ΚΟΣΜΟΣ

Κυριάκος Αμοιρίδης: Βίντεο ντοκουμέντο μετά τη δολοφονία του

Κυριάκος Αμοιρίδης: Βίντεο ντοκουμέντο μετά τη δολοφονία του
Jose Lucena/ Futura Press/ Estadão Conteúdo

Βίντεο ντοκουμέντο από κάμερες ασφαλείας έξω από το σπίτι όπου διέμενε ο Έλληνας πρέσβης Κυριάκος Αμοιρίδης, στη Βραζιλία, δόθηκε στη δημοσιότητα και αναμένεται να φωτίσει περαιτέρω όλα όσα διαδραματίστηκαν πριν και μετά τη δολοφονία του.

Στο βίντεο διακρίνονται δύο άνδρες, ο εραστής της συζύγου του πρέσβη Σέρτζιο Γκόμες Μορέιρα Φίλιο και ο ξάδερφός του. Σύμφωνα με την O Globo, τη Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου, στις 19:53 (τοπική ώρα) φαίνονται να κάθονται για περίπου μία ώρα έξω από το συγκρότημα που ζει η οικογένεια του πρέσβη. Στη συνέχεια μπαίνουν μέσα.

Δύο – τρεις ώρες αργότερα ο Σέρτζιο Γκόμες Μορέιρα Φίλιο βγαίνει από το σπίτι, μπαίνει μέσα σε ένα αυτοκίνητο και φεύγει. Λίγο μετά επιστρέφει με τα πόδια.

Στις 2:30 τα ξημερώματα της Τρίτης, ο 29χρονος παρκάρει ξανά έξω από το σπίτι με το αυτοκίνητο που είχε νοικιάσει ο πρέσβης, ενώ εμφανίζεται και ο ξάδελφός του. Ανοίγουν τις πίσω πόρτες του αυτοκινήτου που είχε νοικιάσει ο πρέσβης, ωστόσο, δεν διακρίνονται καθαρά οι κινήσεις τους. Οι αξιωματικοί της Βραζιλίας εκτιμούν ότι μέσα στο αυτοκίνητο ήταν το άψυχο σώμα του Έλληνα διπλωμάτη.

Το αυτοκίνητο εντοπίστηκε καμένο την Πέμπτη και μέσα ήταν η απανθρακωμένη σορός του Κυριάκου Αμοιρίδη.

autokinito copy

Η ομολογία και η πληρωμή

Ο αστυνομικός Σέρτζιο Γκόμες Μορέιρα Φίλιο ομολόγησε σε συναδέλφους του την Παρασκευή ότι εκείνος δολοφόνησε τον πρέσβη στο σπίτι που ανήκε στην οικογένεια, στο Νόβα Ιγουάσου, στο Ρίο.

«Εκτός από τη σύζυγο και τον αστυνομικό έχει συλληφθεί επίσης και ένας ξάδελφος του δράστη. Φέρεται να έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην υπόθεση καθώς έκανε τον ‘τσιλιαδόρο’ και βοήθησε ώστε να απομακρυνθεί το πτώμα. Του υποσχέθηκαν ότι θα του δώσουν 80.000 ρεάις, δηλαδή 25.000 δολάρια» ανέφερε ο αξιωματικός της αστυνομίας που έχει αναλάβει την υπόθεση.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών

Βαθύτατη θλίψη και οδύνη εκφράζει το υπουργείο Εξωτερικών για τον τραγικό θάνατο του Κυριάκου Αμοιρίδη.

«Οι Αρχές της Βραζιλίας μόλις ανακοίνωσαν επίσημα την ταυτοποίηση της σορού του εκλιπόντος Έλληνα Πρέσβη στη Βραζιλία, Κυριάκου Αμοιρίδη, η οποία εντοπίστηκε απανθρακωμένη στην περιοχή Νόβα Ιγκουασού του Ρίο Ιανέιρο.

Εκφράζουμε την βαθύτατη οδύνη μας για τον τραγικό θάνατο του Πρέσβη Κυριάκου Αμοιρίδη, ενός φίλου της Βραζιλίας, ο οποίος καθ’ όλη τη διάρκεια της διπλωματικής του σταδιοδρομίας υπηρέτησε την Ελλάδα με ευσυνειδησία και υπευθυνότητα. Ο εκλιπών υπηρέτησε στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην ΕΕ, στα Γενικά Προξενεία στο Ρίο Ιανέιρο και στο Ρόττερνταμ και στην Ελληνική Πρεσβεία στο Βελιγράδι στη πρώτη φάση του πολέμου της Γιουγκοσλαβίας» αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση το υπουργείο Εξωτερικών και προσθέτει:

«Ορόσημο αποτέλεσε η θητεία του ως Πρέσβεως της Ελλάδας στην Τρίπολη της Λιβύης και, ειδικότερα, ο καθοριστικός του ρόλος στην εκκένωση, υπό συνθήκες ανεξέλεγκτης βίας, της Πρεσβείας, καθώς και των Ελλήνων αλλά και χιλιάδων υπηκόων τρίτων χωρών από τη Λιβύη το καλοκαίρι του 2014.

Καίριας σημασίας, τέλος, υπήρξε η συμβολή του στη διοργάνωση της Διεθνούς Διάσκεψης με θέμα «Θρησκευτικός και Πολιτιστικός Πλουραλισμός και Ειρηνική Συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή» στην Αθήνα τον Οκτώβριο 2015».

«Σύσσωμη η πολιτική και υπηρεσιακή ηγεσία, καθώς και οι συνάδελφοί του στο Υπουργείο Εξωτερικών εκφράζουν την οδύνη τους για τον αδόκητο χαμό του αγαπητού φίλου και συναδέλφου και απευθύνουν ειλικρινή συλλυπητήρια προς τους οικείους του» καταλήγει η ανακοίνωση.+

Διαβάστε επίσης:

Κυριάκος Αμοιρίδης: Ομολόγησε και η σύζυγος ότι συμμετείχε στη δολοφονία του

Κυριάκος Αμοιρίδης: Νέες αποκαλύψεις για τη δολοφονία του Έλληνα πρέσβη

ΔΗΜΟΦΙΛΗ