ΚΟΣΜΟΣ

Καταυλισμό για μετανάστες που δεν θέλει η Ελβετία στήνουν οι ιταλικές αρχές

Καταυλισμό για μετανάστες που δεν θέλει η Ελβετία στήνουν οι ιταλικές αρχές
Μετανάστες κοιμούνται σε αυτοσχέδιο καταυλισμό στον σιδηροδρομικό σταθμό του Σαν Τζοβάνι (San Giovanni), στο Κόμο της Ιταλίας, την Παρασκευή 12 Αυγούστου 2016 REUTERS/Arnd Wiegmann/File Photo

Οι ιταλικές αρχές σχεδιάζουν να στήσουν καταυλισμό για να φιλοξενήσουν προσωρινά περίπου 300 μετανάστες που έχουν ξεμείνει στην περιοχή των συνόρων με την Ελβετία.

Οι αρχές της τελευταίας επιβάλλουν αυστηρότερους ελέγχους και δεν επιτρέπουν τη διέλευση σε ολοένα και περισσότερους μεταναστες που καταφτάνουν στις Άλπεις, με αποτέλεσμα εκατοντάδες άνθρωποι να είναι αναγκασμένοι να κοιμούνται έξω, σε ένα δημοτικό πάρκο, όπως δήλωσαν σήμερα Ιταλοί αξιωματούχοι.

Από τα μέσα του Ιουλίου, οι ελβετικές αρχές άρχισαν να επιβάλουν πολύ πιο αυστηρά μέτρα ελέγχου στα σημεία διέλευσης των συνόρων, ειδικά για τους μετανάστες που φθάνουν σιδηροδρομικώς από το Κόμο (Como). Έκτοτε, οι δεν επιτρέπουν την είσοδο στα δύο τρίτα των μεταναστών που προσπαθούν να εισέλθουν στην Ελβετία. Συγκριτικά, τον Ιούνιο δεν επιτρεπόταν η είσοδος στην ελβετική επικράτεια σε αναλογία ένας προς επτά.

Όπως ανέφερε ο νομάρχης του Κόμο Μπρούνο Κόρντα (Bruno Corda), από τα μέσα του προσεχούς Σεπτεμβρίου θα εγκατασταθούν πενήντα λυόμενες κατοικίες, ντους, τουαλέτες και μια μικρή κλινική σε χώρο στάθμευσης που ανήκει στον δήμο του Κόμο και βρίσκεται κοντά σε ένα νεκροταφείο, ώστε να φιλοξενηθούν προσωρινά εκεί περίπου τριακόσιοι άνθρωποι.

Η Ελβετία και η νομιμότητα

Στους μετανάστες αυτούς θα προσφέρεται παράλληλα νομική αρωγή μέσα στον καταυλισμό για να εξοικειωθούν με τη διαδικασία ασύλου της Ιταλίας, διευκρίνισε ο Κόρντα. Βάσει του κοινοτικού δικαίου, οι μετανάστες πρέπει να υποβάλουν αίτηση να τους χορηγηθεί άσυλο στην Ιταλία, όπου έφθασαν με πλεούμενα από τη βόρεια Αφρική, διότι αυτή είναι η χώρα πρώτης υποδοχής τους.

Τα παραπάνω ανακοινώθηκαν κατά τη διάρκεια συνέντευξής του Κόρντα που αναμεταδόθηκε απευθείας από ιταλικούς τηλεοπτικούς σταθμούς.

«Είμαι βέβαιος ότι οι άνθρωποι που δεν μπορούν να πάνε στην Ελβετία θα θέλουν να επιστρέψουν στη νομιμότητα», είπε ο Ιταλός αξιωματούχος.

Όμως, πολλοί μετανάστες δεν θέλουν να μείνουν στην Ιταλία, διότι πολύ συχνά έχουν συγγενείς ή φίλους που ζουν ήδη σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Μη κυβερνητικές οργανώσεις και οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η Διεθνής Αμνηστία, ζητούν διευκρινίσεις από τις αρχές της Ελβετίας μετά τις καταγγελίες μεταναστών ότι δεν τους επιτράπηκε να μιλήσουν σε στελέχη της υπηρεσίας ελέγχου των συνόρων ή ότι οι προσπάθειές τους να υποβάλουν αιτήσεις για τη χορήγηση ασύλου στην Ελβετία αποκρούστηκαν.

Περίπου 100.000 μετανάστες –κυρίως υπήκοοι χωρών της Αφρικής– έχουν φθάσει στις ακτές της Ιταλίας μέχρι στιγμής φέτος, ενώ πάνω από 140.000 αιτούντες άσυλο βρίσκονται ήδη στα κέντρα πρώτης υποδοχής της χώρας. Το 2014 και το 2015, πάνω από 320.000 μετανάστες έφθασαν στην Ιταλία διά θαλάσσης, όμως στην πλειονότητά τους συνέχισαν το ταξίδι τους προς άλλες χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ