Νότιο Σουδάν: Σε κατάσταση λιμού πολλές περιοχές
Πηγή: REUTERS/Siegfried Modola

Σχεδόν ο μισός πληθυσμός του Νότιου Σουδάν δεν έχει πρόσβαση σε τρόφιμα. Η κυβέρνηση ενημέρωσε πως τμήμα της χώρας πλήττεται από λιμό.

Από το 2013 η χώρα είναι σε εμφύλιο πόλεμο και έκτοτε οι συγκρούσεις μεταξύ δύο φυλών έχουν φτάσει σε τέτοια επίπεδα που ο ΟΗΕ προειδοποιεί για το ενδεχόμενο γενοκτονίας.

Οι συγκρούσεις εμπόδισαν πολλούς χωρικούς να μαζέψουν τη σοδειά τους, ενώ ο πληθωρισμός που ξεπέρασε το 800% πέρυσι έχει ανεβάσει τις τιμές των εισαγόμενων προϊόντων τόσο που οι περισσότεροι κάτοικοι του Νότιου Σουδάν δεν μπορούν να τα αγοράσουν. Επίσης κάποιες περιοχές της χώρας επλήγησαν από ξηρασία.

«Στην ευρύτερη Πολιτεία Γιούνιτι, κάποιες κομητείες κατατάσσονται στην κλίμακα του λιμού ή (...) κινδυνεύουν από λιμό», δήλωσε ο Αϊσάια Τσολ Αρουάι, επικεφαλής της στατιστικής υπηρεσίας του Νότιου Σουδάν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από τη Τζούμπα.

sudan

(REUTERS/Siegfried Modola)

Ο Αρουάι επεσήμανε ότι οι επιπτώσεις του εμφυλίου, σε συνδυασμό με τις υψηλές τιμές των τροφίμων, την αναστολή της οικονομικής δραστηριότητας και τη χαμηλή γεωργική παραγωγή αναμένεται να βυθίσουν 4,9 εκατομμύρια ανθρώπους στην «οικονομική ανασφάλεια» μεταξύ του Φεβρουαρίου και του Απριλίου, με τον αριθμό τους να αναμένεται να φτάσει τα 5,5 εκατομμύρια ως τον Ιούλιο.

«Ο λιμός έχει αναχθεί σε μια τραγική πραγματικότητα για το Νότιο Σουδάν. Οι χειρότεροι φόβοι μας έχουν πραγματοποιηθεί», δήλωσε ο Σερζ Τισό εκπρόσωπος στη χώρα του Οργανισμού για τα Τρόφιμα και τη Γεωργία (FAO).

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, λιμός κηρύσσεται όταν τουλάχιστον το 20% των νοικοκυριών σε μια περιοχή αντιμετωπίζουν ακραίες ελλείψεις τροφίμων, ο οξύς υποσιτισμός ξεπερνά το 30% και δύο ή περισσότεροι άνθρωποι στους 10.000 πεθαίνουν καθημερινά λόγω ασιτίας.

2017 02 20T075948Z 266626112 RC146D101E40 RTRMADP 3 SOUTHSUDAN FAMINE

(REUTERS/Siegfried Modola)

Εξαιτίας των μαχών μεταξύ των υποστηρικτών του προέδρου Σάλβα Κιρ, που ανήκει στη φυλή Ντίνκα και το 2013 απέπεμψε τον αντιπρόεδρο του Ρικ Μάκαρ, της φυλής Νουρ, έχουν εκτοπιστεί περισσότεροι από 3 εκατομμύρια άνθρωποι, ενώ μια έκθεση του ΟΗΕ που δημοσιεύθηκε σήμερα αναφέρει ότι οι συνεχιζόμενοι εκτοπισμοί προκαλούν «ενισχυμένο κίνδυνο παρατεταμένης υποπαραγωγής τροφίμων ως το 2018».

Σε πολλές περιοχές του Νότιου Σουδάν η πρόσβαση είναι πολύ δύσκολη. Έξι χρόνια μετά την ανεξαρτησία του από το Σουδάν, το Νότιο Σουδάν διαθέτει μόλις 200 χιλιόμετρα ασφαλτοστρωμένων δρόμων, ενώ το μέγεθός του ισοδυναμεί με αυτό της αμερικανικής πολιτείας του Τέξας. Οι συγκρούσεις επίσης δυσχεραίνουν την αποστολή βοήθειας, οι αποθήκες έχουν λεηλατηθεί και πολλοί εργαζόμενοι σε οργανώσεις αρωγής σκοτωθεί.

2017 02 20T080226Z 82089980 RC16A23EC120 RTRMADP 3 SOUTHSUDAN FAMINE

(REUTERS/Siegfried Modola)

Αυτόν τον μήνα η κυβέρνηση του Κιρ δέχθηκε ακόμη ένα πλήγμα με μαζικές παραιτήσεις. Δύο ανώτεροι αξιωματικοί του στρατού παραιτήθηκαν επικαλούμενοι τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τη μεροληψία υπέρ μελών της ίδιας φυλής με τον πρόεδρο και άλλες κατηγορίες.

Στρατιώτες της φυλής Ντίνκα απέφευγαν την τιμωρία για εγκλήματα όπως φόνοι και βιασμοί, κατήγγειλε ο συνταγματάρχης Χαλίντ Όνο Λοκι, ένας από τους αξιωματικούς που παραιτήθηκε.

Επίσης ο υπουργός Εργασίας αποσκίρτησε και εντάχθηκε στις τάξεις των υποστηρικτών του Μάκαρ.

 

Διαβαστε επίσης:

ΟΗΕ: 20 εκατ. άνθρωποι κινδυνεύουν να λιμοκτονήσουν

Νότιο Σουδάν: Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι δραπετεύουν από τις συγκρούσεις

 

Διαβάστε επίσης