ΚΟΣΜΟΣ

Ανατροπή από τον Τραμπ: Ζητά από τη Ρωσία να επιστρέψει την Κριμαία

Ανατροπή από τον Τραμπ: Ζητά από τη Ρωσία να επιστρέψει την Κριμαία
REUTERS

Αλλαγή πλεύσης φαίνεται πως έχει αποφασίσει να κάνει ο νέος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ απέναντι στη Ρωσία παρά τα όσα κολακευτικά έχει πει κατά καιρούς για τον πρόεδρο της χώρας, Βλαντιμίρ Πούτιν. Αυτή τη φορά δια στόματος του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, Σον Σπάισερ ζητά ξεκάθαρα από τη Ρωσία να επιστρέψει την Κριμαία στην Ουκρανία. 

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει καταστήσει σαφές ότι αναμένει από την Ρωσία να επιστρέψει την Κριμαία στην Ουκρανία και να αποκλιμακώσει τις βίαιες συγκρούσεις στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας, Σον Σπάισερ.

Ο πρόεδρος Τραμπ έχει ξεκαθαρίσει ότι αναμένει από την ρωσική κυβέρνηση να αποκλιμακώσει την βία στην Ουκρανία και να επιστρέψει την Κριμαία,

τόνισε ο Σπάισερ κατά την διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου.

«Παράλληλα προσδοκά και επιθυμεί την συνεννόηση με την Ρωσία», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Η χερσόνησος της Κριμαίας προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014, κλιμακώνοντας την ένταση στις σχέσεις της Μόσχας με το Κίεβο.

Έντονη ήταν η αντίδραση των φιλοκυβερνητικών μέσων ενημέρωσης της Ρωσίας (Sputnik και Russia Today) για τις δηλώσεις αυτές και με κεντρικά άρθρα τους έσπευσαν να υπενθυμίσουν το δημοψήφισμα του 2014 στην Κριμαία, όπου με ποσοστό κοντά στο 97% οι πολίτες αποφάσισαν να προσαρτηθούν στην Ρωσική Ομοσπονδία. Εξίσου ικανοποιητικό για τη ρωσική κυβέρνηση ήταν και τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στην Σεβαστούπολη.

Capture copy

Επίσης, το Sputnik σημειώνει ότι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του, ο Ντόναλντ Τραμπ ισχυρίστηκε ότι θα «εξετάσει» την αναγνώριση της Κριμαίας – και επίσημα- ως κομμάτι της Ρωσίας, προσθέτοντας ότι οι πολίτες αυτοί θέλουν να ζήσουν στη Ρωσία.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει επανειλημμένα υποστηρίξει την καθιέρωση πολιτικού διαλόγου με τη Μόσχα, ιδιαίτερα σε ότι αφορά την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, αλλά και την βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών και σε άλλα επίπεδα.

Την ίδια ώρα, ανησυχία στις ΗΠΑ προκαλεί και το γεγονός πως η Ρωσία φέρεται να έχει αναπτύξει ένα νέο πύραυλο κρουζ, παρά τις κατηγορίες αμερικανών αξιωματούχων ότι αυτό παραβιάζει την συνθήκη για την απαγόρευση πυραύλων εδάφους – αέρος και βαλλιστικών πυραύλων μέσου βεληνεκούς. Την αποκάλυψη έκανε η εφημερίδα New York Times, επικαλούμενη αξιωματούχους που ζήτησαν να μην κατονομαστούν.

Συγκεκριμένα, οι ΗΠΑ κατέληξαν το 2014 ότι η Ρωσία παραβιάζει την Συνθήκη του 1987 για τις Πυρηνικές Δυνάμεις Μέσου Βεληνεκούς, προχωρώντας σε δοκιμή ενός πειραματικού νέου πυραύλου κρουζ. Η Συνθήκη αυτή εξάλειψε τους πυρηνικούς και συμβατικούς βαλλιστικούς πυραύλους και πυραύλους κρουζ με βεληνεκές 500 ως 5.500 χιλιομέτρων.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν διαπιστώσει πλέον ότι ο πύραυλος SSC-8 βρίσκεται σε λειτουργία και έχει αναπτυχθεί κρυφά, ανέφερε η εφημερίδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ