ΚΟΣΜΟΣ

Στην Ελλάδα εκδόθηκαν τα ταξιδιωτικά έγγραφα του τρομοκράτη

Στην Ελλάδα εκδόθηκαν τα ταξιδιωτικά έγγραφα του τρομοκράτη
Έτσι εκδίδονται τα ταξιδιωτικά έγγραφα κατά την ταυτοποίηση των αιτούντων άσυλο CNN Greece

Ο πρώτος βομβιστής αυτοκτονίας του Παρισιού που ανατινάχθηκε έξω από το Στάδιο του Παρισιού ήταν Σύρος και εισήλθε μαζί με πρόσφυγες στο νησί της Λέρου στις 3 Οκτωβρίου, όπου και εκδόθηκαν τα ταξιδιωτικά έγγραφα, υπό το όνομα Αχμάντ Αλ Μοχάμαντ.

Σύμφωνα με ανταπόκριση του CNN.com από το Παρίσι, o τρομοκράτης δήλωσε στις ελληνικές αρχές ότι είναι Σύρος, καθώς και το όνομά του, και σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες, εκδόθηκαν τα ταξιδιωτικά του έγγραφα. Με αυτά, πέρασε από ΠΓΔΜ, Σερβία και Κροατία.

Τα δακτυλικά αποτυπώματά του ταυτίστηκαν με αυτά του βομβιστή του Σταδίου του Παρισιού, σύμφωνα με το CNN που επικαλείται ανώνυμο Γάλλο γερουσιαστή με πληροφόρηση από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου, πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη διαβεβαίωσαν νωρίτερα πως μόνο ένας από τους νεκρούς τρομοκράτες των επιθέσεων στο Παρίσι είχε ταυτοποιηθεί στην Λέρο στις 3 Οκτωβρίου. Σε ότι αφορά το συριακό διαβατήριο, είναι αρμοδιότητα των γαλλικών αρχών να διαπιστώσουν εάν είναι πλαστό ή όχι, διευκρινίζεται από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Χθες, πληροφορίες ανέφεραν ότι ήτανδύο οι δράστες που πέρασαν από την Ελλάδα.

Σύμφωνα με την υπάρχουσα διαδικασία, όσοι φτάνουν μέσω των προσφυγικών ροών στα ελληνικά νησιά περνούν από επιτροπή, όπου και γίνεται διαχωρισμός για το ποιοι έχουν διαβατήριο και ποιοι όχι. Όσοι δεν φέρουν μαζί τους διαβατήριο, αναφέρουν τα στοιχεία τους, δηλώνουν από πού προέρχονται και κατά δήλωσή τους καταγράφονται ως πρόσφυγες. Λαμβάνουν το ίδιο ακριβώς έγγραφο με όσους έχουν διαβατήριο και με αυτό ταξιδεύουν στην Ευρώπη.

Παράλληλα, στο ηλεκτρονικό σύστημα Eurodac, δημιουργείται καρτέλα με τα στοιχεία τους και λαμβάνονται τα δακτυλικά τους αποτυπώματα. Αυτή η καρτέλα εστάλη στις γαλλικές αρχές από τις ελληνικές.

Σύμφωνα με το σερβικό Υπουργείο Εσωτερικών, ο κάτοχος του συριακού διαβατηρίου που βρέθηκε κοντά στο πτώμα ενός από τους δράστες των επιθέσεων στο Παρίσι, το βράδυ της Παρασκευής, διέσχισε τα σύνορα της Σερβίας, στις 7 Οκτωβρίου αναζητώντας άσυλο.

Κορυφαία κυβερνητική πηγή, δήλωσε χθες στο CNN Greece ότι οι Γαλλικές Αρχές ενημέρωσαν το ελληνικό Υπουργείο ότι ένα από τα διαβατήρια που βρέθηκαν σε ένα από τα σημεία της επίθεσης ήταν συριακό και ο δράστης φαίνεται να έχει περάσει από τη Λέρο.

Επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε με δήλωσή του ο αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, αναφέρει τα εξής: “Σχετικά με την υπόθεση του Συριακού διαβατηρίου που βρέθηκε στον τόπο του τρομοκρατικού χτυπήματος. Ο κάτοχος του διαβατηρίου, είχε περάσει από την Λέρο στις 3/10/2015 όπου και ταυτοποιήθηκε με βάση τους κανόνες της ΕΕ, όπως αυτοί αποφασίστηκαν στη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό ζήτημα.
Δεν γνωρίζουμε εάν το διαβατήριο ελέγχθηκε από άλλες χώρες από τις οποίες είναι πιθανό να πέρασε ο κάτοχος.
Θα συνεχίσουμε την επίπονη και επίμονη προσπάθεια κάτω από αντίξοες συνθήκες να εξασφαλίζουμε την ασφάλεια της χώρας μας και της Ευρώπης, επιμένοντας στην πλήρη ταυτοποίηση των διερχόμενων μέσω του προσφυγικού ρεύματος".

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι πιστεύουν, σύμφωνα με την Κριστιάν Αμανπούρ του CNN, ότι υπάρχει ένα πολύ επαγγελματικό δίκτυο τρομοκρατών που αναμειγνύεται με ομάδες προσφύγων. Σύμφωνα με την Αμανπούρ, οι δύο άλλοι βομβιστές αυτοκτονίας στο Στάδιο είχαν μαζί τους πλαστά τουρκικά διαβατήρια. Πηγή προσκείμενη στις έρευνες δήλωσε στο CNN ότι ένα αιγυπτιακό διαβατήριο βρέθηκε σε έναν άλλο δράστη. «Υπάρχει μια ισχυρή ένδειξη ότι αυτά τα διαβατήρια είναι πλαστά,» δήλωσε μια πηγή.

Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι περιμένουν επιβεβαίωση από τεστ DNA και τα δακτυλικά αποτυπώματα για να αναγνωριστούν επισήμως οι δράστες, κάτι που θα πάρει κάποιο χρόνο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ