ΚΟΣΜΟΣ

Τρομοκρατική επίθεση στο Μάντσεστερ: Ταυτοποιήθηκε o βομβιστής που σκόρπισε το θάνατο

Τρομοκρατική επίθεση στο Μάντσεστερ: Ταυτοποιήθηκε o βομβιστής που σκόρπισε το θάνατο
REUTERS/Andrew Yates

Ένας 22χρονος Βρετανός υπήκοος με καταγωγή από την Λιβύη είναι ο άνθρωπος που έδρασε ως βομβιστής στην επίθεση στο Μάντεστερ σκοτώνοντας 22 άτομα και τραυματίζοντας τουλάχιστον 59. Σύμφωνα με τρεις πηγές από τις ΗΠΑ και όπως αναφέρει το Reuters πρόκειται για τον Σαλμάν Αμπεντί. Η αστυνομία του Μάντσεστερ επιβεβαιώσε πως αυτός είναι ο καμικάζι. 

«Μπορώ να επιβεβαιώσω πως ο ύποπτος για την διενέργεια της επίθεσης χθες βράδυ είναι ο 22χρονος Σαλμάν Αμπεντί», ανέφερε ο διευθυντής της αστυνομίας του Μάντσεστερ, Ian Hopkins μιλώντας σε δημοσιογράφους, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως δεν θα δώσει περαιτέρω πληροφορίες αυτή την ώρα.

«Προτεραιότητά μας, σε συνεργασία με την αντιτρομοκρατική και τους συναδέλφους ασφαλείας, είναι να συνεχίσουμε να ερευνούμε αν δρούσε μόνος ή ήταν μέρος ευρύτερου δικτύου».

Ο δράστης, σύμφωνα με το Politico, γεννήθηκε το 1994. Οι αμερικανικές πηγές, που είναι σε επαφή με τις βρετανικές διωκτικές Αρχές, θεωρούν πως ο Αμπεντί πήγε από το Λονδίνο στο Μάντσεστερ με τρένο.

Νωρίτερα, οι δυνάμεις ασφαλείας της Βρετανίας, ανακοίνωσαν πως συνέλαβαν έναν 23χρονο άντρα που φαίνεται πως έχει σχέση με την αιματηρή επίθεση. Ακόμη ένας άντρας συνελήφθη κατά την διάρκεια του συναγερμού που σήμανε στο εμπορικό κέντρο Arndale, το οποίο εκκενώθηκε μετά από μαρτυρίες για πυροβολισμούς.

2017 05 23T005339Z 171729635 RC196DEB4E40 RTRMADP 3 BRITAIN SECURITY MANCHESTER

(REUTERS/Andrew Yates)

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης

Από τις πρώτες ώρες που ακολούθησαν της επίθεσης, υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους, πανηγύριζαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η ισλαμιστική τρομοκρατική οργάνωση ανέλαβε επίσημα την ευθύνη της επίθεσης τονίζοντας πως ο δράστης είναι ένας από τους «στρατιώτες του χαλιφάτου».

Επιπλέον, η τζιχαντιστική οργάνωση απείλησε ότι θα εξαπολύσει και άλλες επιθέσεις, ενώ πολλοί υποστηρικτές του ISIS παρότρυναν για παρόμοιες αιματηρές ενέργειες και σε άλλες περιοχές.

Τα πρώτα ονόματα των θυμάτων

Τρία από τα 22 θύματα της βομβιστικής επίθεσης έχουν αναγνωριστεί επισήμως. Πρόκειται για την 18χρονηGeorgina Callander, την 8χρονη Saffie-Rose Roussos και τον 26χρονο John Atkinson.

Η 18χρονη Georgina είναι το πρώτο θύμα, η ταυτότητα του οποίου έγινε γνωστή. Η νεαρή κοπέλα ήταν μεγάλη φαν της Αριάνα Γκράντε, της Αμερικανίδας τραγουδίστριας που έδινε συναυλία στο Μάνσταστερ Αρίνα, και μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είχε εκφράσει την μεγάλη της χαρά που θα βρισκόταν εκεί.

«Με μεγάλη λύπη σας ανακοινώνουμε πως ένα από τα άτομα που έχασαν την ζωή τους στην επίθεση στο Μάντσεστερ τη Δευτέρα ήταν φοιτήτρια στο κολέγιό μας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Runshaw College.

2017 05 23T142616Z 1716085199 RC1D029CA4C0 RTRMADP 3 BRITAIN SECURITY VICTIM

(Η Georgina Callander/Instagram/Handout via REUTERS)

Η μικρή Saffie-Rose Roussos ήταν στη συναυλία με την αδελφή και την μητέρα της. Ο θάνατος της επιβεβαιώθηκε και ο εκπρόσωπος Τύπου της ελληνικής πρεσβείας στο Λονδίνο Αλέξης Γεωργιάδης, μιλώντας στο CNN Greece, τόνισε πως επρόκειτο για «τρίτης γενιάς Κυπρία».

Ο διευθυντής του σχολείου της Saffie-Rose, Chris Upton, σε δήλωση του εκπαιδευτικού ιδρύματος έκανε λόγο για ένα «υπέροχο μικρό κορίτσι με κάθε έννοια της λέξης. Την αγαπούσαν όλοι. Θα μας την θυμίζουν η ζεστασιά και η καλοσύνη της». «Ήταν ήσυχη, μετριόφρων με καλλιτεχνική φλέβα».

saffie

(H Saffie-Rose Roussos/Twitter/@TheEFCForum)

Η οικογένεια και οι φίλοι του 26χρονου John Atkinson επιβεβαίωσαν πως είναι και αυτός στην μακρά λίστα των θυμάτων.

Ο λάτρης της ποπ από το Radcliffe, σύμφωνα με την Telegraph, την ώρα της επίθεσης έφευγε από το στάδιο.

Η τοπική αστυνομία, μέσω twitter, ανέφερε: «Τα συλλυπητήριά μας στις οικογένειες της Georgina Callander, της Saffie Rose Roussos και του John Atkinson #RIP».

john

(O John Atkinson/Twitter/@bbibbv)

Σοβαρότατη η κατάσταση πολλών εκ των 59 τραυματιών

«Υπάρχει ένας αριθμός ατόμων που έχουν πολύ, πολύ σοβαρά τραύματα και λαμβάνουν εντατική φροντίδα και άνθρωποι που θα μείνουν στο νοσοκομείο για πολύ καιρό λόγω αυτής της θεραπείας», δήλωσε ο Τζον Ράουζ, επικεφαλής λειτουργός του Greater Manchester Health and Social Care Partnership.

«Δώδεκα παιδιά έχουν διακομιστεί στο Βασιλικό Νοσοκομείο Παίδων του Μάντσεστερ. Τα άλλα νοσοκομεία δέχθηκαν κυρίως ενηλίκους και υπάρχουν επίσης τραυματίες που μπορούσαν να περπατήσουν που θα έχουν πάει σε διάφορα κέντρα, ορισμένοι από τους οποίους πρέπει να είναι παιδιά», δήλωσε ο Ντέιβιντ Ράντκλιφ, ιατρικός διευθυντής της υπηρεσίας ασθενοφόρων North West.

2017 05 23T030405Z 1753527046 RC1182895600 RTRMADP 3 BRITAIN SECURITY MANCHESTER

(REUTERS/Jon Super)

Αυξημένα τα μέτρα ασφαλείας

Η πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Τερέζα Μέι, όπως και αστυνομικές πηγές, τόνισαν πως οι έρευνες για να ξεκαθαριστεί αν ο δράστης δρούσε μόνος ήταν μέλος ευρύτερου τρομοκρατικού δικτύου είναι σε εξέλιξη.

«Ενημερώνομαι από την αστυνομία για την εξέλιξη των ερευνών που συνεχίζονται και τόσο οι αστυνομικές αρχές όσο και οι υπηρεσίες ασφαλείας εργάζονται, προφανώς, με στόχο να επιβεβαιώσουν εάν μια μεγαλύτερη ομάδα ανθρώπων ενεπλάκη στο συγκεκριμένο περιστατικό», επισήμανε η Μέι.

Την ίδια ώρα, οι Αρχές επανεξετάζουν τα μέτρα ασφαλείας για όλες τις δημόσιες εκδηλώσεις που θα γίνουν στη βρετανική πρωτεύουσα και θα αναπτύξει επιπλέον ένοπλους αστυνομικούς στις αθλητικές εκδηλώσεις.

«Εξειδικευμένοι αστυνομικοί των ομάδων σχεδιασμού εκδηλώσεων και ειδικοί στον τομέα της προστατευτικής ασφάλειας επανεξετάζουν αυτή τη στιγμή ενδελεχώς όλα τα σχέδια για τις επερχόμενες εκδηλώσεις στην πρωτεύουσα», τονίζεται σε ανακοίνωση της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου.

«Αυτό περιλαμβάνει μικρότερες εκδηλώσεις όπου ενδεχομένως δεν θα υπήρχε αστυνομική παρουσία και τώρα θα δοθεί μεγαλύτερη προσοχή (και) μια αύξηση των ενόπλων και άοπλων αστυνομικών στις ορατές περιπολίες με στόχο να καθησυχάζουν τους πολίτες περιμετρικά σημαντικών χώρων εκδηλώσεων», προστίθεται στην ίδια ανακοίνωση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ