ΚΟΣΜΟΣ

Έκρηξη στην Αγία Πετρούπολη: Βίντεο ντοκουμέντο με τον φερόμενο ως τρομοκράτη

Έκρηξη στην Αγία Πετρούπολη: Βίντεο ντοκουμέντο με τον φερόμενο ως τρομοκράτη
Twitter και Reuters

Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη επιχείρηση των ρωσικών αστυνομικών Αρχών για την αναζήτηση του δράστη που έσπειρε τον θάνατο στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης. Την ίδια ώρα, η ρωσική τηλεόραση έχει δημοσιεύσει δύο φωτογραφίες του φερόμενου ως δράστη της επίθεσης, η μια εκ των οποίων είναι από το κλειστό κύκλωμα καταγραφής στο μετρό. Σε αυτή εμφανίζεται ένας μαυροφορεμένος άνδρας με μούσι. 

Νωρίτερα, το πρακτορείο Interfax, επικαλούμενο ρώσους αξιωματούχους είχε μεταδώσει ότι οι αρχές έχουν στα χέρια τους το βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας του μετρό, στο οποίο εμφανίζεται ο ύποπτος. Λίγη ώρα αργότερα κυκλοφόρησε και στα ρωσικά ΜΜΕ ένα βίντεο που δείχνει τον ύποπτο κοντά στο σταθμό του μετρό.

Στην επίθεση φαίνεται ότι ο εκτελεστής ήθελε πολλούς νεκρούς, καθώς στον μηχανισμό που εξερράγη είχαν τοποθετηθεί και καρφιά για να υπάρξουν όσο το δυνατόν περισσότερα θύματα. Επίσης, μετά την πρώτη έκρηξη, σε έρευνα στα βαγόνια εντοπίστηκε και δεύτερη βαλίτσα που είχε εκρηκτικό μηχανισμό, την οποία και οι πυροτεχνουργοί απενεργοποίησαν.

Δείτε το βίντεο - ντοκουμέντο:

Σύγχυση με τον αριθμό των νεκρών

Αν και στην αρχή επικρατούσε σύγχυση για τον αριθμό των νεκρών καθώς και των τραυματιών, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Υγείας της χώρας Βερόνικα Σκβορτσόβα, 11 άτομα έχουν χάσει τη ζωή του και τουλάχιστον 39 είναι οι τραυματίες. Νωρίτερα είχε ανακοινωθεί πως οι νεκροί ήταν 10 και οι τραυματίες 47. Η ανταπόκριση των ειδικών δυνάμεων καθώς και των πρώτων βοηθειών ήταν άμεση.

Στο σημείο έσπευσαν τουλάχιστον 18 ασθενοφόρα καθώς και διασώστες για να δώσουν τις πρώτες βοήθειες. Για την διακομιδή των τραυματιών κινητοποιήθηκαν και ελικόπτερα, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες του Reuters.

Δύο τα εντάλματα σύλληψης

Οι ρωσικές αρχές εξέδωσαν εντάλματα έρευνας σε βάρος δύο ανθρώπων, καθώς υπάρχουν υποψίες ότι ενεπλάκησαν στην πολύνεκρη έκρηξη στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Interfax επικαλούμενο μια πηγή προσκείμενη στις υπηρεσίες ασφαλείας.

«Δύο άνθρωποι αναζητούνται καθώς υπάρχουν υποψίες ότι σχεδίασαν την επίθεση, ένας εκ των οποίων πιστεύεται ότι τοποθέτησε τον εκρηκτικό μηχανισμό στο βαγόνι του μετρό και ο δεύτερος ότι τοποθέτησε έναν εκρηκτικό μηχανισμό στο σταθμό του μετρό «Πλόστσαντ Ρεβολούτσι», επισήμανε η πηγή στο Interfax.

Φωτογραφίες και βίντε από το σημείο:

Ρωσική Εισαγγελία: τρομοκρατική η επίθεση

Η Γενική Εισαγγελία της Ρωσίας, χαρακτήρισε επίσημα πλέον την έκρηξη που σημειώθηκε στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης τρομοκρατική ενέργεια.

Ο εκπρόσωπος της Γενικής Εισαγγελίας τη Ρωσίας Αλεξάντρ Κουρενόι μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Vesti24 δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ό,τι εξαρτάται από εμάς θα το πράξουμε, ώστε να αποκαλύψουμε όλους τους παράγοντες που συνέβαλλαν στο να πραγματοποιηθεί η τρομοκρατική αυτή επίθεση και να μην επαναληφθεί κάτι παρόμοιο στο μέλλον».

Ο Αλεξάντρ Κουρενόι, είπε επίσης πως «με την υπόθεση ασχολούνται οι ανακριτές» και πως ο εισαγγελικός έλεγχος που ήδη ξεκίνησε θα «αγγίζει απολύτως όλες τις πλευρές», ενώ θα υπάρξει άμεση συνεργασία με το τμήμα της εισαγγελίας που είναι αρμόδιο για τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Επίσης ο Πρόεδρος της Ρωσικής Βουλής Βιτσισλάβ Βολόντιν, εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες θα ερευνήσουν λεπτομερώς την έκρηξη στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης ενώ οι υπαίτιοι θα τιμωρηθούν.

Δείτε τα σημεία της επίθεσης:



Τριήμερο πένθος στην Αγία Πετρούπολη

Οι αρχές της Αγίας Πετρούπολης κήρυξαν τριήμερο πένθος στην πόλη μετά την έκρηξη στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης, δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του κυβερνήτη, Αντρέι Κιμπίτοφ στον λογαριασμό του στο Twitter.

«Με εντολή του κυβερνήτη της Αγίας Πετρούπολης Γκεόργκι Πολτάφτσενκο, από αύριο κηρύσσεται τριήμερο πένθος» αναφέρεται στον λογαριασμό του.

Έκτακτα μέτρα ασφαλείας στη χώρα

Η διεύθυνση του μετρό της Μόσχας αποφάσισε την λήψη πρόσθετων εκτάκτων μέτρων ασφαλείας μετά τις εκρήξεις που σημειώθηκαν στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης, που είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους τουλάχιστον 10 άνθρωποι και να τραυματισθούν δεκάδες, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Tass.

Στην σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση του μετρό της Μόσχας, η οποία αναρτήθηκε στον λογαριασμό που διαθέτει στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Telegram, αναφέρεται ότι "λαμβάνονται πρόσθετα μέτρα ασφαλείας" και πως η "διοίκηση του μετρό της Μόσχας είναι έτοιμη να παράσχει κάθε είδους βοήθεια σε περίπτωση που αυτό κριθεί αναγκαίο". Παράλληλα, ιδιωτικές εταιρείες ταξί της Αγίας Πετρούπολης προσφέρθηκαν να μεταφέρουν δωρεάν του συμπολίτες τους που βρίσκονταν στο μετρό της πόλης κατά την έκρηξη, όπως και να τους παράσχουν κάθε αναγκαία βοήθεια για την μετακίνηση τους

Ενημέρωση του Πούτιν

640x640 7

REUTERS/Sergei Karpukhin

Ο αρχηγός της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB) Αλεξάντρ Μπόρτνικοφ και άλλοι αξιωματούχοι των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών παρέδωσαν στον Βλαντιμίρ Πούτιν σχετικές εισηγήσεις για την έκρηξη στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης, όπως αναφέρει η επίσημη ιστοσελίδα του Κρεμλίνου.

Ο Ρώσος πρόεδρος έδωσε επίσης εντολή στις αρχές της Αγίας Πετρούπολης να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να συνδράμουν τους συγγενείς των νεκρών και των τραυματιών.

Λίγη ώρα μετά το γεγονός, ο ρώσος πρόεδρος έστειλε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων. Επίσης, είχε ανακοινώσει επίσημα οι αρχές εξετάζουν όλα τα σενάρια, περιλαμβανομένου αυτού της τρομοκρατικής επίθεσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ