ΚΟΣΜΟΣ

ΟΑΣΕ: Παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων στις ρωσικές εκλογές

ΟΑΣΕ: Παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων στις ρωσικές εκλογές
Reuters

Παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων αναφέρει ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) στην αναφορά του για τις βουλευτικές εκλογές στη Ρωσία.

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα οι πολιτικοί σύμμαχοι του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν πέτυχαν σαρωτική νίκη στις εκλογές αυτές, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για τον Πούτιν προκειμένου να εκλεγεί για τέταρτη φορά στην προεδρία της χώρας, στις προεδρικές που θα διεξαχθούν σε 18 μήνες.

Ο Φινλανδός βουλευτής και ειδικός συντονιστής του ΟΑΣΕ για θέματα εκλογών Ίλκα Κάνερβα ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ότι οι παρατηρητές διαπίστωσαν κάποιες βελτιώσεις, όπως μεγαλύτερη διαφάνεια, κυρίως σε ό,τι αφορά τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας. Συμπλήρωσε όμως ότι η γενική εικόνα παρουσίαζε προβλήματα.

"Οι νομικοί περιορισμοί θεμελιωδών δικαιωμάτων εξακολουθούν να συνιστούν πρόβλημα. Για να ανταποκριθεί η Ρωσία στις δημοκρατικές δεσμεύσεις της απαιτείται περισσότερος χώρος για δημόσια συζήτηση και συμμετοχή στα κοινά", είπε. "Οι δημοκρατικές δεσμεύσεις εξακολουθούν να αμφισβητούνται καθώς το εκλογικό περιβάλλον επηρεάστηκε αρνητικά από τους περιορισμούς στις θεμελιώδεις ελευθερίες και τα πολιτικά δικαιώματα, τα στενά ελεγχόμενα μέσα ενημέρωσης και τον ασφυκτικό έλεγχο της κοινωνίας των πολιτών", συνέχισε.

Ο Φινλανδός πολιτικός εξήγησε ότι από τη φιλελευθεροποίηση της διαδικασίας καταχώρισης των πολιτικών κομμάτων δεν έχει ακόμη προκύψει η εμφάνιση "διακριτών πολιτικών εναλλακτικών".

ΔΗΜΟΦΙΛΗ