονία 77 ανθρώπων και τον καταδίκασε σε 21 χρόνια φυλάκισης, που είναι η μέγιστη δυνατή ποινή στη Νορβηγία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ