ΚΟΣΜΟΣ

Προς εκεχειρία για ανθρωπιστικούς λόγους στο Χαλέπι

Προς εκεχειρία για ανθρωπιστικούς λόγους στο Χαλέπι
REUTERS/Khalil Ashawi

Από τις 10:00 το πρωί της Τρίτης, η Ρωσία σταμάτησε τις αεροπορικές επιχειρήσεις στη Συρία, ανοίγοντας τους λεγόμενους "ανθρωπιστικούς διαδρόμους", σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου. 

Όπως είπε ο ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, η κατάπαυση του πυρός θα επιτρέψει την ασφαλή έξοδο των κατοίκων από έξι διόδους και την προετοιμασία της απομάκρυνσης των τραυματιών και ασθενών από το ανατολικό Χαλέπι.

Ο Ρώσος υπουργός διαβεβαίωσε ακόμη ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Συρίας θα απομακρυνθούν από την πόλη σε απόσταση που θα επιτρέψει στις ένοπλες ομάδες της αντιπολίτευσης να εγκαταλείψουν τις ανατολικές συνοικίες. Ειδικά για αυτούς μάλιστα, θα ανοιχτούν δύο διάδρομοι με εγγύηση της ασφάλειάς τους, επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Αυτά αποτελούν πρακτικά βήματα για τη σωτηρία των κατοίκων και όχι δημαγωγία, υποστήριξε ο Σοϊγκού και πρόσθεσε:

Απευθυνόμαστε προς τις ηγεσίες των χωρών που έχουν επίδραση πάνω στους επικεφαλής των ενόπλων ομάδων στο ανατολικό Χαλέπι, να τους πείσουν να παύσουν το πυρ και να εγκαταλείψουν την πόλη με τα όπλα τους από τους δύο ειδικούς διαδρόμους.

Υπενθυμίζεται πως την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου θα εφαρμοστεί η 8ωρη εκεχειρία στο Χαλέπι, από τις 8 έως και τις 4 το απόγευμα.

Από την πλευρά του ο ΟΗΕ έκανε έκκληση νωρίτερα ώστε να υπάρξουν εγγυήσεις ότι θα γίνει ορθή χρήση της εκεχειρίας. Όπως είπε εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων:

Όταν σιγήσουν τα όπλα, πρέπει να σιγήσουν τα όπλα. Χρειαζόμαστε διαβεβαιώσεις από όλες τις πλευρές που εμπλέκονται στη σύγκρουση, όχι μόνο μια μονομερή ανακοίνωση ότι θα ισχύσει κάτι. Χρειαζόμαστε όλοι να μας δώσουν αυτές τις διαβεβαιώσεις προτού είναι χρήσιμο για εμάς να κάνουμε οτιδήποτε σημαντικό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ