Ρωσία: Η χώρα που οι φτωχοί δουλεύουν αλλά παραμένουν φτωχοί (pics)
Πηγή: Reuters

Παρά την εικόνα του πλούτου που εκπέμπει η Ρωσία συνεχίζουν να υπάρχουν οι φτωχοί που δουλεύουν σκληρά, αλλά εξακολουθούν να παραμένουν φτωχοί.

Είναι όλοι εκείνοι που δημιουργούν πλούτο, αλλά αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, που φθάνει τα 120 ευρώ τον μήνα, και φυσικά χάνουν κάθε ενδιαφέρον για την δουλειά τους και τη ζωή τους. Αυτό ακριβώς το μεγάλο θέμα έθιξε σήμερα η αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Όλγα Γκολοντιέτς, η οποία χαρακτήρισε μοναδικό το φαινόμενο που παρατηρείται στη Ρωσία, σύμφωνα με το οποίο οι Ρώσοι παραμένουν φτωχοί ακόμα και όταν δουλεύουν.

«Η φτώχεια που υπάρχει στην χώρα και καταγράφεται είναι η φτώχεια του εργαζόμενου πληθυσμού. Πρόκειται για ένα μοναδικό φαινόμενο στον κοινωνικό τομέα, που είναι οι εργαζόμενοι φτωχοί», δήλωσε χαρακτηριστικά η αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης μιλώντας στο Κοινωνικό φόρουμ που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της «Εβδομάδας ρωσικής επιχειρηματικότητας 2017».

Όπως δήλωσε, στη Ρωσία σήμερα «δεν υπάρχει ειδικότητα που να αμείβεται στα επίπεδα ενός μισθού της τάξεως των 7.500 ρουβλίων».(120 ευρώ μηνιαίως)», ενώ επεσήμανε ότι «ακόμη και αν κάποιος είναι απόφοιτος μέσης εκπαίδευσης, όταν πηγαίνει να βρει δουλειά, πρέπει κάπως διαφορετικά να αξιολογείται η δουλειά του. Πρέπει να συζητήσουμε σοβαρά το πως θα αυξηθεί ο κατώτερος μισθός».

russia

(Maxim Zmeyev/Reuters)

Στα 591 ευρώ ο μέσος μισθός το 2016

«Πέρσι κλείσαμε την χρονιά με μέσο μισθό τις 36.703 ρούβλια (591 ευρώ)- Όμως βλέπω ότι τον κατώτατο μισθό παίρνουν σήμερα 4.900.000 άνθρωποί. Για ποια παραγωγικότητα εργασίας μπορούμε να μιλάμε, αν ένας άνθρωπος παίρνει τέτοια λεφτά τον μήνα» είπε με απορία η Γκόλοντιετς, ανακοινώνοντας ότι σχεδιάζει να πραγματοποιήσει συναντήσεις με τον επιχειρηματικό κόσμο ώστε να δοθεί προσοχή στις επιχειρήσεις εκείνες που απασχολούν κόσμο δίνοντας του ως αμοιβή των κατώτατο μισθό.

Η φτώχεια και η φτωχοποίηση, είναι φαινόμενα υπαρκτά στη σημερινή Ρωσία, που δεν απασχολούν μόνο την ρωσική κυβέρνηση, αλλά και τους Ρώσους. Αυτό έδειξε πρόσφατη δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το Levada-Centr, στο διάστημα 17-20 Φεβρουαρίου, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στις 7 Μαρτίου.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση το 69% των Ρώσων εμφανίζεται να ανησυχεί για την αύξηση των τιμών, ενώ το 50% για την φτώχεια και την φτωχοποίηση του. Το 42 % ανησυχεί μήπως αυξηθεί η ανεργία στην χώρα και το 34% νοιώθει αβεβαιότητα εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, αλλά και της άσχημης κατάστασης που επικρατεί στην βιομηχανία και τον αγροτικό τομέα.

Το 28% των Ρώσων, σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση εκφράζει την ανησυχία του για τα φαινόμενα διαφθοράς που υπάρχουν στην χώρα, ενώ το 27% ανησυχεί για το βαθύ χάσμα που δημιουργείται μεταξύ φτωχών και πλουσίων καθώς και για την άνιση κατανομή των εισοδημάτων. Εκτός των άλλων η δημοσκόπηση κατέγραψε τις ανησυχίες των Ρώσων για την ιατρική περίθαλψη, καθώς έδειξε ότι 20% φοβούνται επειδή δεν έχουν πρόσβαση σε διάφορες ιατρικές υπηρεσίες, ενώ το 15% εκφράζει την ανησυχία του για την ανοδική τάση που παρατηρείται στην χρήση ναρκωτικών.

russia1

(NIKOLAY KORCHEKOV/REUTERS)

Το ζήτημα όμως φαίνεται πως απασχολεί και τη ρωσική προεδρία, αφού λίγες μέρες αργότερα, στις 13 Μαρτίου, το ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti, δημοσιοποίησε μια έρευνα που πραγματοποίησαν επιστημονικοί συνεργάτες της Ρωσικής Ακαδημίας Εθνικής Οικονομίας και της Κρατικής Υπηρεσίας παρά τη ρωσική προεδρία, η οποία έδειξε ότι οι Ρώσοι τα τελευταία τέσσερα χρόνια έγιναν πιο φτωχοί κατά 10%. Στις συνθήκες της κρίσης όχι μόνο η χώρα στο σύνολο της , αλλά και τα νοικοκυριά εισήλθαν σε μια νοοτροπία περιορισμού των δαπανών και εξόδων, όπως λένε οι εμπειρογνώμονες που πραγματοποίησαν την έρευνα, οι οποίοι δεν υπόσχονται τίποτα στους Ρώσους, παρά μόνο «ιδρώτα, αίμα και δάκρυα», συνιστώντας τους μάλιστα, να χρησιμοποιούν πιο ενεργά το αναπτυγμένο σύστημα κοινωνικής υποστήριξης.

Διαβάστε επίσης