ΚΟΣΜΟΣ

Λονδίνο: Σωσίβια προσφύγων πλημμύρισαν την πλατεία του Κοινοβουλίου

Λονδίνο: Σωσίβια προσφύγων πλημμύρισαν την πλατεία του Κοινοβουλίου
REUTERS/Stefan Wermuth

Ανθρωπιστικές οργανώσεις ένωσαν τις δυνάμεις τους και άπλωσαν 2.500 σωσίβια έξω από το βρετανικό κοινοβούλιο στέλνοντας το δικό τους μήνυμα προς της Σύνοδο του ΟΗΕ που πραγματοποιείται σήμερα, Δευτέρα, στη Νέα Υόρκη.

Τα πορτοκαλί σωσίβια έχουν τοποθετηθεί στην πλατεία του Κοινοβουλίου στο Λονδίνο -το οποίο είναι και ένα από τα αξιοθέατα της πόλης- και είναι τα ίδια που φορούσαν οι πρόσφυγες στο «ταξίδι τους» από την Τουρκία στην Ελλάδα και συγκεκριμένα προς τη Χίο.

Με αυτό τον τρόπο οι ΜΚΟ θέλουν να συμβολίσουν τους κινδύνους και τα «κύματα» που πέρασαν αυτοί οι άνθρωποι στη Μεσόγειο. Μάλιστα, τα 650 από τα σωσίβια αυτά χρησιμοποιήθηκαν από μικρά παιδιά.

640x640 2

Πηγή: REUTERS/Stefan Wermuth

Όπως αναφέρει ένας από τους ακτιβιστές στο Reuters:

Αντιπροσωπεύουν μία εικόνα αυτού που βιώνουν οι πρόσφυγες. Είναι μία ψευδαίσθηση ασφάλειας καθώς πολλά από αυτά δεν είναι καν αξιόπιστα στο νερό. Για μία τουλάχιστον ημέρα θέλαμε να δείξουμε στους ανθρώπους στο Λονδίνο πώς είναι να είσαι πρόσφυγας.

640x640 3 copy

Με αυτή την κίνηση θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα προς τους ηγέτες αυτού του κόσμου, προτρέποντας τους να κάνουν κάτι για αυτούς τους ανθρώπους.

Πηγή: REUTERS/Stefan Wermuth

Στη Νέα Υόρκη, οι ηγέτες 193 χωρών συμμετέχουν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, η οποία ξεκίνησε με την πρώτη στα χρονικά σύνοδο με θέμα τις ενέργειες στις οποίες πρέπει να προχωρήσει η διεθνής κοινότητα για την προστασία των προσφύγων και των μεταναστών.

Οργανώσεις αρωγής καλούν συχνά τη Βρετανία να υποδεχθεί περισσότερους πρόσφυγες αλλά η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ετοιμάζεται να υπερασπιστεί την πολιτική που ακολουθεί η χώρα της.

640x640 6

Πηγή: REUTERS/Stefan Wermuth

Σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ, 6.940 άνθρωποι πνίγηκαν ή χάθηκαν προσπαθώντας να ταξιδέψουν προς την Ευρώπη από τον Ιανουάριο του 2015 έως και τον Αύγουστο του 2016.

Δείτε και το σχετικό βίντεο με την προετοιμασία:

ΔΗΜΟΦΙΛΗ