ΚΟΣΜΟΣ

Ουγκάντα: Ο παλιός αχυρώνας που έγινε εκκλησία

Ουγκάντα: Ο παλιός αχυρώνας που έγινε εκκλησία
Πατριαρχείο Αλεξανδρείας

Στη Μαύρη Ήπειρο, η δίψα για μάθηση και πίστη μετατρέπει τους στάβλους σε εκκλησίες και τις παράγκες σε σχολειά.

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος κατά τη διάρκεια της πολυήμερης επίσκεψής του στην Ουγκάντα -η οποία εκκλησιαστικά αποτελεί τη Μητρόπολη Καμπάλας και πάσης Ουγκάντας- επισκέφθηκε κάθε γωνιά της χώρας.

Χιλιόμετρα πριν φτάσει στην ενορία της Γεννήσεως της Θεοτόκου BUGOLO, στα βάθη της Μαύρης Ηπερίου, άκουσε να χτυπούν χαρμόσυνα καμπάνες. Η υποδοχή που του επεφύλαξαν κάτοικοι και παιδιά θερμή αλλά. Η έκπληξή του ήταν μεγάλη όταν, πριν ξεκινήσουν τη γιορτή που είχαν ετοιμάσει για αυτόν, τον οδήγησαν στον καινούργιο ναό τους. Η παλιά παράγκα, ο αχυρώνας που στέγαζε είχε μετατραπεί σε εντυπωσιακή εκκλησία.

Κατά την πολυήμερη ιεραποστολική περιοδεία του στην Ουγκάντα, ο κ. Θεόδωρος επισκέφθηκε την περιοχή της Λίμνης Βικτώριας. Στη BUSANA, θεμελίωσε το ανδρικό μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής.

Στους κατοίκους, μίλησε για τη βοήθεια που παρέχουν Ελληνικές μητροπόλεις και μοναστήρια στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας. Ιθαγενείς φορούσαν ήδη, ως ένδειξη τιμής φορέματα στα χρώματα της γαλανόλευκης, με φαρδιές λευκές και μπλέ ρίγες.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας, στον ηγούμενό της Μονής Μαζίου Μεγάρων, ο οποίος έχει φιλοξενήσει μοναχούς του πατριαρχείου για να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους στην Ελλάδα. Ευχαρίστησε και τον μητροπολίτη Φιλλίπων Προκόπιο, ο οποίος στήριξε την ανέγερση του ναού του Αγίου Βασιλείου στην KIKWANYA.

Ο προκαθήμενος του δεύτερου τη τάξη πατριαρχείου δεν έκρυψε τη συγκίνησή του όταν στην περιοχή BUTEMBE, οι κάτοικοι έδωσαν στο Δημοτικό Σχολείο,το όνομα του πατέρα Οβαδία, πρώτου Ιερέα της Ουγκάντας και παππού του νυν Μητροπολίτου Καμπάλας κ.Ιωνά.

Στις 8 Νοεμβρίου, την τελευταία ημέρα της επίσκεψής του στην Ουγκάντα, ο πατριάρχης εγκαινίασε τον ναό της Αγίας Σοφίας στην Καμπάλα και χειροθέτησε σε πρωτοπρεσβύτερο τον εφημέριο π.Εμμανουήλ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ