ΚΟΣΜΟΣ

Σοβαρή πολιτική κρίση στην Πολωνία

Σοβαρή πολιτική κρίση στην Πολωνία
REUTERS/ KACPER PEMPEL

Σε ανοικτή σύγκρουση εξελίχθηκε η πολιτική κρίση στην Πολωνία. Χιλιάδες αντικυβερνητικοί διαδηλωτές βγήκαν για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα στους δρόμους της Βαρσοβίας. Την ίδια ώρα βουλευτές της αντιπολίτευσης έχουν καταλάβει την αίθουσα συνεδριάσεων του κοινοβουλίου.

Οι διαδηλωτές, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Ελεύθερα μέσα ενημέρωσης», «Ελευθερία, ισότητα, δημοκρατία», αλλά και κατά του Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, πραγματοποίησαν πορεία μέχρι το κτίριο του κοινοβουλίου που προστατεύεται από μεγάλη αστυνομική δύναμη, ενώ η είσοδος είχε απαγορευτεί για τους δημοσιογράφους.

Μικρότερης έκτασης διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πόλεις της Πολωνίας.

Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονται στην επίθεση της «καλής αλλαγής» που έχει ξεκινήσει το λαϊκιστικό κόμμα, μεταρρυθμίζοντας την εκπαίδευση, προετοιμάζοντας την άλωση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, επιβάλλοντας έλεγχο στα δημόσια μέσα ενημέρωσης και περιορίζοντας το δικαίωμα των διαδηλώσεων.

Σε όλα αυτά τα μέτωπα, προστίθενται οι συγκρούσεις με τους οικολόγους, με τους μεταλλωρύχους, αλλά και η επαναφορά της υπόθεσης της συντριβής του αεροσκάφους που μετέφερε τον πρόεδρο Λεχ Κατσίνσκι, δίδυμο αδελφό του Γιάροσλαβ, το 2010 στη Ρωσία και η εκταφή των θυμάτων, που ενόχλησε μέρος της κοινής γνώμης.

Την ίδια ώρα οι ηγέτες των μεγαλυτέρων κομμάτων της αντιπολίτευσης ανακοίνωσαν ότι θα προσφύγουν στη δικαιοσύνη σχετικά με τις χθεσινές ψηφοφορίες στο κοινοβούλιο και κάλεσαν τον πρόεδρο της πολωνικής Δίαιτας να συγκαλέσει νέα συνεδρίαση της κάτω βουλής την Τρίτη, ώστε να διεξαχθεί μία συζήτηση που δεν έγινε και να επαναληφθούν οι αμφισβητούμενες ψηφοφορίες.

Δεκάδες βουλευτές της αντιπολίτευσης, φιλελεύθεροι και κεντρώοι, έχουν καταλάβει την αίθουσα των συνεδριάσεων του κοινοβουλίου και δηλώνουν ότι θα παραμείνουν μέχρι την Τρίτη. Μέχρι τότε, πολλές διαδηλώσεις οργανώνονται στη Βαρσοβία και σε άλλες πόλεις της Πολωνίας.

Βγαίνοντας από μακρά σιωπή, ο πρόεδρος Αντρέι Ντούντα απηύθυνε σήμερα έκκληση για ηρεμία, εκφράζοντας σε ανακοίνωσή του «ανησυχία» και προτείνοντας διαμεσολάβηση.

Η πρωθυπουργός Μπεάτα Σίντλο μίλησε για «εκείνους που πιστεύουν ότι η πολιτική εδράζεται στη σύγκρουση», ενώ η εκπρόσωπός της Μπεάτα Μάζουερκ κατήγγειλε «την παραβίαση του νόμου» από την αντιπολίτευση που έχει αποκλείσει την κεντρική αίθουσα του κοινοβουλίου, με στόχο, κατά την άποψή της, «να ανατρέψει την νόμιμα και δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση».

Οι σημερινές πορείες και συγκεντρώσεις ακολούθησαν τα πρωτοφανή γεγονότα της νύκτας, όταν εκατοντάδες άνθρωποι απέκλεισαν τις εξόδους τους κτιρίου του Κοινοβουλίου εμποδίζοντας επί πολλές ώρες την έξοδο των βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας, της πρωθυπουργού Μπεάτα Σίντλο και του ηγέτη του PiS Γιάροσλαβ Κατσίνσκι.

Ανταποκρινόμενοι στην έκκληση του κινήματος για την υπεράσπιση της δημοκρατίας KOD και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, οι διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν για την εισαγωγή νέας ρύθμισης που περιορίζει την πρόσβαση των βουλευτών στα μέσα ενημέρωσης και κατά της υιοθέτησης του προϋπολογισμού του 2017 υπό συνθήκες ανομίας, σύμφωνα με την αντιπολίτευση. Η φάλαγγα των αυτοκινήτων που απομάκρυνε από το κοινοβούλιο μετά τον απεγκλωβισμό τους από τις αστυνομικές δυνάμεις την Σίντλο, τον Κατσίνσκι και πολλά στελέχη του PiS διέσχισε το πλήθος τις πρώτες πρωινές ώρες.

Μέχρι σήμερα πάντως, όλες οι διαμάχες που έχουν ξεσπάσει στην Πολωνία για θέματα εσωτερικής πολιτικής δεν έχουν πλήξει την δημοτικότητα του PiS, που παραμένει σε υψηλά επίπεδα, στο 35%, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, δηλαδή πάνω από το ποσοστό που συγκεντρώνουν από κοινού τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ