ΚΟΣΜΟΣ

Πώς λειτουργούν οι Τόμαχοκ: Αυτοί είναι οι πύραυλοι της επίθεσης των ΗΠΑ (pics+vid)

Πώς λειτουργούν οι Τόμαχοκ: Αυτοί είναι οι πύραυλοι της επίθεσης των ΗΠΑ (pics+vid)
Robert S. Price/Courtesy U.S. Navy/Handout via REUTERS

Δύο πολεμικά πλοία των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο εκτόξευσαν 59 πυραύλους Τόμαχοκ και έπληξαν αεροσκάφη, καταφύγια αεροσκαφών, εγκαταστάσεις αποθήκευσης καυσίμων και πολεμικών εφοδίων, αποθήκες πυρομαχικών, θέσεις αντιαεροπορικής άμυνας, αλλά και επίγεια ραντάρ. Ήταν το αποτέλεσμα της οδηγίας που έδωσε ο αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ως αντίδραση στη χημική επίθεση που έγινε την Τρίτη και είχε ως αποτέλεσμα των θάνατο 86 ανθρώπων, μεταξύ τους και πολλά παιδιά. 

Στρατιωτικοί αναλυτές είπαν στο CNNi ότι οι Τομαχοκ ήταν η καλύτερη επιλογή για αυτό το είδος επίθεσης. «Για τέτοιες καταστάσεις δημιουργήθηκαν οι Τομαχοκ», είπε ο Αντισυνταγματάρχης εν αποστρατεία Rick Francona.

Ο πύραυλος Τομαχοκ, είναι ένα όπλο παντός καιρού που χρησιμοποιείται εναντίον στόχων ξηράς και βάλλεται από υποβρύχια και πλοία. Χρησιμοποιείται αποκλειστικά για σταθερούς και ιδιαίτερα θωρακισμένους στόχους. Οι στόχοι αυτοί είναι συνήθως εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, αποθήκες πυρομαχικών και όπλων, εγκαταστάσεις Διοίκησης, Ελέγχου και Επικοινωνιών. Οι πύραυλοι έχουν εξελιχθεί σε διάφορα μοντέλα όπως τα Block II, Block III και Block IV.

Προδιαγραφές του Τομαχοκ

Capture

Μήκος: 5,56 μέτρα. Μαζί με τον προωθητή 6,25 μέτρα.

Βάρος: 1.192 kg. Μαζί με τον προωθητή 1.440 κιλά. Διάμετρος: 51,81 cm.

Άνοιγμα φτερών: 2,67 μέτρα

Ακτίνα δράσης: Στόχοι ξηράς, συμβατική κεφαλή 1.104 χλμ.

Ταχύτητα: 880 χλμ/ώρα.

Χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά εκτενώς στην επιχείρηση Καταιγίδα της Ερήμου (1991)

Κάθε πύραυλος κοστίζει περίπου 832.000 δολάρια.



ΔΗΜΟΦΙΛΗ