ΚΟΣΜΟΣ

Ο τρόμος επέστρεψε στο Παρίσι - Το νέο χτύπημα των τζιχαντιστών (pics&vid)

Ο τρόμος επέστρεψε στο Παρίσι - Το νέο χτύπημα των τζιχαντιστών (pics&vid)
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ EPA/IAN LANGSDON

Ο τρόμος επέστρεψε στο Παρίσι, μόλις τρεις ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών. Η πολύπαθη γαλλική πρωτεύουσα δέχτηκε ένα ακόμη τρομοκρατικό χτύπημα από τους τζιχαντιστές: Ένας αστυνομικός σκοτώθηκε και άλλοι δύο τραυματίστηκαν από την ένοπλη επίθεση που σημειώθηκε το βράδυ της Πέμπτης στη Λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων.

Η πλατιά λεωφόρος που οδηγεί μακριά από την Αψίδα του Θριάμβου ήταν κατάμεστη με Παριζιάνους και τουρίστες που χαίρονταν την ανοιξιάτικη βραδιά, όταν ακούστηκαν οι πρώτοι πυροβολισμοί. Επικράτησε πανικός, με τις μνήμες από τις προηγούμενες επιθέσεις να είναι ακόμα νωπές.

Η αστυνομία εκκένωσε γρήγορα την περιοχή που παρέμεινε άδεια μέσα στη νύχτα εκτός από τους βαριά οπλισμένους αστυνομικούς και τα περιπολικά της αστυνομίας.

«Λίγο μετά τις 9:00 μ.μ. (10:00 μ.μ. ώρα Ελλάδας), ένα όχημα σταμάτησε δίπλα σε ένα περιπολικό που ήταν σταθμευμένο. Αμέσως, εξήλθε ένας άνδρας και πυροβόλησε το περιπολικό, τραυματίζοντας θανάσιμα έναν αστυνομικό», ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Πιέρ-Ανρί Μπραντέ.

17880994

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / EPA/ETIENNE LAURENT)

Τζιχαντιστές του Ισλαμικού κράτους πίσω από την αιματηρή επίθεση

Οι πρώτες πληροφορίες από τα γαλλικά Μέσα δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο να σημειώθηκε ένοπλη ληστεία. Όμως τελικά ήρθε η ανάληψη ευθύνης: Ο ISIS «χτύπησε» για άλλη μία στην πρωτεύουσα της Γαλλίας.

11

Η ανάληψη ευθύνης έγινε γρήγορα και η ταύτιση του δράστη με συγκεκριμένο άτομο υποδεικνύει κάποιο βαθμό άμεσης επαφής με το Ισλαμικό Κράτος. Η οργάνωση ανέλαβε επίσης και την ευθύνη για επίθεση με αυτοκίνητο στο Λονδίνο τον περασμένο μήνα, όταν σκοτώθηκαν τέσσερα άτομα, χωρίς να δώσει για αυτό άλλες πληροφορίες.

Γνωστός στις αρχές ο νεκρός δράστης-Υπό κράτηση δεύτερος ύποπτος

Ο ένοπλος δράστης της επίθεσης ήταν 39 ετών και γνωστός στις υπηρεσίες πληροφοριών της Γαλλίας για την «ριζοσπαστικοποίησή» του, σύμφωνα με τα γαλλικά Μέσα ενημέρωσης.

Πάντως, συγκεχυμένες είναι μέχρι στιγμή οι πληροφορίες σχετικά με την υπηκοότητα του δράστη της επίθεσης στη Λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων στο Παρίσι.

Αρχικά το πρακτορείο Amaq του Ισλαμικού Κράτους ανέφερε ότι ο δράστης ονομαζόταν Αμπού Γιουσούφ, ήταν Βέλγος και μαχητής της οργάνωσης. Ωστόσο πηγές από τη Γαλλία αναφέρουν ότι ο δράστης είναι Γάλλος, 30 ετών και ήταν ήδη στο στόχαστρο της αντιτρομοκρατικής. Παράλληλα, οι γαλλικές Αρχές έχουν συλλάβει τρία μέλη της οικγένειας του Γιουσούφ τα οποία και έχουν υπό κράτηση.

Από την πλευρά του ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας του Βελγίου επεσήμανε ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο δράστης της επίθεσης στα Ηλύσια ήταν Βέλγος, ενώ πρόσθεσε ότι δεν είναι ξεκάθαρη η ταυτότητά του.

Την ίδια στιγμή, ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών τόνισε ότι οι Αρχές του Βελγίου απέστειλαν την Πέμπτη ένταλμα έρευνας ενός άνδρα στις γαλλικές αρχές, χωρίς όμως να επιβεβαιώσει προς το παρόν αν αυτή η εξέλιξη συνδέεται με την επίθεση εναντίον αστυνομικών στη λεωφόρο των Ηλυσίων.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1 ο Πιερ-Ενρί Μπραντέ δήλωσε ότι μετά τη χθεσινή τρομοκρατική επίθεση ένας δεύτερος άνδρας ταυτοποιήθηκε από τις βελγικές αρχές, οι οποίες ενημέρωσαν σχετικά τις γαλλικές. Ο ύποπτος παραδόθηκε και κρατείται στο αστυνομικό τμήμα της Αμβέρσας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Belga.

drastis4
drastis3 1
2017 04 20T194235Z 294095152 UP1ED4K1IQYNB RTRMADP 3 FRANCE SHOOTING

(Πηγή: REUTERS/Christian Hartmann)

«Φοβήθηκα. Σκέφτηκα ότι θα πεθάνω»

Η περιγραφή μιας γυναίκας αυτόπτη μάρτυρα συγκλονίζει και αποτυπώνει τον τρόμο με τον οποίο ζουν καθημερινά οι κάτοικοι του Παρισιού έπειτα από τις αιματηρές επιθέσεις του παρελθόντος:

«Ένας άνδρας βγήκε έξω και άνοιξε πυρ εναντίον αστυνομικού, με ένα καλάσνικοφ. Ο αστυνομικός έπεσε κάτω. Άκουσα έξι πυροβολισμούς. Φοβήθηκα. Έχω μια κόρη δύο ετών και σκέφτηκα ότι θα πεθάνω. Στόχευε τον αστυνομικό...».

17882092

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / EPA/ETIENNE LAURENT)

Η Σελούγκ, βοηθός σε εστιατόριο, είδε με τα μάτια της τον άνδρα να βγαίνει από το αυτοκίνητο και να ανοίγει πυρ με όπλο, στοχεύοντας τον αστυνομικό.

Η στιγμή των πυροβολισμών - Συγκλονιστικό βίντεο

Capture copy

Η στιγμή αμέσως μετά την επίθεση με πυροβολισμούς από το CNN International

2017 04 20T203325Z 917053447 UP1ED4K1L3ONV RTRMADP 3 FRANCE SHOOTING
Capture copy copy copy copy
2017 04 20T220906Z 1150403756 UP1ED4K1PJ5ON RTRMADP 3 FRANCE SHOOTING copy

Αυτόματο το όπλο της επίθεσης

Ο Pierre-Henry Brandet, εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε:

«Ο δράστης, βγήκε από το οχήμα στο οποίο επέβαινε και πυροβόλησε μ' ένα αυτόματο, σκοτώνοντας έναν αστυνομικό. Στη συνέχεια άρχισε να τρέχει και καθώς έφευγε πυροβόλησε και τραυμάτησε ακόμη δύο αστυνομικούς. Άλλοι αστυνομικοί που εμπλέκονταν στο περιστατικό πυροβόλησαν και σκότωσαν τον δράστη».

Συγκλονιστικό στιγμιότυπο συνέλαβε ο φωτογραφικός φακός λίγα λεπτά μετά την φονική επίθεση στο Παρίσι. Όπως φαίνεται και στη φωτογραφία απλοί πολίτες που βρίσκονταν κοντά στο σημείο της επίθεσης σηκώνουν τα χέρια τους ψηλά την ώρα που περνούν δίπλα από τους αστυνομικούς.

Capture copy copy

Bίντεο αμέσως μετά την επίθεση στο Παρίσι

Αυτό είναι το αυτοκίνητο των δραστών που άνοιξαν πυρ κατά των αστυνομικών

Το Παρίσι σε συναγερμό

Από τον Νοέμβριο του 2015, οπότε και σημειώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονες επιθέσεις με όπλα και βόμβες σε χώρους διασκέδασης το Παρίσι βρίσκεται σε συναγερμό.

Στις αρχές της εβδομάδας, η αστυνομία συνέλαβε δύο άνδρες στη Μασσαλία με την κατηγορία ότι σχεδίαζαν μία επίθεση πριν τις εκλογές.

Μεταξύ των όπλων που βρέθηκαν σε διαμέρισμα στη νότια πόλη της Γαλλίας, σύμφωνα με τον εισαγγελέα του Παρισιού, ήταν ένα πολυβόλο, δύο όπλα χειρός και τρία κιλά εκρηκτικού TATP, μεταξύ άλλων, καθώς και υλικά προπαγάνδας υπέρ των τζιχαντιστών.

17882089

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / EPA/ETIENNE LAURENT)

Τον Νοέμβριο του 2015, το Παρίσι συγκλονίστηκε από ταυτόχρονες επιθέσεις με όπλα και βόμβες, όπου σκοτώθηκαν 130 άτομα και τραυματίστηκαν άλλα 368. Το Ισλαμικό Κράτος είχε αναλάβει την ευθύνη. Δύο από τους 10 γνωστούς δράστες ήταν Βέλγοι υπήκοοι και άλλοι τρεις ήταν Γάλλοι.

Σε άλλη μια από τις χειρότερες επιθέσεις στη Γαλλία, τον Ιούλιο του 2016, ένας Τυνήσιος που είχε ορκιστεί αφοσίωση στο Ισλαμικό Κράτος έριξε ένα φορτηγό πάνω στο πλήθος στη νότια πόλη της Νίκαιας, σκοτώνοντας 86 άτομα.

Οι δηλώσεις των πολιτικών:

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέφ δήλωσε:

"Φόρο τιμής στον αστυνομικό που έπεσε νεκρός αυτό το βράδυ στη Champs-Elysées, η σκέψη μας στην οικογένεια του. Εκφράζουμε την αλληλεγγύης μας στους τραυματίες συναδέλφους τους και στους συγγενείς τους."

Capture copy copy copy

Φρανσουά Ολάντ

Σε δήλωσή του, λίγο μετά τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ είπε ότι «όλα δείχνουν πως το περιστατικό συνδέεται με τρομοκρατία», ενώ εξέφρασε τη βαθύτατη θλίψη του για το θάνατο του αστυνομικού. «Η σκέψη μου είναι στην οικογένεια του νεκρού και τους συγγενείς των τραυματιών», είπε χαρακτηριστικά.

oland

Αμέσως μετά τη νέα επίθεση στο Παρίσι, ο Γάλλος πρόεδρος συγκάλεσε αμέσως έκτακτη σύσκεψη με όλους τους αρμόδιους υπουργούς.

Ο Εμανουέλ Μακρόν για την επίθεση

Ο υποψήφιος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρον μιλώντας στο debat δήλωσε : "Πρωταρχική υποχρέωση του Προέδρου είναι η ασφάλεια κι αυτή την στiγμή που μιλάμε υπάρχει ένας νεκρός αστυνομικός και άλλοι τραυματίες. [...] Θέλω να εκφράσω την αλληλεγγύη μου στις δυνάμεις της αστυνομίας. Η σκέψη μου είναι στις οικογένειες των θυμάτων."

Φρανσουά Φιγιόν

"Φόρο τιμής στους αστυνομικούς που δίνουν την ζωή τους για να προστατέψουν τη δική μας"

Capture copy copy copy copy copy

Ο υποψήφιος πρόεδρος Φρανσουά Φιγιόν ακύρωσε την αυριανή του συγκέντρωση για λόγους ασφαλείας

Μαρίν Λεπεν

Capture copy copy copy copy copy copy

Μαρίν Λεπεν "Η σκέψη μου και η αλληλεγγύη μου για την αστυνομία που για μια ακόμη φορά έγινε στόχος"

Διαβάστε αναλυτικά όλα όσα έγιναν στην γαλλική Πρωτεύουσα στο Live Blogging του CNN Greece

Ο Ντόναλντ Τραμπ για την επίθεση στο Παρίσι

Η ένοπλη επίθεση που συνέβη αργά σήμερα στο κεντρικό Παρίσι μοιάζει με μια «τρομοκρατική επίθεση» δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, εκφράζοντας τα «συλλυπητήρια του στον λαό της Γαλλίας».

2017 04 20T211902Z 654833835 RC1D0643F850 RTRMADP 3 USA ITALY

«Αυτό είναι ένα πραγματικό φρικτό πράγμα που συμβαίνει, φαίνεται να είναι μια τρομοκρατική επίθεση», δήλωσε ο Τραμπ σε ερώτηση που του τέθηκε κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Ιταλό πρωθυπουργό Πάολο Τζεντιλόνι στον Λευκό Οίκο.

«Απλά δεν τελειώνει ποτέ», πρόσθεσε, τονίζοντας πως «Πρέπει να είμαστε δυνατοί».

Capture copy copy copy copy copy copy copy

Το αιματηρό περιστατικό σημειώνεται στο παρά πέντε του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη το τελευταίο debate μεταξύ των τεσσάρων προεδρικών υποψηφίων.

debte copy

Συλλυπητήρια και από την Μέρκελ

"Η καγκελάριος Μέρκελ εκφράζει τα συλλυπητήριά της στον (γάλλο πρόεδρο) Φρανσουά Ολάντ μετά την επίθεση σε αστυνομικούς στο Παρίσι: Εκφράζω τα συλλυπητήριά μου στα θύματα & τις οικογένειές τους", έγραψε στο Twitter ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Ζάιμπερτ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ