ΚΟΣΜΟΣ

Ραγδαίες εξελίξεις στο Χαλέπι: Συμφωνία για εκεχειρία

Ραγδαίες εξελίξεις στο Χαλέπι: Συμφωνία για εκεχειρία
REUTERS/ OMAR SANADIKI

Σημαντική εξέλιξη στη Συρία, καθώς επιτεύχθηκε συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στο εμπόλεμο Χαλέπι. Την είδηση για την συμφωνία εκεχειρίας επιβεβαίωσαν στο CNNi πηγές μέσα στο Χαλέπι.

Αμέσως θα ξεκινήσει η επιχείρηση εκκένωσης της πόλης από τους αντάρτες, οι οποίοι θα αποσυρθούν στις ανταρτοκρατούμενες περιοχές με τα όπλα τους. Ο συριακός στρατός και οι σύμμαχοί του έχουν πλέον στα χέρια τους τον πλήρη έλεγχο σε όλες τις συνοικίες της πόλης.

Το Aleppo Media Center (AMC) δημοσίευσε στη σελίδα του στο Facebook ότι η εκεχειρία στο Χαλέπι ανακοινώθηκε και ότι «μέσα στις επόμενες ώρες, θα αποχωρήσουν οι άμαχοι και οι στρατιωτικές δυνάμεις από την πολιορκημένη πόλη προς τα βόρεια και τα δυτικά, μέσω ασφαλών οδών» .

Ο δημοσιογράφος και κάτοικος Karam al Masri ανέφερε χαρακτηριστικά στο CNNi ότι οι κάτοικοι δέχτηκαν μηνύματα στα κινητά τους από τους ηγέτες των ανταρτών, με τα οποία τους ανακοίνωναν την εκεχειρία.

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, Βιτάλι Τσούρκιν, δήλωσε από την πλευρά του ότι οι μάχες έπαψαν στο ανατολικό Χαλέπι, μετά την έναρξη μιας επιχείρησης απομάκρυνσης των ανταρτών από το άλλοτε προπύργιό τους. Οι μαχητές διαφόρων οργανώσεων των ανταρτών «άρχισαν να φεύγουν και κατόπιν αυτού οι στρατιωτικές επιχειρήσεις ανεστάλησαν», είπε ο Τσούρκιν στους δημοσιογράφους. «Οι μάχες στο ανατολικό Χαλέπι τερματίστηκαν», επέμεινε.

Η ανακατάληψη όλων των περιοχών των ανταρτών στο Χαλέπι είναι η μεγαλύτερη νίκη επί του πεδίου της μάχης για τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ και τους συμμάχους του, δηλαδή τις ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις, το Ιράν και σιίτες πολιτοφύλακες.

Για τους αντάρτες είναι μία σφοδρή ήττα που θα τους αφήσει μία μικρή μόνο παρουσία στις κυριότερες πόλεις της χώρας. Οι αντάρτες εξακολουθούν να ελέγχουν μεγάλο μέρος της επαρχίας δυτικά του Χαλεπίου και την Ιντλίμπ, επίσης στη βορειοδυτική Συρία.

Κι ενώ ο συριακός στρατός συνεχίζει την προέλασή του στο Χαλέπι, η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού έκανε χθες έκκληση μέσω email στις αντιμαχόμενες πλευρές να σεβαστούν τη ζωή των αμάχων, ενώ ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν εξέφρασε την ανησυχία του για τις ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες που κάνουν λόγο για θηριωδίες στο Χαλέπι εις βάρος αμάχων, ανάμεσά τους και γυναικόπαιδα, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του αργά χθες το βράδυ.

Διαβάστε επίσης:

Συρία: «Έπεσε» το Χαλέπι, συναγερμός για θηριωδίες

Χαλέπι: Απελπισμένη έκκληση για τους αμάχους

Χαλέπι: πέφτει μεν αλλά ο πόλεμος δεν τελειώνει (vid & pics)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ