ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Οι αντάρτες χάνουν το Χαλέπι, φεύγουν οι άμαχοι

Συρία: Οι αντάρτες χάνουν το Χαλέπι, φεύγουν οι άμαχοι
REUTERS/Abdalrhman Ismail

Στον έλεγχο του συριακού στρατού πέρασε πια η στρατηγικής σημασίας συνοικία αλ Σαχούρ, στο ανατολικό Χαλέπι, όπως έκαναν γνωστό τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Συρίας και το Συριακό παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με τους αντάρτες και τους αμάχους να εγκαταλείπουν την πόλη με όποιον τρόπο μπορούν.

Όπως μεταδίδει η κρατική τηλεόραση της Συρίας, ο στρατός, συνεπικουρούμενος από παραστρατιωτικές ομάδες, έχει καταλάβει ολόκληρη τη συνοικία αλ Σαχούρ, και την καθαρίζει από τις νάρκες.

Οι αντάρτες έχουν πλέον χάσει τον έλεγχο ολόκληρου του βορειοανατολικού Χαλεπιού, με τις συνοικίες αλ Σαχούρ, Χαϊντριγέ και Σέιχ Χοντρ να έχουν περάσει στα χέρια των κυβερνητικών στρατευμάτων, ενώ η συνοικία Σέιχ Φάρες ελέγχεται από τις κουρδικές δυνάμεις.

sakhour

Αυτή είναι η μεγαλύτερη ήττα των Σύρων ανταρτών από την έναρξη της επιχείρησης του συριακού στρατού για την ανακατάληψη του Χαλεπιού, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Συρίας, που στη διάρκεια του εμφυλίου έχει αναχθεί σε προπύργιο των εξεγερμένων.

2016 11 26T161407Z 1945760647 RC1C87B90F00 RTRMADP 3 MIDEAST CRISIS SYRIA

Πηγή: REUTERS/Abdalrhman Ismail

«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ήττα της αντιπολίτευσης στο Χαλέπι από το 2012», δήλωσε ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν, σύμφωνα με το Reuters και πρόσθεσε: «Η αντιπολίτευση έχει χάσει περισσότερο από το ένα τρίτο της περιοχής που έλεγχε στο Χαλέπι στη διάρκεια της μεγάλης επιχείρησης» του συριακού στρατού, πρόσθεσε.

Οι ανατολικές συνοικίες της πόλης, στις οποίες ζουν περίπου 250.000 άνθρωποι, βρίσκονται περικυκλωμένες εδώ και τέσσερις μήνες από τον στρατό και σφυροκοπούνται ανηλεώς εδώ και 13 ημέρες, με απολογισμό που μέχρι χθες ανερχόταν σε 225 αμάχους νεκρούς, εκ των οποίων 27 παιδιά.

Η 7χρονη Bana από τη Συρία, ενημερώνει τους ακολούθους της στο Twitter για όλα όσα διαδραματίζονται στο Χαλέπι, που βρίσκεται για άλλη μια μέρα στο έλεος των βομβαρδισμών.

Μόλις την περασμένη Πέμπτη, η 7χρονη Σύρια, μοιράστηκε με τους διαδικτυακούς φίλους τη χαρά της που βρέθηκε τρόπος να διαβάσει τα περίφημα βιβλία της Τζ.Κ. Ρόουλινγκ με πρωταγωνιστή τον Χάρι Πότερ, και μόλις πριν λίγες ώρες ανέβασε μια φωτογραφία της, που την δείχνη τρομαγμένη και ταλαιπωρημένη από έναν ακόμη βομβαρδισμό, από τον οποίο σώθηκε από θαύμα.

Η κατάληψη το Σάββατο της συνοικίας Μασάκεν Χανάνο, της μεγαλύτερης του ανατολικού Χαλεπιού, αποτέλεσε την αρχή της σημαντικής προέλασης του συριακού στρατού, ο οποίος κατέλαβε χθες ακόμη πέντε συνοικίες.

Η Μασάκεν Χανάνο ήταν η πρώτη συνοικία που κατέλαβαν οι Σύροι αντάρτες το καλοκαίρι του 2012, διχοτομώντας την οικονομική πρωτεύουσα της Συρίας. Μετά την κατάληψή της, ο στρατός ανακοίνωσε ότι επιθυμεί να «καθαρίσει» τη συνοικία από τους αντάρτες, οι οποίοι καταγγέλλουν την αδράνεια της διεθνούς κοινότητας μπροστά στην πολιτική «του λιμού και της υποταγής» που εφαρμόζει η Δαμασκός.

2016 11 26T161406Z 32290264 RC1D06F72A20 RTRMADP 3 MIDEAST CRISIS SYRIA

Πηγή: REUTERS/Abdalrhman Ismail

Καθώς ο συριακός στρατός συνεχίζει την προέλασή του στις συνοικίες που βρίσκονται στο βορειοανατολικό Χαλέπι, οι Σύροι αντάρτες έχουν ήδη εγκαταλείψει το ένα τρίτο των ανταρτοκρατούμενων περιοχών.

2016 11 25T140952Z 290529910 S1AEUOWLWYAA RTRMADP 3 MIDEAST CRISIS SYRIA ALEPPO

Πηγή: REUTERS/Abdalrhman Ismail/File Photo

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο από τη νύχτα του Σαββάτου σχεδόν δέκα χιλιάδες άμαχοι έχουν εγκαταλείψει το ανατολικό Χαλέπι, με τους περισσότερους από αυτούς να αναζητούν καταφύγιο στη συνοικία Σέιχ Μάκσουντ, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο κουρδικών δυνάμεων.

2016 11 25T140944Z 1746916704 S1AEUOWLWQAD RTRMADP 3 MIDEAST CRISIS SYRIA ALEPPO

Πηγή: REUTERS/Abdalrhman Ismail/File Photo

Πρόκειται για το μεγαλύτερο κύμα φυγής αμάχων από το ανατολικό Χαλέπι την τελευταία τετραετία.

Το Χαλέπι μοιάζει πια με πόλη φάντασμα, με τα κτίρια να έχουν ισοπεδωθεί από τους ανηλεείς βομβαρδισμούς.

Οι συνθήκες είναι κάτι παραπάνω από τραγικές, με τους λιγοστούς-πλέον-ανθρώπους που έχουν απομείνει στην πόλη να καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να καταφέρουν να επιβιώσουν, καθώς πια δεν έχουν ούτε τα στοιχειώδη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ