ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Σε δύο χρόνια θα είναι έτοιμο το τείχος στα σύνορα με το Μεξικό

ΗΠΑ: Σε δύο χρόνια θα είναι έτοιμο το τείχος στα σύνορα με το Μεξικό
REUTERS/Jose Luis Gonzalez

Εντός των επόμενων δύο ετών θα έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του περίφημου τείχους στα σύνορα των Ηνωμένων Πολιτειών με το Μεξικό, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζον Κέλι.

«Το τείχος θα κατασκευαστεί αρχικά εκεί όπου χρειάζεται, στη συνέχεια συμπληρωθεί σε όλο το μήκος του. Έτσι το βλέπω», δήλωσε το βράδυ της Τετάρτης στο Fox Νews ο απόστρατος στρατηγός. «Ελπίζω πραγματικά ότι αυτό θα γίνει μέσα στα δύο προσεχή έτη», πρόσθεσε.

Πέντε ημέρες μετά την ορκωμοσία του και συγκεκριμένα στις 26 Ιανουαρίου ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, υπέγραψε ένα διάταγμα που ορίζει ως στόχο «την προστασία των νότιων συνόρων των Ηνωμένων Πολιτειών με την άμεση κατασκευή ενός τείχους».

Ο πλανητάρχης έδωσε έτσι ώθηση στην πιο εμβληματική υπόσχεση που είχε δώσει στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του: την κατασκευή αυτού του τείχους μήκους 3.200 χλμ. κατά μήκος των συνόρων με το Μεξικό προκειμένου να αναχαιτίσει την παράνομη μετανάστευση. Φράχτες καλύπτουν ήδη 1.050 χλμ. των συνόρων.

Ο Κέρι, ο οποίος θα επιφορτιστεί με την επίβλεψη του σχεδιασμού και της κατασκευής του τείχους, πρόσθεσε πως η προστασία των νότιων συνόρων θα υλοποιηθεί με «μια προσέγγιση σε πολλά επίπεδα» που θα περιλαμβάνει φυσικά εμπόδια καθώς και αισθητήρες υψηλής τεχνολογίας και «άλλα τέτοια πράγματα».

Όσον αφορά τη χρηματική πτυχή του θέματος, ο Κέλι δήλωσε αισιόδοξος . Ο Τραμπ ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα που θα κοστίσει από 4 έως «περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια», αλλά σύμφωνα με τους υπολογισμούς αρχιτεκτόνων και μηχανικών ο λογαριασμός θα ανέβει πολύ περισσότερο.

Η επιθεώρηση Technology Review του MIT υπολόγισε για παράδειγμα σε άρθρο της πως η κατασκευή 1.609 χλμ. τείχους θα κόστιζε ανάμεσα στα 27 και 40 δισεκατομμύρια δολάρια.

«Πιστεύω πως η χρηματοδότηση θα έρθει σχετικά γρήγορα», δήλωσε ο Κέλι, ο οποίος πρόσθεσε πως η κατασκευή μπορεί να αρχίσει σε μερικούς μήνες.

Ο Λευκός Οίκος μπορεί να μεταφέρει στο σχέδιο υφιστάμενα χρήματα, αλλά το Κογκρέσο, το οποίο ελέγχουν οι Ρεπουμπλικανοί, αναμένεται να χορηγήσει επιπλέον ποσά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ