ΚΟΣΜΟΣ

Με ναζιστικό χαιρετισμό στη δίκη του ο Μπρέιβικ (pics)

Με ναζιστικό χαιρετισμό στη δίκη του ο Μπρέιβικ (pics)
Scanpix/Lise Aaserud via REUTERS

Για πολλοστή φορά, ο ακροδεξιός κατά συρροή δολοφόνος Άντερς Μπρέιβικ, ο οποίος το 2011 σκότωσε 77 ανθρώπους στο Όσλο και στο νησάκι Ουτόγια της Νορβηγίας, εμφανίστηκε στο δικαστήριο χαιρετώντας ναζιστικά.

Προκλητικός και όπως φαίνεται αμετανόητος, κατά την έναρξη της δίκης του η οποία γίνεται για τις συνθήκες κράτησής του, εισήλθε στο δικαστήριο υψώνοντας το χέρι του με τον γνωστό χιτλερικό χαιρετισμό αναγκάζοντας τους δικαστές να τον ανακαλέσουν στην τάξη.

Με μια απόφαση που προκάλεσε κατάπληξη, κυρίως των οικογενειών των θυμάτων, πέρσι τον Απρίλιο το νορβηγικό κράτος καταδικάστηκε για την "απάνθρωπη" και "εξευτελιστική" μεταχείριση του Μπρέιβικ, κατά παράβαση του άρθρου 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Οι νορβηγικές αρχές άσκησαν έφεση στην απόφαση αυτή.

640x640 3

REUTERS/Alister Doyle

Στη φυλακή όπου κρατείται, ο 37χρονος εξτρεμιστής έχει στη διάθεσή του τρία κελιά όπου μπορεί να παρακολουθεί τηλεόραση, να παίζει βιντεοπαιχνίδια ή να γυμνάζεται με μηχανήματα. Ο δικαστής ωστόσο έκρινε παράνομη την παρατεταμένη απομόνωσή του, καθώς για λόγους ασφαλείας εδώ και πεντέμισι χρόνια δεν έχει καμία επαφή με τους συγκρατούμενους του. Οι σωφρονιστικές αρχές από την πλευρά τους επισημαίνουν ότι έρχεται σε επαφή με τους υπαλλήλους της φυλακής, το ιατρικό προσωπικό, τον δικηγόρο του, ακόμη και με έναν ιερέα, σημειώνει το ΑΠΕ.

640x640 5

NTB Scanpix/Lise Aaserud via REUTERS

Υπενθυμίζεται πως στις 22 Ιουλίου 2011 ο Μπρέιβικ τοποθέτησε μια βόμβα κοντά στην έδρα της κυβέρνησης, στο Όσλο, σκοτώνοντας οκτώ ανθρώπους. Λίγες ώρες αργότερα εξαπέλυσε επίθεση σε μια κατασκήνωση της νεολαίας του Εργατικού Κόμματος, στο νησάκι Ουτόγια, κυνήγησε τους εφήβους και σκότωσε 69 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους νέους. Αυτή ήταν η χειρότερη σφαγή που έχει σημειωθεί στη Νορβηγία από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

640x640 6

NTB Scanpix/Lise Aaserud via REUTERS

Έναν χρόνο αργότερα ο Μπρέιβικ καταδικάστηκε σε κάθειρξη 21 ετών, όπως η κράτησή του μπορεί να παραταθεί επ' αόριστον.

Σήμερα Τρίτη, κατά την έναρξη της δίκης στο σχολείο της φυλακής του Σκίεν όπου κρατείται, χαιρέτισε ναζιστικά τους δημοσιογράφους, όπως είχε κάνει και πρωτόδικα. Ο δικαστής Έισταϊν Χέρμανσεν τον ανακάλεσε στην τάξη χαρακτηρίζοντας "προσβλητική" τη συμπεριφορά του απέναντι στο δικαστήριο. Ο Μπρέιβικ, που εμφανίστηκε με σκούρο κουστούμι, ξυρισμένο κεφάλι και πυκνά γένια, υποσχέθηκε, τόσο χαμηλόφωνα που σχεδόν δεν ακουγόταν, ότι δεν θα επαναλάβει τη χειρονομία αυτή.

640x640 4

NTB Scanpix/Lise Aaserud via REUTERS

Οι οικογένειες των θυμάτων έχουν επιλέξει, σχεδόν όλες, να τηρήσουν σιγή και κανένας εκπρόσωπός τους δεν βρισκόταν σήμερα στο δικαστήριο.

Η απόφαση του Εφετείου αναμένεται να εκδοθεί τον Φεβρουάριο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ