ΚΟΣΜΟΣ

Μακελειό στην Αίγυπτο: Πολλά παιδιά μεταξύ των θυμάτων της ένοπλης επίθεσης (pics)

Μακελειό στην Αίγυπτο: Πολλά παιδιά μεταξύ των θυμάτων της ένοπλης επίθεσης (pics)
REUTERS/ MOHAMED ABD EL GHANY

Μακελειό σημειώθηκε στην Αίγυπτο, όταν τουλάχιστον δέκα ένοπλοι εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον δύο λεωφορείων και ενός φορτηγού που μετέφεραν μια ομάδα Χριστιανών Κοπτών στην Αίγυπτο, με τραγικό απολογισμό 28 νεκρούς και 25 τραυματίες. Μεταξύ των θυμάτων από την επίθεση είναι πολλά παιδιά, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας.

Ωστόσο, εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των θυμάτων θα είναι τελικά μεγαλύτερος. Οι νεκροί και οι τραυματίες έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο του Μπένι Σουέφ. Μέχρι στιγμής καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση αυτή. Η επίθεση σημειώνεται μία ημέρα προτού ξεκινήσει ο ιερός μήνας των μουσουλμάνων, το Ραμαζάνι.

Ήδη, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι έχει συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη με τους Υπουργούς Εθνικής Αμύνης και Εσωτερικών, ενώ ενημερώνεται συνεχώς για όλες τις εξελίξεις.

egypt 2

Πηγή: Reuters TV

Οι αιγυπτιακές αρχές ανέφεραν ότι οι δράστες επέβαιναν σε τρία φορτηγάκια και άνοιξαν πυρ με αυτόματα όπλα εναντίον ενός λεωφορείου που μετέφερε προσκυνητές στο μοναστήρι του Αγίου Σαμουήλ του Ομολογητή που απέχει περίπου 200 χιλιόμετρα νοτίως του Καΐρου. Αμέσως μετά οι ένοπλοι μασκοφόροι ανέπτυξαν ταχύτητα και εξαφανίστηκαν.

Οι υπηρεσίες ασφαλείας βρίσκονται σε συναγερμό και έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό τους και έχουν στήσει δεκάδες μπλόκα και σταθμούς ελέγχου κατά μήκος του οδικού άξονα όπου σημειώθηκε η επίθεση.

Στις εικόνες που μεταδόθηκαν από τη δημόσια τηλεόραση της Αιγύπτου διακρίνεται το λεωφορείο που έχει γαζωθεί από σφαίρες, με σπασμένα τα παράθυρα και το παρμπρίζ.

Η επίθεση αυτή, στην επαρχία Μίνια, σημειώνεται σε μια περίοδο που το αιγυπτιακό παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους έχει βάλει στο στόχαστρο τους χριστιανούς Κόπτες της Αιγύπτου που αποτελούν περίπου το 10% του πληθυσμού της χώρας. Τους τελευταίους έξι μήνες το Ισλαμικό Κράτος έχει αναλάβει την ευθύνη για επιθέσεις αυτοκτονίας εναντίον τριών εκκλησιών που στοίχισαν συνολικά τη ζωή σε 74 ανθρώπους. Μετά την τελευταία διπλή επίθεση, την Κυριακή των Βαΐων, ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τρεις μήνες και κατηγόρησε τους τζιχαντιστές ότι θέλουν να διχάσουν τη χώρα στοχοθετώντας τις μειονότητες.

egypt 3

Πηγή: Reuters TV

Ο μεγάλος ιμάμης του Αλ Άζχαρ, ενός από τα σημαντικότερα σουνιτικά κέντρα ισλαμικών σπουδών στον κόσμο, καταδίκασε τη σημερινή επίθεση, την οποία χαρακτήρισε "απαράδεκτη", τονίζοντας ότι στόχος ήταν η αποσταθεροποίηση της χώρας. "Καλώ τους Αιγύπτιους να ενωθούν απέναντι σε αυτήν την κτηνώδη τρομοκρατία" είπε ο Άχμεντ αλ Ταγιέμπ από τη Γερμανία όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ