ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Το υπ. Δικαιοσύνης θεωρεί «ξένο πράκτορα» τη μοναδική ανεξάρτητη δημοσκοπική εταιρεία

Ρωσία: Το υπ. Δικαιοσύνης θεωρεί «ξένο πράκτορα» τη μοναδική ανεξάρτητη δημοσκοπική εταιρεία
Αστυνομικός περιπολεί στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας, τη Δευτέρα 5 Αυγούστου 2013, εν όψει της διεξαγωγής του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Στίβου πέντε ημέρα μετά Mark Kolbe/Getty Images

Η μοναδική ανεξάρτητη δημοσκοπική εταιρεία της Ρωσίας Levada Centre χαρακτηρίστηκε σήμερα «ξένος πράκτορας» από το ρωσικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

«Η αναγνώριση της εταιρείας ως ένας μη επαγγελματικός φορέας που εξυπηρετεί τις λειτουργίες ενός ξένου πράκτορα θεμελιώθηκε σε έναν μη προγραμματισμένο έλεγχο εγγράφων», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωση του.

Δεν παρέθεσε το λόγο για αυτή την απόφαση που έλαβε, δύο εβδομάδες πριν από τη διεξαγωγή των εθνικών κοινοβουλευτικών εκλογών.

Ο διευθυντής της Levada Λεβ Γκουντκόφ (Lev Gudkov) δήλωσε «οργισμένος και απογοητευμένος».

Το κυρίαρχο κόμμα Ενωμένη Ρωσία, που πρόσκειται στο Κρεμλίνο, αναμένεται να κερδίσει άνετα τις βουλευτικές εκλογές της 18ης Σεπτεμβρίου.

Η εκλογική αυτή αναμέτρηση θεωρείται πρόβα για την εκστρατεία επανεκλογής του Βλαντίμιρ Πούτιν (Vladimir Putin) στις προεδρικές εκλογές του 2018.

Όπως ερμηνεύουν δυτικοί παρατηρητές, με την ολοένα και πιο βαθιά ύφεση και την επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου, οι αρχές προβαίνουν σε ενέργειες καταστολής των αντιπολιτευτικών φωνών και οργανώσεων· ανάμεσα τους και φορείς που παρακολουθούν τις εκλογές και οι οποίες θεωρούνται από το Κρεμλίνο ότι διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο.

Ο χαρακτηρισμός «ξένος πράκτορας» αποτελεί μέρος ενός νόμου που θεσπίστηκε το 2012 και ελέγχει φορείς και οργανώσεις που δέχονται χρηματοδότηση από το εξωτερικό και εμπλέκονται στην πολιτική δραστηριότητα. Ο νόμος θεωρείται πως χρησιμοποιήθηκε στο παρελθόν για να ασκήσει πίεση σε οργανισμούς που χαρακτηρίζονται «ανεπιθύμητοι» στην Ρωσία.

Η Levada είναι η εταιρεία με το μεγαλύτερο κύρος ανάμεσα στις τρεις κύριες δημοσκοπικές εταιρείες της Ρωσίας.

Παρόλο που συστηματικά αναφέρει ότι τα ποσοστά αποδοχής του Πούτιν υπερβαίνουν το 80%, θεωρείται ευρέως ως πιο ανεξάρτητη από τους κρατικούς ανταγωνιστές της, VTsIOM και FOM.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ