Μέρκελ: Δεν θα έχουμε άλλα Exit στην Ευρώπη
Πηγή: REUTERS/Hannibal Hanschke

Δεν ανησυχεί για έξοδο άλλης χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά τη Βρετανίαη γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με δηλώσεις της σε γερμανική εφημερίδα οι οποίες έρχονται λίγο πριν την 60η επέτειο της Ένωσης -που είναι το Σάββατο- καθώς και λίγες μέρες πριν η Βρετανία ενεργοποιήσει την διαδικασία αποχώρησης, όπως έχει κάνει γνωστό η Τερέζα Μέι.

Μιλώντας στην εφημερίδα Passauer Neue Presse, η καγκελάριος ερωτούμενη για το εάν φοβάται μήπως και άλλες χώρες αποχωρίσουν από την ΕΕ, είπε χαρακτηριστικά: «Όχι. Ασφαλώς κάθε χώρα-μέλος έχει διαφορετικές ιδέες για το πώς διαμορφώνουμε το μέλλον, αλλά η συνολική πορεία προς τα εμπρός είναι εμφανής - περισσότερη συνεργασία».

Η Μέρκελ έδωσε ως παράδειγμα την άμυνα και τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, την οικονομική πολιτική και τη μάχη εναντίον των ισλαμιστών μαχητών, ως πεδία συνεργασίας. Είπε επίσης ότι η αναμενόμενη επιστολή της Μέι που θα εγκαινιάσει την διαδικασία Brexit την ερχόμενη Τετάρτη, δεν θα επισκιάσει την 60η επετειακή σύνοδο κορυφής της ΕΕ. 

Η εργασία για τα επόμενα χρόνια θα γίνει και προς τις δύο κατευθύνσεις - από τη μια πλευρά οι διαπραγματεύσεις εξόδου με τη Βρετανία, και από την άλλη προϋποθέσεις για να καταστεί η ΕΕ των 27 μελών έτοιμη για το μέλλον.

Η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης αναφέρθηκε και στις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ και σε ερώτησή της αν αυτές θα διακοπούν, απάντησε: «Θα πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στην Τουρκία και όλα τα άλλα». Σημειώνεται πως η Τουρκία προγραμματίζει δημοψήφισμα στις 16 Απριλίου για συνταγματικές αλλαγές που θα διευρύνουν τις αρμοδιότητες του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η Μέρκελ δήλωσε ότι παίρνει πολύ σοβαρά μια ευρωπαϊκή νομική έκθεση, την οποία έχει απορρίψει η Τουρκία, που χαρακτηρίζει τις προτεινόμενες συνταγματικές αλλαγές στην Τουρκία μεγάλη οπισθοδρόμηση για τη δημοκρατία.

Μιλώντας για τις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, η Μέρκελ είπε ότι στις συνομιλίες της με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ την περασμένη εβδομάδα είχε υπογραμμίσει την έκταση των γερμανικών επενδύσεων στις ΗΠΑ. «Οι εμπορικές συμφωνίες θα πρέπει να φέρουν οφέλη και στις δύο πλευρές, και χρειάζεται να διαπραγματευτούμε για αυτό», είπε, προσθέτοντας:

Tώρα θα δούμε αν μπορούμε να επαναφέρουμε τις διαπραγματεύσεις για την Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP).

Αξιωματούχοι της γερμανικής κυβέρνησης έχουν πει ότι η συμφωνία που έχει αναβληθεί έχει "μπει στον πάγο" αλλά ότι οι συνομιλίες μπορούν να επανέλθουν εάν υπάρχει ενδιαφέρον από τις ΗΠΑ.

Διαβάστε επίσης