ΚΟΣΜΟΣ

Αυτά είναι τα πρόσωπα που θαυμάζουν οι Αμερικανοί

Αυτά είναι τα πρόσωπα που θαυμάζουν οι Αμερικανοί
Φωτογραφία αρχείου REUTERS/Lucas Jackson

Ο Μπαράκ Ομπάμα αναδείχθηκε και πάλι φέτος ο άνδρας που θαυμάζουν περισσότερο οι Αμερικανοί για ένατη συνεχή χρονιά, επικρατώντας του Ντόναλντ Τραμπ, που λαμβάνει τη δεύτερη θέση.

Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από δημοσκόπηση του ινστιτούτου Gallup που δόθηκε την Πέμπτη στη δημοσιότητα. Ενώ ο απερχόμενος πρόεδρος διατηρεί την "πρωτιά" από το 2008, φέτος η διαφορά του με τον νέο πλανητάρχη μειώθηκε περισσότερο από ποτέ.

Το 2015 ο Τραμπ είχε το 5% των προτιμήσεων των ερωτηθέντων και φέτος έλαβε το 15%, ενώ ο Μπαράκ Ομπάμα επιλέχθηκε από το 22% των ερωτηθέντων.

Στη δημοσκόπηση, ο Τραμπ προηγείται του Πάπα Φραγκίσκου (4%) ο οποίος περιλαμβάνεται στην πρώτη τριάδα τα τελευταία τέσσερα χρόνια, του υποψήφιου στις προκριματικές εκλογές του Δημοκρατικού Κόμματος Μπέρνι Σάντερς (2%) και του ευαγγελιστή πάστορα και τηλεοπτικού ιεροκήρυκα Μπίλι Γκράχαμ (1%). Είναι η 60ή φορά που ο 98χρονος σήμερα Γκράχαμ συγκαταλέγεται στο Top 10, και καταγράφει ένα ρεκόρ, σημειώνει το ΑΠΕ.

Η έρευνα διεξήχθη από 7 έως 11 Δεκεμβρίου σε δείγμα 1.028 ερωτηθέντων ηλικίας άνω των 18 ετών, αντιπροσωπευτικό των 50 αμερικανικών πολιτειών και της ομοσπονδιακής πρωτεύουσας Ουάσινγκτον.

Στις ετήσιες δημοσκοπήσεις που διεξάγονται επί 70 χρόνια, ο εν ενεργεία πρόεδρος έχει αναδειχθεί πρώτος 58 φορές. Ωστόσο το 2008, ο εκλεγμένος πρόεδρος Ομπάμα είχε επικρατήσει του προέδρου Τζορτζ Μπους του νεότερου.

Στις γυναίκες, η Χίλαρι Κλίντον αναδείχθηκε πρώτη (12%) για 15η συνεχή φορά και 21η φορά συνολικά. Η πρώτη κυρία Μισέλ Ομπάμα καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση (8%) και ακολουθεί τρίτη η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ (3%).

Η τριάδα αυτή επικρατεί της βασίλισσας Ελισάβετ Β΄(6η με 2%) που συγκαταλέγεται στις 10 πρώτες θέσεις για 48η φορά. Η παρουσιάστρια και επιχειρηματίας 'Οπρα Γουίνφρεϊ (4η με 3%) περιλαμβάνεται στην πρώτη δεκάδα για 29η φορά.7

ΔΗΜΟΦΙΛΗ