ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές Ολλανδία: Ανακούφιση στην Ευρώπη από τη νίκη Ρούτε

Εκλογές Ολλανδία: Ανακούφιση στην Ευρώπη από τη νίκη Ρούτε
REUTERS/Yves Herman

Ο Μαρκ Ρούτε κέρδισε την μάχη της κάλπης στην Ολλανδία, καταποντίζοντας τον ακροδεξιό αντίπαλό του Γκέερτ Βίλντερς, με την Ευρώπη να... ανασαίνει με ανακούφιση βλέποντας το συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Η Ολλανδία είπε όχι στον κακής ποιότητας λαϊκισμό, δήλωσε ο νικητής των εκλογών, με τον αντίπαλό του να υπόσχεται έντονη αντιπολιτευτική δράση. 

Το κεντροδεξιό κόμμα VVD φαίνεται πως θα είναι η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στην Ολλανδία για τρίτη συνεχόμενη φορά.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών στην Ολλανδία με καταμετρημένο το 93% των ψήφων έχουν ως εξής: Το φιλελεύθερο κόμμα (VDD) του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε παίρνει 21,2 %και διαθετει σαφές προβάδισμα. Στη συνέχεια, το κόμμα της άκρας δεξιάς (PVV)του Γκέερτ Βίλντερς ακολουθεί με 13,1%. Στην τρίτη θέση είναι στο 12,6 % το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών (CDA). Ακολουθούν οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες με 12,1% (D66).

Από τις 150 κοινοβουλευτικές έδρες, τα κόμματα λαμβάνουν: 33 το κόμμα του Ρούτε, 20 το ακροδεξιό "Κόμμα για την Ελευθερία" (PVV), ενώ οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Δημοκρατικοί 66% (D66) λαμβάνουν το καθένα από 19 έδρες. Το τελικό αποτέλεσμα αναμένεται να βγει την Παρασκευή.

2017 03 15T182618Z 1431890945 RC1E5E7BE360 RTRMADP 3 NETHERLANDS ELECTION


Πηγή: REUTERS/Cris Toala Olivares

Μεγάλος χαμένος των εκλογών ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, καθώς το Εργατικό Κόμμα εκτιμάται ότι θα κερδίσει μόλις 9 έδρες, καταγράφοντας σημαντικές απώλειες σε σχέση με τις 38 που είχε στην προηγούμενη Βουλή.

Με 81% των ψηφοφόρων να προσέρχονται στις κάλπες, η συμμετοχή ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων 30 χρόνων σε μια εκλογική διαμάχη που αποτέλεσε δοκιμασία για το αν οι Ολλανδοί θέλουν να θέσουν τέλος στον φιλελευθερισμό και να επιλέξουν ένα εθνικιστικό, αντιμεταναστευτικό μονοπάτι ψηφίζοντας για τον Βίλντερς και την υπόσχεσή του να «από-Ισλαμίσει» την Ολλανδία και να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το αποτέλεσμα ήταν ανακουφιστικό για τα κεντρώα κόμματα στην Ευρώπη, ιδιαίτερα στη Γαλλία και Γερμανία, όπου οι ακροδεξιοί εθνικιστές ελπίζουν να επηρεάσουν σημαντικά τις εκλογές φέτος, απειλώντας πιθανώς υπαρξιακά την ΕΕ.

2017 03 15T230846Z 1383137936 LR1ED3F1SABM0 RTRMADP 3 NETHERLANDS ELECTIONS


Πηγή: REUTERS/Michael Kooren

H Ολλανδία ψήφισε σήμερα κατά του λαϊκισμού, δήλωσε περιχαρής ο πρωθυπουργός της χώρας Μαρκ Ρούτε. «Μετά το Brexit και μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ, η Ολλανδία είπε όχι στον κακής ποιότητας λαϊκισμό» υπογράμμισε χαμογελώντας ο Μαρκ Ρούτε, σε ομιλία που εκφώνησε σε μια κατάμεστη από υποστηρικτές του αίθουσα στη Χάγη.

«Φαίνεται πως το VVD θα είναι η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στην Ολλανδία για τρίτη συνεχόμενη φορά» υπογράμμισε επίσης ο Ολλανδός πρωθυπουργός, ενώ έκανε γνωστό ότι έχει ήδη μιλήσει στο τηλέφωνο με αρκετούς Ευρωπαίους ηγέτες.

Από την πλευρά του ο ηγέτης του ακροδεξιού Κόμματος για την Ελευθερία PVV Γκέερτ Βίλντερς συνεχάρη τον Μαρκ Ρούτε, υποσχόμενος ότι θα ασκήσει έντονη αντιπολιτευτική δράση στη βουλή εάν δεν συμμετάσχει σε κυβερνητικό συνασπισμό.

2017 03 15T105849Z 1167489112 RC13DAAB9220 RTRMADP 3 NETHERLANDS ELECTION

"Θα προτιμούσα να είμαι το μεγαλύτερο κόμμα", είπε σε δημοσιογράφους έξω από το γραφείο του στη βουλή, "(αλλά) κερδίσαμε έδρες. Αυτό το αποτέλεσμα μας κάνει περήφανους".


Πηγή: REUTERS/Yves Herman

Ακόμα και εκτός κυβέρνησης, τόνισε, η επιρροή του κόμματός του στην ολλανδική πολιτική σκηνή είναι τεράστια. Είπε επίσης ότι δεν καταλαβαίνει τη δήλωση του Ρούτε ότι οι ολλανδοί ψηφοφόροι είπαν όχι στους "λάθος είδους λαϊκιστές". "Δεν καταλαβαίνω τί εννοεί. Υπονοεί ότι υπάρχουν καλοί και κακοί λαϊκιστές. Δεν θεωρώ τον εαυτό μου λαϊκιστή, αλλά υπονοεί ότι είμαι κακός λαϊκιστής και κάποιου είδους ναζιστής".

Ανακούφιση στην Ευρώπη

Μόλις άρχισαν να γίνονται γνωστά τα αποτελέσματα των ολλανδικών εκλογών, Ευρωπαίοι ηγέτες έσπευσαν να συγχαρούν τον Μαρκ Ρούτε για την επικράτησή του.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συνεχάρη τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας για τη "σαφή νίκη" που κατήγαγε στις βουλευτικές εκλογές, χαιρετίζοντας μια "ψήφο κατά των εξτρεμιστών".

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ "συνομίλησε με τον Μαρκ Ρούτε (και τον) συνεχάρη για την ξεκάθαρη νίκη του: μια ψήφο υπέρ της Ευρώπης, μια ψήφο κατά των εξτρεμιστών" ήταν το tweet του εκπροσώπου Τύπου της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά, στον απόηχο των exit polls που καταδεικνύουν την επικράτηση του κόμματος του Ρούτε έναντι του ακροδεξιού κόμματος του Γκέερτ Βίλντερς.

Και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ συνεχάρη τον Μαρκ Ρούτε για τη νίκη που φαίνεται να εξασφαλίζει το κόμμα του στις βουλευτικές εκλογές κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνδιάλεξης που είχαν οι δύο ηγέτες.

Σύμφωνα με tweet του εκπροσώπου της επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ, η Μέρκελ είπε στον Ρούτε: «Ανυπομονώ να συνεργαστώ μαζί σου ως φίλοι, γείτονες και Ευρωπαίοι».

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ συνεχάρη τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε για την "καθαρή του νίκη κατά του εξτρεμισμού", όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η γαλλική προεδρία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν Μαρκ Ερό συνεχάρη επίσης με ένα tweet την Ολλανδία και τους πολίτες της, καθώς "ανέκοψαν" με την ψήφο τους στις βουλευτικές εκλογές την άνοδο της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ