ΚΟΣΜΟΣ

Επιμένει ο Ερντογάν στις εμπρηστικές δηλώσεις: «Μπανανία η Ολλανδία»

Επιμένει ο Ερντογάν στις εμπρηστικές δηλώσεις: «Μπανανία η Ολλανδία»
Kayhan Ozer/Presidential Palace/Handout via REUTERS

Οι δύο ανώτατοι αξιωματούχοι Τουρκίας και Ολλανδίας συνεχίζουν τις λεκτικές αντιπαραθέσεις με σκληρές εκφράσεις στη γλώσσα της διπλωματίας. Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε την Ολλανδία "μπανανία", ενώ ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε έκανε λόγο για "εμπρηστικά σχόλια". 

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε σήμερα τους διεθνείς οργανισμούς να επιβάλουν κυρώσεις στην Ολλανδία, καθώς συνεχίζει να υποβόσκει η διπλωματική διένεξη αναφορικά με την πολιτική εκστρατεία που θέλει να διεξαγάγει η Άγκυρα μεταξύ των τούρκων μεταναστών στην Ευρώπη.

Μιλώντας σε εκδήλωση στην επαρχία Κοτζάελι, κοντά στην Κωνσταντινούπολη, ο Ερντογάν δήλωσε πως η Ολλανδία ενεργεί σαν «μπανανία» και επέκρινε τις ευρωπαϊκές χώρες επειδή δεν επέκριναν τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε η Ολλανδία Τούρκους υπουργούς.

Στην αντίπερα όχθη ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε σήμερα πως τα «εμπρηστικά σχόλια» του τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος συνέκρινε τους Ολλανδούς με τους Ναζί, δεν βοηθούν στην αποκλιμάκωση της διπλωματικής διένεξης μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Ρούτε δήλωσε πως, ενώ η Ολλανδία δεν επιδιώκει την αντιπαράθεση με την Άγκυρα, θα πρέπει να εξετάσει περαιτέρω τις επιλογές της, αν η Τουρκία δεν σταματήσει να κάνει τέτοια σχόλια.

«Είναι τώρα προς το συμφέρον της ηγεσίας και προς το συμφέρον της συνεργασίας να προσπαθήσουμε να αποκλιμακώσουμε , αλλά φυσικά οι Τούρκοι θα πρέπει τότε να βοηθήσουν και αυτά που λένε σήμερα δεν βοηθούν», δήλωσε ο Ρούτε στους δημοσιογράφους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ