ΚΟΣΜΟΣ

Βερολίνο: 9 νεκροί, 50 τραυματίες από επίθεση με φορτηγό

Βερολίνο: 9 νεκροί, 50 τραυματίες από επίθεση με φορτηγό
REUTERS/Fabrizio Bensch

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στο συγκεντρωμένο πλήθος στο χριστουγεννιάτικο παζάρι στο Βερολίνο με εννέα νεκρούς και τουλάχιστον 50 τραυματίες. Σύμφωνα με διεθνή Μέσα ενημέρωσης σχεδόν τρεις ώρες μετά την επίθεση, το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη ενώ στα χέρια των γερμανικών αστυνομικών αρχών βρίσκεται και ένας ύποπτος για συμμετοχή στην επίθεση.

Νωρίτερα το φορτηγό του δράστη ή των δραστών, καθώς υπήρχαν πληροφορίες ότι επέβαιναν περισσότεροι από ένας, έπεσε πάνω σε πλήθος κόσμου που βρισκόταν στο κέντρο του Βερολίνου και συγκεκριμένα στο χριστουγεννιάτικο παζάρι που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στην Breitscheidplatz κοντά στη λεωφόρο Kurfuerstendamm. Η επίθεση στο Βερολίνο θυμίζει έντονα το τρομοκρατικό χτύπημα που σημειώθηκε στη Νίκαια της Γαλλίας τον περασμένο Ιούλιο, με ακριβώς τον ίδιο τρόπο.

Μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι εκπρόσωπος της Αστυνομίας δήλωσε ότι "πιθανότατα πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια".

Σύμφωνα με όσα δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας στο CNNi "δεν είμαι ειδικός, αυτό όμως που μπορώ να σας πω είναι ότι το φορτηγό κινείτο με περίπου 40 μίλια την ώρα (64 χλμ.) και δεν φάνηκε να φρενάρει καθόλου".

Όπως τόνισε επίσης μιλώντας στο CNNi ο αρχισυντάκτης της Bild, Julian Reichelt: «αυτή η αγορά είναι πάντα γεμάτη τέτοιες ημέρες του χρόνου. Έτσι συνέβαινε και σήμερα. Θα ήταν ιδανικός στόχος για μια επίθεση, αν κάποιος επέλεγε να χτυπήσει το Βερολίνο. Όπως προκύπτει από τις μαρτυρίες, πρόκειται για περιστατικό που παραπέμπει στην επίθεση που σημειώθηκε στη Νίκαια της Γαλλίας».

2b

Συνελήφθη ο οδηγός, νεκρός ο συνεπιβάτης

Σύμφωνα με τη Bild, ο οδηγός του φορτηγού δράστης κατάφερε να ξεφύγει εκμεταλλευόμενος τον πανικό που ακολούθησε, ωστόσο συνελήφθη περίπου μία ώρα μετά το χτύπημα, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας στο τηλεοπτικό δίκτυο Ν24. Ο ίδιος αποκάλυψε ότι στο φορτηγό επέβαινε και δεύτερο άτομο, πολωνικής καταγωγής, το οποίο σκοτώθηκε κατά την επίθεση.

3b

Συνεχής ενημέρωση προς την Άνγκελα Μέρκελ

Συνεχή ενημέρωση σχετικά με την επίθεση στο Βερολίνο παρέχουν στην Άνγκελα Μέρκελ ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών, Τόμας ντε Μεζιέρ και ο δήμαρχος της πόλης, Μίχαλ Μιούλερ. Την ίδια ώρα, η αστυνομία του Βερολίνου συμβούλεψε τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους μέσω ανάρτησης στο twitter.

Καταδικάζει το ΥΠΕΞ

Σε καταδίκη της επίθεσης που σημειώθηκε στο Βερολίνο, προχώρησε αργά το βράδυ της Δευτέρας το υπουργείο Εξωτερικών μέσω ανάρτησής του στον λογαριασμό του στο Twitter.

«Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο το αποκρουστικό εγκληματικό χτύπημα στο Βερολίνο. Οι σκέψεις μας είναι τώρα με τους συγγενείς των θυμάτων», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Τη θλίψη τους μέσω αναρτήσεων στο twitter εξέφρασαν αργά το βράδυ της Δευτέρας, τόσο ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, όσο και ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ